Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Fajon: EU bi mogla razmotriti zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, situacija je zabrinjavajuća

Znate da je Crna Gora od početka pregovora dobila skoro milijardu eura kroz EU fondove. U igri je i sada značajna podrška - 30 miliona eura za energetiku i druge stvar. Znate da imamo proces revizibilnosti, to znači da ako Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije, odnosno ne izađe iz institucionalne krize, to znači da bi u januaru ili februaru u Briselu mogli razmatrati kako da se zaustavi cijeli proces pristupanja EU. Znate kakve bi to proizvelo posljedice, poručila Fajon

Ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon kazala je da bi u Briselu početkom naredne godine mogli razmatrati zaustavljanje cijelog procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU) ukoliko Crna Gora ubrzo ne izađe iz institucionalne krize.

Ona je kazala da je situacija u Crnoj Gori jako zabrinjavajuća, te da je potrebno što prije uspostaviti Ustavni sud. Očekuje da se do petka raspiše novi konkurs za izbor četiri sudije Ustavnog suda, napominjući da bi postupak njihovog imenovanja morao biti završen do kraja januara.

– Slovenija i Austrija su prijateljice politike širenja EU i napretka država Zapadnog Balkana na tom putu. Tu smo i zato što želimo da pomognemo i zato što nam je stalo do evropske budućnosti Crne Gore – rekla je Fajon na konferenciji za medije, koja, po nalogu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, boravi u našoj državi sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksandarom Šalenbergom.

Sva nedavna politička dešavanja u Crnoj Gori, kako je rekla, izazvala su duboku krizu institucija i doprinijela usporavanju prostupnih pregovora.

– Situacija je jako zabrinjavajuća. Tokom razgovora sa predsjednicima države, Vlade i Skupštine saglasili smo se da je krajnje vrijeme da se reaguje. Potrebno je koliko sjutra uspostaviti Ustavni sud, imenovati četiri ustavne sudije. Očekujemo da će se ovog petka uspostaviti postupak za imenovanje četiri sudije Ustavnog suda i ovaj postupak bi morao da se završi najkasnije do januara. To je ključno da se Crna Gora iskopa iz najdublje i najgore političke krize – poručila je Fajon.

Ona je poručila da želi da i Crna Gora ima podršku Evropske unije.

– Crna Gora je jedan od najbližih partnera EU, zemlja kandidat koja je najviše napredovala u pregovorima i jasno vidimo budućnost naroda Crne Gore u EU. Vaša država je višegodišnji, nepokolebivi saveznik EU, potpuno usklađena sa našom vanjskom politikom i aktivno je angažovana u našoj podršci Ukrajini i našim mjerama protiv ruske agredije. I kada je visoki predstavnik Žozep Borelj posjetio Crnu Goru u julu, politički lideri u Podgorici su nas uvjerili u njihovu posvećenost u pristupanju zemlje EU i da krenu naprijed u reformi u oblasti vladavine prava, uključujući i imenovanje članova pravosuđa. Nažalost, to se do danas nije dogodilo, zato smo tu – naglasila je Fajon.

Ona je poručila da će izvijestiti visokog predstavnika Borelja i sve zemlje Evropske unije o ovoj posjeti.

– Alarm za buđenje je tu. Ja sam, nakon današnjih sastanaka sa predsjednikom države, Vlade i Skupštine, optimista – poručila je Fajon.

Na pitanje da li su ovdje u ulozi medijatora za rješavanje političke krize, Fajon je odgovorila potvrdno.

– Da. Može se razumjeti da smo tu kao medijatori EU u ime Borelja, on nam je dao mandat. Dakle, govorimo jezikom EU i sve o čemu smo danas razgovarali prenijećemo zemljama Evropke unije.

Prema njenim riječima, formiranje nove Vlade na osnovu usvojenih izmjena Zakona o predsjedniku bi bilo vrlo upitno.

– Promjena Zakona o predsjedniku je jako upitna. Znamo stav Venecijanske komisije. Ako će biti pokušaja formiranja nove vlasti ozbiljno ćemo razmotriti saradnju sa Vladom koja će biti formirana na osnovu upitnog Zakona – naglasila je Fajon.

Ako bi se Vlada formirala na ovaj način, rizik od gubljenja povjerenja EU bi, ističe Fajon, bio najmanji.

– Znate da je Crna Gora od početka pregovora dobila skoro milijardu eura kroz EU fondove. U igri je i sada značajna podrška – 30 miliona eura za energetiku i druge stvar. Znate da imamo proces revizibilnosti, to znači da ako Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije, odnosno ne izađe iz institucionalne krize, to znači da bi u januaru ili februaru u Briselu mogli razmatrati kako da se zaustavi cijeli proces pristupanja EU. Znate kakve bi to proizvelo posljedice. Niko ne želi to. Mi smo ovdje kao prijatelji, situacija je dovoljno ozbiljno da su nas brzo poslali da razgovaramo sa svima – poručila je Fajon.

Prema njenim riječima, ako svi odgovorni političari neće da slušaju građane, onda će oni najviše izgubiti.

Rješenje ove situaicje vidi u saglasju svih političkih aktera.

– Formiranje Ustavnog suda je urgentno pitanje. Svi odgovorni političari su svjesni koji im je rizik, naravno onda očekujem neki dogovor o izborima. Ali to je sljedeći korak koji je važan, ali treba naći konsenzus između svih stranaka. Mi ćemo biti tu da pomognemo, jer je jako važno da Crna Gora ostane na putu ka EU – zaključila je Fajon.

Šalenberg: Ako se ovo stanje nastavi Crna Gora će propustiti priliku na putu ka EU

Ovo nije bilateralna, već posjeta upozorenja ali i ohrabrenja Evropske unije, poručio je savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksandar Šalenberg koji je danas u Crnoj Gori sa ministarkom inostranih poslova Slovenije Tanjom Fajon, po nalogu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

– Crna Gora je blizak partner i bila je među vodećim zemljama ka članstvu ali stvari sada izgledaju drugačije. Velika polarizacija u društvu je ključna u Crnoj Gori i zato smo ovdje – rekao je on.

On je kazao da u EU žele da Crna Gora izađe iz političkog ćorsokaka.

– Ako se ovo stanje nastavi Crna Gora će propustiti priliku na putu ka EU – poručio je Šalenberg.

On je kazao da su svi, od predsjednika države, Vlade i predsjednice parlamenta, svjesni izazova sa kojima se susrijeće Crna Gora

– Vjerujem da će pronaći rješenje – dodao je on.

On je kazao da je najvažnije da institucije demokratije funkcionišu.

Kazao je da podržavaju Vladu u rješavanju ovog pitanja što prije.

– Nema vremena za gubljenje jer se čitav koncept promijenio, Evropa se promijenila, nakon 24. februara sve se promijenilo – istakao je Šalenberg.

On je rekao da je EU spremna da pomogne Crnoj Gori da pomogne sebi.

– Želimo da Crna Gora nastavi na evropskom putu jer će sve suprotno biti loše za ovaj region i za Crnu Goru – poručio je Šalenberg.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
21.12.2022-18:52 18:52

…trenutnom OLOŠU nije do EU —to njima odgovara bolje reci Srbskim interesima koju trenutna olos dvije godine sprovodi u dogovoru sa vučicem..