Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Savković-Vukčević: Izmišljanje crnogorskog nacionalizma služi isključivo za ukrivanje srpskog

''Njegoš je podigao kapelu kao svoju grobnicu, posvetio je stricu Svetom Petru Cetinjskom i u njoj počivao do Prvog svjetskog rata kada je građevina bila oštećena jednim projektilom iz austro-ugarskog topa. Iako se kapela mogla popraviti, kralj Aleksandar je odlučio da je sruši i podigne novu ''lepše i solidnije izrađenu'', kako stoji u pismu sekretara Svetozara Tomića'', ističe Savković-Vukčević

„Izmišljanjem crnogorskog nacionalizma pomaže se djelovanju srpskog nacionalizma tako što se on relativizuje i ukriva. Crnogorci brane pravo na svoju kulturu, jezik, crkvu, postojanje i time nikoga ne ugrožavaju“, poručila je u razgovoru za Portal Analitika poslanica Demokratske partije socijalista, Nela Savković-Vukčević.

Jasna poruka SPC

Komentarišući izjavu mitropolita SPC Joanikija o obnavljanju “kapele na Lovćenu”, sagovornica ukazuje na to da SPC i Joanikije traže vraćanje kapele Aleksandra Karađorđevića zato što je ona materijalni simbol velikosrpske okupacije i nestanka Crne Gore, te da je ta poruka jasna.

Zakonom je, kako dodaje Nela Savković-Vukčević, tačno utvrđeno da je država dužna da čuva kulturno dobro i kako da to da čini.

“Njegoš je podigao kapelu kao svoju grobnicu, posvetio je stricu Svetom Petru Cetinjskom i u njoj počivao do Prvog svjetskog rata kada je građevina bila oštećena jednim projektilom iz austro-ugarskog topa. Iako se kapela mogla popraviti, kralj Aleksandar je odlučio da je sruši i podigne novu “lepše i solidnije izrađenu”, kako stoji u pismu sekretara Svetozara Tomića”, ističe Savković-Vukčević.

Naša sagovornica pojašnjava da je za zidanje kapele korišćen novi kamen iz, za tu namjenu, otvorenog kamenoloma na Ivanovim koritima, a građevina je bila deset metara dalje od prethodne, što znači da je pomjeren i Njegošev grob.

“Kapela je postala zadužbina kralja Aleksandra što i on sam kaže prilikom prilikom predavanja objekta mitropolitu Gavrilu:

‘… predajem Vam u amanet moju zadužbinu”. Uz to, kapela je podignuta u čast rođendana prijestolonasljednika Petra II Karađorđevića. Prilikom prenosa Njegoševih kostiju glavni govornik bio je episkop Nikolaj Velimirović. Njega i kralja poznatog kao Aca-palikuća, čuvala je brojna vojska. Kapela je otkrivena 21. septembra 1925'”, podsjeća Savković-Vukčević.

Obaveze prema BG iznad proklamovanih evropskih ciljeva

Osvrnula se i na tzv. Temeljni ugovor sa SPC, navodeći da je premijer kod patrijarha Crkve Srbije Porfirija dogovorio sadržaj tog dokumenta.

Crkva Srbije, kako napominje Savković-Vukčević, želi upravo ovakav Ugovor i zato Abazović u njemu ne vidi ništa sporno.

“Sa druge strane, brojne su kritike na odredbe Ugovora, kojima se, između ostalog, falsifikatima ovoj crkvi i Srbiji prepisuje dio našeg istorijskog, kulturnog duhovnog nasljeđa”, kazala je Savković-Vukčević.

Dodaje i kako ne može da predvidi hoće li premijer inicirati izmjene Ugovora, ukoliko se utvrdi da određeni članovi i preambula nisu u skladu sa Ustavom.

O još jednom kontroverznom pitanju koje prati taj proces, imenovanju advokata Velibora Markovića za člana Komisije koja treba da ocijeni usklađenost Ugovora sa SPC sa Ustavom, sagovornica kaže da je to ne čudi, jer, kako ističe, premijer nije ni imao namjeru da ovo pitanje pravedno riješi.

“Na to, između ostalog, ukazuje, u žurbi Vladi predat i usvojen Ugovor, čime je premijer potvrdio da su obaveze prema Beogradu iznad proklamovanih evropskih ciljeva i mišljenja zapadnih ambasadora da se ovim potezom ugrožava put do članstva u EU. Saradnja osobe koja šalje homofobne i seksističke poruke sa Crkvom Srbije takođe ne čudi, ako znamo da je ova crkva blagosiljala vojsku u pohode na ljude drugačijeg identiteta, proglašavala zločince za svece, a ženama namijenila samo reproduktivnu ulogu”, naglašava Savković-Vukčević.

DPS će konstruktivno doprinijeti imenovanjima u pravosuđu

Osvrćući se na predstojeća imenovanja u pravosuđu, ona ističe da vjeruje kako je moguće da se dođe do dogovora. Poručuje i da će DPS dati konstruktivan doprinos imenovanjima kako bi se došlo do kvalifikovane većine za izbor.

„To bi nam omogućilo da dobijemo pozitivan Izvještaj i da na Konferenciji u decembru dobijemo završna mjerila za poglavlja 23 i 24, a time i zatvorimo jedan klaster poglavlja i dinamiziramo put evropskih integracija uz jasnu poruku Bilčika da možemo biti članica EU do 2025”, kaže Savković-Vukčević.

Na pitanje kako komentariše to što Demokratski front uslovljava dogovor o ovom pitanju potpisivanjem ugovora sa SPC, Savković-Vukčević podsjeća da je za dogovor oko pravosuđa neophodna većina od 49 u drugom krugu glasanja, te da tu većinu čine suverenistički blok, URA i SNP.

„Teza da je DF potreban za imenovanja u pravosuđu je neosnovana i njom se želi opravdati navodna nužnost potpisivanja Ugovora sa Crkvom Srbije. DF je dosljedan u stavu da su mu srpski interesi najvažniji, te nesmetanim djelovanjem Crkve Srbije ispunjava misiju ‘srpskog sveta’, sve ostalo je manje važno”, smatra naša sagovornica.

O događajima na Cetinju i u Nikšiću ne smije se ćutati 

U kontekstu aktuelnih društveno-političkih previranja u zemlji, Savković-Vukčević se osvrnula i na nedavne incidente u Nikšiću nakon mirne proslave Dana državnosti. Sudeći prema dostupnim snimcima, policija nije adekvatno postupila u Nikšiću, što je podsjetilo na prekomjernu upotreba hemijskih sredstava koja nije sankcionisana ni na Cetinju 4.i 5. septembra prošle godine.

Savković-Vukčević ističe da se o događajima u dva pomenuta grada ne smije ćutati.

“Prekomjerna upotreba sile, suzavci, šok bombe, gumeni meci, bageri Carevića na Cetinju protiv građanske reakcije na provokacije i poniženja, zatim upad ekstremističkih grupa i kriminalizacija mirnih građana koji proslavljaju Dan državnosti 13. jul – prvi ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi, koja ga i sama smatra svijetlim datumom svoje istorije – moraju biti predmet istrage”, zaključuje Savković-Vukčević.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
29.07.2022-09:02 09:02

Poslanik DPS-a, gospođa Nela Savković-Vukčević čistim, jasnim jezikom argumenata odlično reprzentuje stav svoje partije po krucijalnim pitanjima Crne Gore. Crna Gora i svi njeni građani, njihova prava na život, slooboda i dostojanstvo na prvom mjestu. Aktivan u odbrani Crne Gore, Crnogorki i Crnogoraca i svih njenih građana, DPS je je neophodno potreban Crnoj Gori.

COL
29.07.2022-09:49 09:49

Nedostajala je britka, hrabra i obrazovana Nela političkoj borbi za spas Crne Gore. Svako dobro za Nelu, na dobro Crnoj Gori…

DUKLJA
12.11.2022-16:35 16:35

CRNOGORSKA HEROINA ! PONOSNI ROD ,DOM I CRNA GORA ŠTO TE IMAJU.SVIM SRCEM ZA PRAVO,ČAST I SLOBODU CRNE GORE ,BEZ KALKULACIJA I KOMPROMISA.SVE TI CVETALO.