Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

SDP: Održavanje izbora jedini izlaz ukoliko se ne izvrše izmjene ugovora sa SPC

Imajući u vidu da su više puta ukazivali na potrebu dijaloga i stručne javne rasprave, kako navode, SDP uvažava posljednji napor koji je iskazao predsjednik države da se, kako kažu, ''u periodu do kraja jula, kroz adekvatnu pravno stručnu ekspertizu, pruži još jedna prilika za usklađivanje ugovora sa Ustavom, zakonima i državnim interesima''

Ukoliko se u ovom roku ne izvrše izmjene ugovora sa SPC, uvaže javne primjedbe NVO sektora i stručne javnosti, kojima bi se njegov sadržaj uskladio sa pravnim sistemom i državnim interesom građanske i sekularne Crne Gore, jasno je da je jedini izlaz iz nametnute političke krize vraćanje mandata građanima, održavanje izbora, ocijenili su iz Socijaldemokratkse partije (SDP).

“Premijer Abazović je izgubio podršku parlamentarne većine i povjerenje SDP-a zbog usvajanja ugovora sa SPC koji je suprotan Ustavu i nizu zakonskih propisa kao i državnim interesima, čime je Crnu Goru bez ikakvog racionalnog razloga uveo u političku krizu i udaljio je od izvjesnog ubrzanja procesa integracija u EU. Žao nam je sto se Vlada nije suštinski posvetila temama koje ubrzavaju evropski put i rješavaju nagomilane ekonomske probleme koji ugrožavaju životni standard građana što su bili ključni razlozi za formiranje parlamentarne većine i izbor 43. Vlade”, poručili su iz Partije.

Imajući u vidu da su više puta ukazivali na potrebu dijaloga i stručne javne rasprave, kako navode, SDP uvažava posljednji napor koji je iskazao predsjednik države da se, kako kažu, “u periodu do kraja jula, kroz adekvatnu pravno stručnu ekspertizu, pruži još jedna prilika za usklađivanje ugovora sa Ustavom, zakonima i državnim interesima”.

“Ukoliko se u ovom roku ne izvrše izmjene ugovora sa SPC, uvaže javne primjedbe NVO sektora i stručne javnosti, kojima bi se njegov sadržaj uskladio sa pravnim sistemom i državnim interesom građanske i sekularne Crne Gore, jasno je da je jedini izlaz iz nametnute političke krize vraćanje mandata građanima, održavanje izbora kako se ne bi ponovila situaciju kao sa Vladom Zdravka Krivokapića da se mimo podrške parlamentarne većine uzurpira vlast, a premijer umisli da može da vlada mimo većine koja ga je izabrala”, pojasnili su iz SDP.

Pozivaju partije u parlamentu da izvrše imenovanja u Suskom savjetu i ustavnom sudu.

“Imajući u vidu da je kraj jula i rok za parlamentarna imenovanja u pravosuđu, a potpuno posvećeni ubrzanju integracionih procesa pozivamo sve parlamentarne partije da bez odlaganja postignemo dogovor, izvršimo imenovanja u Sudskom savjetu i Ustavnom sudu i time pokažemo istorijsku odgovornost i iskoristimo šansu i ukazano povjerenje EU partnera. SDP, kao i uvijek do sada, je spreman dati svoj puni doprinos”, zaključili su iz SDP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bata cucka
20.07.2022-11:57 11:57

Ovome tkz. T. Ugovoru nema izmjene.
Njega treba zamijeniti i prepisati onaj koji je Hrvatska potpisala sa crkvom Srbije.
U suprotnom svi koji u tome učestvujete su izdajnici najvećih crnogorskih interesa.
I nećemo dozvoliti da grobovi naših predaka koji ginuše svakodnevno evo hiljadu godina počivaju u tudjoj zemlji!