Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Savjetnik Stejt departmenta 15. decembra u Podgorici, tema i politički zastoj

Šole će 15. decembra boraviti u Crnoj Gori, gdje će sa liderima vlade i civilnog društva razmotriti trenutni politički zastoj u zemlji, ali i zajedničku posvećenost regionalnoj bezbjednosti i kontinuiranom napretku Crne Gore ka evroatlantskim integracijama

Savjetnik Stejt departmenta Derek Šole predvodiće međuagencijsku delegaciju koja će sljedeće nedjelje posjetiti zemlje Zapadnog Balkana – Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, kao i Hrvatsku, a turneju će završiti posjetom i razgovorima sa predstavnicima Evropske unije u Briselu, saopšteno je iz Stejt deparmenta.

Član delegacije biće i zamjenik pomoćnika Stejt departmenta i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar. U saopštenju se navodi da ova posjeta naglašava trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu regiona.

Od 12. do 13. decembra, savjetnik Šole će posjetiti Prištinu, navodi se u saopštenju, gdje će se sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprijede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture, uključujući dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, fokusiran na međusobno priznanje.

Šole će 13. decembra u Beogradu razgovarati sa visokim zvaničnicima Srbije o energetskoj bezbjednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka članstvu Srbije u EU. Takođe će razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbjednosti i kontinuiranom angažovanju Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, ističe se u saopštenju, kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom.

Poslije posete Bosni i Hercegovini, Šole će 15. decembra boraviti u Crnoj Gori, gdje će sa liderima vlade i civilnog društva razmotriti trenutni politički zastoj u zemlji, ali i zajedničku posvećenost regionalnoj bezbjednosti i kontinuiranom napretku Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

Na kraju evropske turneje, savjetnik Šole će u Briselu razgovarati sa evropskim partnerima i saveznicima o nizu globalnih pitanja, uključujući pridruživanje EU zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbjednosti, i dijalog između Kosova i Srbije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve