Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Šaranović – Vag: SDT-u ćemo omogućiti pristup svim bazama MUP-a, obaveza na koju se čeka deceniju

Ambasadorka Vag je kazala da će Misija nastaviti da podržava reformu policije, kao i transparentnost i odgovornost u sektoru bezbjednosti, te da će, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, pružati podršku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, trgovine ljudima i ekološkog kriminala

Dosadašnja kvalitetna i sadržajna saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Misije OEBS-a u Crnoj Gori u narednom periodu biće osnažena kroz nove inicijative i projekte, poručeno je na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića i ambasadorke, šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Dominik Vag.

“Istakavši zahvalnost Misiji OEBS-a na dosadašnjoj podršci i afirmišući potrebu unapređenja dalje saradnje, ministar je kazao da će poseban fokus biti na reformskim procesima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uz puno poštovanje operativne nezavisnosti Uprave policije”, saopšteno je iz MUP-a.

Pomoć Misije na planu izrade strategija, sprovođenja obuka i promocije policijskog zanimanja, bila je do sada od velikog značaja, istakao je ministar, te dodao da će posebnu pažnju u budućem periodu posvetiti unapređenju transparentnosti, ali i izrazio očekivanje da će planirane reforme za rezultat imati postizanje punog povjerenja u integritet policijskih službenika.

“U tom cilju, prostor za saradnju između MUP-a i OEBS-a prepoznat je u potrebnom jačanju kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i Odjeljenja za antikorupciju. Iskazana je čvrsta posvećenost borbi protiv trgovine ljudima, što potvrđuju nedavne policijske akcije u Tivtu. Sagovornici su istakli i da je od nemjerljivog značaja stvaranje pretpostavki za još snažniju borbu protiv svih oblika kirminaliteta, sa fokusom na organizovani kriminal”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Šaranović je posebno naglasio da je ministarstvo već preduzelo potrebne korake kako bi unaprijedili saradnju MUP-a i SDT-a.

“Takvu tvrdnju temeljio je na najskorijem stvaranju preduslova da se, u skladu sa zakonom, omogući pristup svim bazama podataka MUP-a, što je odraz opredjeljenja novog rukovodstva ministarstva da se stvore najbolji preduslovi za ažurniji i efikasniji rad SDT-a. On je poručio da Misija OEBS-a može računati na punu otvorenost MUP-a u realizaciji zajedničkih aktivnosti. Imamo ambiciozan ali ostvariv cilj – da Ministarstvo učinimo spremnim da odgovori na sve bezbjednosne izazove savremene Crne Gore i sistem učinimo otpornim na sve vidove korupcije”, navode iz MUP-a.

Ambasadorka Vag je kazala da će Misija nastaviti da podržava reformu policije, kao i transparentnost i odgovornost u sektoru bezbjednosti, te da će, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, pružati podršku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, trgovine ljudima i ekološkog kriminala.

“Ona se složila da je potrebno pojačati unutrašnju kontrolu u policiji. „Borba protiv organizovanog kriminala je ključna, a nulta tolerancija prema korupciji, jačanje integriteta i profesionalizma policije su veoma važni kako bi se osiguralo da policija ne pribjegava neprihvatljivim oblicima ponašanja“, kazala je ambasadorka Vag”, piše u saopštenju.

Ona je dodala da Misija podržava visoko obrazovanje u oblasti javne bezbjednosti u Crnoj Gori. Misija će, kako je kazala, uskoro objaviti godišnje istraživanje percepcije javnosti o radu policije, koje ispituje stavove građana o njihovoj ličnoj bezbjednosti, korupciji, rodnoj ravnopravnosti i sveukupnoj reformi policije.

“Takođe, pokrenućemo kampanju podizanja svijesti o neophodnosti dobrovoljne predaje malokalibarskog i lakog oružja,” kazala je ambasadorka i dodala da Misija, takođe, pruža podršku Komisiji za praćenje istraga o napadima na novinare”, zaključila je Vag.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
08.11.2023-10:20 10:20

Bolje bi bilo da je gospodja Vag dosla sa golegom muskog roda..