Utorak, 22 Juna, 2021
Rubrika:

SDT: Podigli smo optužnice protiv 111 pripadnika DPS-a i njihovih koalicionih partnera

Posebno ističući podignute optužnice koje se odnose isključivo na politički eksponirane osobe i to 37 optužnica protiv 112 građana, od kojih su 111 pripadnici Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, a samo jedna pripadnik političke partije koja je tada bila opoziciona

Specijalno državno tužilaštvo danas je negiralo navode da nije ostvarilo značajnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno ističući podignute optužnice koje se odnose isključivo na politički eksponirane osobe i to 37 optužnica protiv 112 građana, od kojih su 111 pripadnici Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, a samo jedna pripadnik političke partije koja je tada bila opoziciona.

Saopštenje SDT-a prenosimo u cjelosti.

Imajući u vidu da su u prethodnom periodu više puta u javnosti isticani netačni navodi da Specijalno državno tužilaštvo nije ostvarilo značajnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čime se doprinijelo negativnoj percepciji o radu Specijalnog državnog tužilaštva i rezultatima koji su ostvareni u proteklom periodu, u cilju pravilne informisanosti, želimo da ponovo upoznamo javnost sa podacima koji su i do sada bili javno dostupni.

U periodu od osnivanja od 03.07.2015. do 01.01.2021.godine, Specijalno državno tužilaštvo je donijelo ukupno 143 naredbe o sprovođenju istrage, protiv ukupno 1161 fizičkog i 279 pravnih lica, od toga je za krivična djela organizovanog kriminala donijeto 78 naredbi o sprovođenju istrage, protiv 687 fizičkih i 88 pravnih lica; za krivična djela visoke korupcije 48 naredbi o sprovođenju istrage protiv 221 fizičkog i 20 pravnih lica; za krivično djelo pranje novca 12 naredbi o sprovođenju istrage protiv 191 fizičkog i 164 pravna lica; za krivično djelo terorizam 2 naredbe o sprovođenju istrage protiv 15 lica; za krivično djelo ratni zločin jedna naredba o sprovođenju istrage protiv 1 lica; i za ostala krivična djela (utaja poreza i doprinosa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i dr.) 2 naredbe o sprovođenju istrage protiv 46 fizičkih i 7 pravnih lica.

Za isti vremenski period Specijalno državno tužilaštvo je podiglo 127 optužnih akata,od čega je 110 optužnica i 17 optužnih predloga, protiv ukupno 713 fizičkih i 63 pravna lica, od toga je za krivična djela organizovanog kriminala podignuta 61 optužnica, protiv 458 fizičkih i 35 pravnih lica; za krivična djela visoke korupcije 45 optužnica protiv 139 fizičkih i 13 pravnih lica; za krivičino djelo pranje novca 11 optužnica, protiv 49 fizičkih i 15 pravnih lica; za krivično djelo terorizam 2 optužnice protiv 6 lica; za krivično djelo ratni zločin 1 optužnica protiv 1 lica; i za krivična djela protiv izbornih prava 7 optužnih predloga, protiv 13 lica, dok su za ostala krivična djela optužena 47 lica.

Nadalje, samo u ovoj godini Specijalno državno tužilaštvo donijelo je 12 naredbi o sprovođenju istrage i jednu naredbu o proširenju istrage protiv ukupno 88 fizičkih i 7 pravnih lica, od čega je za krivična djela organizovanog kriminala donijeto 5 naredbi o sprovođenju istrage protiv 49 lica, za krivična djela visoke korupcije 6 naredbi o sprovođenju istrage protiv 34 fizička i 7 pravnih lica; za krivično djelo pranje novca donijeta je 1 naredba o sprovođenju istrage protiv 4 lica; i za ostala krivična djela 1 naredba o sprovođenju istrage protiv 1 lica.

Takođe, samo u ovoj godini Specijalno državno tužilaštvo je podiglo 8 optužnica protiv ukupno 23 fizička i 1 pravnog lica, od čega za krivično djelo organizovanog kriminala su podignute 6 optužnica protiv 13 fizičkih lica; za krivična djela visoke korupcije podignute su 2 optužnice protiv 6 fizičkih lica; dok su za ostala krivična djela podignuta 1 optužnica protiv 4 fizička i 1 pravnog lica.

Smatramo značajnim da naglasimo da je Specijalno državno tužilaštvo za nepunu godinu dana u borbi protiv krijumčarenja duvana i proizvoda od duvana, ukupno zaplijenilo 17.401 paket ili 17.401.000 komada cigareta, pokrenuto je više krivičnih postupaka za krijumčarenje protiv ukupno 38 fizičkih i 3 pravna lica, a visina utajenog poreza akciza i carina u tim predmetima iznosi preko 70.000.000,00€. Nadalje u toku 2020.godine u okviru istih aktivnosti ukupno je zaplijenjeno 1243 paketa cigareta čija vrijednost iznosi oko 1.200.000,00€, pokrenut je krivični postupak protiv ukupno 8 fizičkih lica, a visina utajenog poreza, akciza i carina iznosi preko 18.000.000,00€.

Kao zaključak prethodno iznijetih podataka ističemo da je izvršenjem krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije i drugih navedenih krivičnih djela nastala imovinska šteta u ukupnom iznosu od 246.635.636,00€, u vezi čega je Specijalno državno tužilaštvo u gore navedenim predmetima podiglo optužne akte i u jednom dijelu, o čemu će u nastavku biti riječi, imovinska šteta je vraćena u Budžet države Crne Gore, dok su u ostalom dijelu postupci i dalje u toku pred nadležnim sudom.

Naime, ono što je veoma značajan podatak, a rezultat je rada Specijalnog državnog tužilaštva iz prethodnog perioda, jeste da je samo kroz primjenu instituta Sporazuma o priznanju krivice oduzeta imovinska korist u ukupnom iznosu od 40.215.660,20€, a samo u periodu od 01.01.2020.godine do danas u 4 krivična predmeta i to: „Vardar“, „Klap“, „VIP“ i „Bora“, vraćena je protivpravno stečena imovinska korist i izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 7.162.763,12€, koji iznos je uplaćen na račun Budžeta Crne Gore.

Kao što se može vidjeti iz navedenog u periodu od osnivanja do 01.01.2021.godine, Specijalno državno tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 61 kriminalne organizacije sa ukupno 458 fizičkih i 35 pravnih lica, što govori o ozbiljnosti i brojnosti ovih kriminalnih organizacija, ali i naporima koje je Specijalno državno tužilaštvo uložilo na otkrivanju i procesuiranju istih.

Kao posebno značajne rezultate izdvajamo podignute optužnice za krivična djela visoke korupcije, koja se odnose isključivo na politički eksponirana lica i to 37 optužnica, protiv 112 fizičkih lica (PEL), od čega su 111 lica pripadnici političke partije DPS i njihovih koalicionih partnera, a samo jedno lice je pripadnik jedne, ranije opozicione političke partije, što posebno naglašavamo jer je u prethodnom periodu više puta netačno isticano da je Specijalno državno tužilaštvo selektivno u postupanju i da krivično gonjenje i krivične postupke usmjerava i vodi samo protiv pripadnika političkih subjekata koji su pripadnici sadašnje vlasti, odnosno nekadašnje opozicije.

Takođe, od osnivanja Specijalno državno tužilaštvo paralelno vodi i finansijske istrage, pa se tako vodi finansijska istraga protiv ukupno 603 fizička i 180 pravnih lica. U toku trajanja finansijskih istraga Specijalno državno tužilaštvo je podnijelo i predloge za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja – zabrane raspolaganja i korišćenje pokretnih i nepokretnih stvari, u okviru kojih je privremeno blokirano pokretnih i nepokretnih stvari u ukupnom iznosu od preko 100 miliona eura. Isto tako, kao rezultat vođenja finansijskih istraga, samo za period od 2018-2020.godine, privremeno je blokirano novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka u iznosu preko 68 miliona eura, od čega samo u predmetu „E commerce“ preko 62 miliona eura. U vezi sa navedenim predmetom Poreska uprava je kroz postupke inspekcijskog nadzora pravosnažno utvrdili obavezu poreza na dobit za dio okrivljenih pravnih lica za 2016 i 2017.godinu, u iznosu od preko 31 milion eura, dok je za ostatak okrivljenih pravnih lica postupak u toku. Inspekcijskom nadzoru su prethodile aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i formiranog istražnog tima u fazi izviđaja i istrage, a u okviru formiranog istražnog tima bio i predstavnik Poreske uprave. Nadalje, u toku 2020 i 2021.godine, kao rezultat vođenja finansijskih istraga privremeno je blokirano novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka u iznosu preko 3.325.000,00€ i 13.800,00USD.

Konačno, kao jedan od značajnih rezultata finansijskih istraga su i zahtjevi za trajno oduzimanje imovine koji su podnijeti Višem sudu u Podgorici u okviru kojih je trajno oduzet stan površine preko 190m2, čija vrijednost iznosi oko 300.000,00€, vila na primorju čija vrijednost iznosi oko 1.500.000,00€, kao i stambeni prostor površine preko 50m2 i zemljište ukupne površine preko 3000m2.

Najnovije

Škole roditeljstva u svakoj lokalnoj zajednici

Povodom Globalnog mjeseca roditeljstva, koji se obilježava u junu, UNICEF i EU pozivaju da se na cijelu zemlju proširi međunarodno poznat program „Brižne porodice”,...

Krivokapić – Betel: Luksemburg uz Crnu Goru na putu ka EU

Crna Gora izuzetno cijeni iskustvo Luksemburga, kao modela uspješne evropske države, koja predstavlja najbolji primjer kako jedna mala država može iskoristiti sve ekonomske potencijale...

Naučni odbor dao mišljenje da Đurišić-Bečanović ne ispunjava uslove za izbor u zvanje redovni...

Mišljenje Naučnog odbora je da Tatjana Đurišić-Bečanović ne ispunjava uslove za izbor u zvanje redovni profesor. To se navodi u dokumentu iz maja, koji je...

Besramne laži Borisa Malagurskog

Portal Faktograf.hr zadnjih je dana izložen napadima od strane potpredsjednice Srpskog privrednog društva Privrednik Olivere Radović i kontroverznog proruskog propagandista, notornog falsifikatora novije istorije...

Izložba Kovani kotorski novac sjutra u Galeriji solidarnosti

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor najavljuje izložbu “Kovani kotorski novac” autora Zorana Radimira, koja će biti otvorena u Galeriji solidarnosti u srijedu, 23. juna...

Najčitanije

Povezano

SDT: Ubistvo Krušića nije u našoj nadležnosti

Povodom istrage o ubistvu suvlasnika podgoričkog noćnog kluba Bigl Miodraga Migija Kruščića, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je saopštilo da su nakon što su spisi...

Specijalno tužilaštvo ispituje tvrdnje Medojevića o švercu cigareta

U Specijalnom državnom tužilaštvu SDT formiran je predmet povodom tvrdnji jednog od lidera Demokratskog fronta i predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića o navodnom...

Formiran predmet protiv Dražena Jeknića: Krivokapićev vozač izazvao opštu opasnost na Bogetićima gdje su povrijeđene dvije osobe

Kod Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću formiran je predmet protiv Dražena Jeknića zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, a vezano za događaj koji se...

SDT: Formiran predmet povodom prijave protiv MCP i Joanikija o navodnom prikrivanju slučajeva pedofilije

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet na osnovu podnijete krivične prijave od strane NVO Montenegro International, a protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve