Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Aktuelna vlast udaljava Crnu Goru od članstva u EU

U Izvještaju Evropske komisije o napretku za Crnu Goru se, navode u SD-u, nalaze nedvosmislene konstatcije koje potvrđuju ono o čemu smo više puta govorili, a to je činjenica da je sa aktuelnom vlašću Crna Gora sve dalje od članstva u EU

Nakon jasnih signala o ozbiljnim propustima koji ugrožavaju našu evroatlansku perspektivu, stiže i jasna potvrda nesposobnosti aktuelne vlasti i u segmentu evropskih integracija, ističu u Socijaldemokratama.

U Izještaju Evropske komisije o napretku za Crnu Goru se, navode u SD-u, nalaze nedvosmislene konstatcije koje potvrđuju ono o čemu smo više puta govorili, a to je činjenica da je sa aktuelnom vlašću Crna Gora sve dalje od članstva u EU.

Naime, iz SD-a ukazuju na sljedeće djelove navedenog Izvještaja:

“Neslaganja između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad; nije postignut napredak u oblasti pravosuđa, a implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira; vladajuća većina je često inicirala ili donosila zakone po ubrzanoj proceduri, bez neophodnih javnih konsultacija i bez odgovarajućeg uzimanja u obzir uslova za pristupanje EU; nedavna reorganizacija javne uprave dovela je do značajnih kadrovskih promjena, uključujući i na višim nivoima, ugrožavajući kapacitet Crne Gore da zadrži iskusan kadar kada je riječ o pitanjima vezanim za proces pristupanja EU u mnogim sektorima; izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima sniženi su uslovi za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika zasnovano na zaslugama;  pregovaračka struktura je značajno oslabljena, neka ključna ministarstva nijesu pokazala dovoljno posvećenosti i konstruktivnog angažmana u procesu pristupanja EU pod svojim novim rukovodstvom; tenzije i nepovjerenje među političkim akterima obilježili su izvještajni period koji se odnosi na političke kriterijume”, saopštili su iz SD-a.

Socijaldemokrate navode da je ovo poslednja poruka određenim političkim subjektima da iskoče iz voza koji je krenuo u suprotnom pravcu u odnosu na Brisel (“glavnim gradom” EU i sjedištem NATO-a).

“I onda nakon svega neko priča o “istorijskom” sporazumu tri nosioca izbornih lista i kako se treba njega držati. U pitanju je klasično političko licemjerstvo, jer se sporazum prekršio u gotovo svakom njegovom segmentu. Možda bi se epitet istorijski mogao odnositi na istorijsku manipulaciju sa građanima Crne Gore”, ističu u SD-u.

Socijaldemokrate vjeruju da je mnogima sad jasnije nego ikad da je neophodno partnerstvo partija, grupa građana, pojedinaca oko evropske platforme, odnosno evropskog sistema vrijednosti.

“Ostavimo sujete, razna moralisanja i izigravanja veličina po strani. Uz legitimne političke razlike, nužna je saradnja svih građanskih i evropskih snaga u Crnoj Gori koje žele da Crna Gora bude sljedeća članica EU i da ostane pouzdana članica NATO saveza. Prelazna Vlada, pa izbori”, zaključuju Socijaldemokrate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve