Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Sastanak Milatovića i Soroša u Podgorici, bez saopštenja za javnost

Aleksandar Soroš, kao jedan od čelnika Fondacije koju je osnovao njegov otac, milijarder Džordž Soroš, čest je gost lidera država Zapadnog Balkana, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, do albanskog premijera Edija Rame, gorljivi je zagovornik inicijative ''Otvoreni Balkan''.

Zvanične najave susreta nije bilo, kao ni saopštenja sa sastanka koji trajao duže od sat, pa nije poznata tema razgovora, dva dana prije izbornog dana.

Inače, Aleksandar Soroš, kao jedan od čelnika Fondacije koju je osnovao njegov otac, milijarder Džordž Soroš, čest je gost lidera država Zapadnog Balkana, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, do albanskog premijera Edija Rame, gorljivi je zagovornik inicijative ,,Otvoreni Balkan“. Tako je prošle godine, u izjavi za beogradski Danas, ocijenio da bi ,,Inicijativa Otvoreni Balkan mogla bi da pomogne pri rješavanju dugotrajnih sporova u regionu“.

,,Soroš, koji je više puta prisustvovao skupovima inicijative, navodi da Fondacija vidi Otvoreni Balkan kao inicijativu čiji je cilj bolja regionalna saradnja i ističe da je projekat potekao iz regiona, a ne sa strane“, izvijestio je Danas, 19. avgusta 2022..

Soroš je, između ostalog, o inicijativi ,,Otvoreni Balkan“ razgovarao, tokom Pariskog mirovnog foruma, takođe prošle godine, i sa premijerom Albanije Ramom, ali i crnogorskim odlazećim predsjednikom Vlade Abazovićem.

I specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u više navrata je istakao da SAD padržava ,,Otvoreni Balkan” i da na tu ,,inicijativu gleda kao na pokušaj integracije u EU“.

No, prema informacijama Pobjede od izvora iz međunarodne zajednice, uprkos insistiranju Eskobara, pa i ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, incijativa ,,Otvoreni Balkan“ nema podršku više država regiona, ali ni ključnih država Evropske unije koje insistiraju na implementaciji Berlinskog procesa.

Zato sada, kažu izvori Pobjede, diplomate iz Vašingtona lobiraju da inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ bude uvrštena unutar projekta Berlinski proces.

Da li je mlađi Soroš dolazio u Podgoricu i o tome razgovarao sa predsjednikom Milatovićem, koji je zamjenik predsjednika Pokreta ,,Evropa sad“, da bi dobio podršku vlasti u Podgorici za novu strategiju nakon što se formira izvršna vlast nakon vanrednih parlamentarnih izbora, možda će biti poznato tek kada počnu pregovori o formiranju nove vlasti nakon 11. juna.

Predsjednik Pokreta ,,Evropa sad“ Milojko Spajić i njegov partijski zamjenik Jakov Milatović iznosili su različite ocjene o tome da li Crna Gora treba da pristupi kontroverznoj inicijativi Otvoreni Balakan iza koje stoje srpski predsjednik Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama.

Tako je Spajić 6. februara na TV Nikšić, kad je bio predložen za predsjedničkog kandidata, kazao je da misli da ,,nismo spremni u ovom trenutku za Otvoreni Bakan i da treba biti potpuno fokusiran na evropske integracije“.

Za razliku Spajića, Milatović je međutim jasno podržao tu inicijativu na predsjedničkoj debati. Milatović je kazao Crna Gora mora da ima najbolje moguće odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i regije.

,,Zalažem se i za dodatno unapređenje Berlinskog procesa, Cefte, kao i inicijative poput Otvorenog Balkana. Mislim da bi Crna Gora mogla da da značajan doprinos i dodatno unprijedi životni standard građana“, rekao je Milatović.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Niposto
11.06.2023-09:08 09:08

Centralno evropski univererzitet je protjeran iz Budimpeste zato sto ga finansira Soros koji se direktno mijesa u unutrasnju politiku Madjarske. Eto, disli su i u CG da nsm sole pamet. Oni bolje znaju sto je za nas bolje, tj oni sprovode svoju politiku jer zele svijet koji oni zele,…nije ih briga za nas