Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Šćepanović: Ministarka Bratić nastavlja sa jednovjerskim postavljenjima u UO Univerziteta

Kako kaže, to nije ništa što nijesu očekivali od ministarke Bratić koja pokazuje jasnu namjeru da u djelo sprovede plan preoblikovanja crnogorske prosvjete, nauke i kulture po modelu njenih javno izrečenih uvjerenja i stavova

Predlog novih članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore ne ostavlja puno dileme kakva će biti njegova upravljačka uloga u narednom periodu. Izbor članova koji su na čelu parakulturnih srpskih organizacija u Crnoj Gori, jasan je signal da će se jednovjersko “osvježavanje” nastaviti i na najznačajnijom naučno-obrazovnoj institiciji u našoj zemlji, saopštio je Drago Šćepanović, član GO SDP.

“I pored retoričkog zaklinjanja nove vlasti u evropske vrijednosti, praksa pri izboru rukovodećeg kadra pokazuje njenu ogoljenu suštinu. U novi UO predloženi su predsjednik IO Matice srpske u Crnoj Gori, ali ne i predsjednik Matice crnogorske. Predložen je bivši poslanik Nove srpske demokratije i osnivač Srpske kuće u Podgorici, ali nije ni jedan prominentni crnogorski naučnik ili profesor. O depolitizaciji Univerziteta, što je bilo predizborno obećanje i da ne govorimo.

Crna Gora je ponosna na svoju multikulturalnost i crnogorski model integracije, koji je nadaleko prevazišao balkanske okvire i može biti primjer i za zemlje sa mnogo dužom demokratskom tradicijom. Pa ipak, poslije izbora Vlade u kojoj nema ministra iz reda nacionalnih manjima (a ni među do sada izabranim sekretarima ministarstva nema pripadnika manjinskih naroda)  ne treba da čudi ni što je novi sastav UO Univerziteta jednovjerski koncipiran, a dogovoren vjerovatno u okviru sprske NVO iz koje dolazi i sami premijer”, navodi Šćepanović u saopštenju.

Kako kaže, to nije ništa što nijesu očekivali od ministarke Bratić koja pokazuje jasnu namjeru da u djelo sprovede plan preoblikovanja crnogorske prosvjete, nauke i kulture po modelu njenih javno izrečenih uvjerenja i stavova.

“I na kraju, ne čude nas u SDP-u  potezi ministarke Bratić, ona naime samo sprovodi ono što su njeni jasno iskazani identitetski i politički pogledi na prošlost i budućnost naše države.

Čudi nas postupanje onih kojima su puna usta Crne Gore, koji se zaklinju u njen građanski i multikulturni karakter, a koji su na kraju krajeva ovakvoj osobi dali da vodi objedinjene sektore koji su najbitniji za očuvanje identiteta naroda Crne Gore, našeg građanskog i multinacionalnog karaktera”, zaključuje Šćepanović u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sanja
12.12.2020-14:48 14:48

Zamislite u UOUCG Milena Buric sa Filoloskog fakulteta neuspjesni saradnik u nastavi i decenijski doktorant od 50 godina. Stvarno bruka, samo zato sto je srpkinja

mali budo
12.12.2020-14:51 14:51

Pa zamislite UOUCG da bude Budimir Aleksic u ime Mitropolije SPC i Glusica Rajka profesorica srpskog koja nema nikakve veze sa naukom. Prvo je bila institut za crnogorski jezik, pa grupa 2010, pa hiperion, pa ura , pa …pa..a samo u stvari za srpski jezik i za sebe

borko
12.12.2020-15:45 15:45

Neka čini što joj volja kad ćute profesori sa univerziteta Crne Gore. Sve im je dala Crna Gora, a oni kao lažni moralisti ćute. Eto nema im više prepreke u ,,mrskom DPSu” sad bi mogli da brane Crnu Goru ako smiju.