Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Šahmanović: Manjinska vlada da pripremi izbore

Kada je riječ o održavanju lokalnih izbora u jednom danu, kaže da treba voditi računa da li je to pravno moguće i izvodljivo.

Bošnjačka stranka se zalaže za manjinsku Vladu, kao prelazno rješenje, koja bi pripremila uslove za vanredne izbore, ocijenio je Admir Šahmanović, član Predsjedništva u “Pressingu” na Gradskoj TV.

Ističe da smo svi svjedoci krize u aktuelnoj parlamentarnoj većini.

“Ne očekujemo neke rezultate od sjutrašnjeg sastanka, jer oni ne mogu da nađu zajedničko rješenje, što se više puta pokazalo do sad i jedini izlaz iz ove situacije je manjinska Vlada, u maksimalnom trajanju od godinu, koja će pripremiti uslove za nove izbore”, kazao je Šahmanović.

BS je, dodaje, u konstantnoj komunikaciji sa svim partijama.

“Raduje nas poruka koju je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio da su spremni na promjene, da se ovoj situaciji bliži kraj. Svi znamo da će doći kraj, samo je pitanje koliko će štete ovo da ostavi i koliko će sve to da uspori evropske integracije zemlje. Mi vidimo partnere u svim političkim akterima, koji u svom programu imaju put ka EU, koji se zalažu za građanske vrijednosti i njeguju etnički sklad”, objašnjava Šahmanović.

Kada je riječ o održavanju lokalnih izbora u jednom danu, kaže da treba voditi računa da li je to pravno moguće i izvodljivo.

“Za takvu vrstu odluke potreban je široki politički koncenzus i treba dobro sagledati i analizirati svaki aspekt sa pravne strane. Mislimo da se izbori, koji su sada već raspisani u tri opštine, ne trebaju odlagati”, napominje Šahmanović.

Član predsjedništva BS smatra da ne postoji standardni broj službenika koji javna uprava treba da ima, već da to zavisi od njene razvijenosti.

“Postoji podatak da je u Crnoj Gori 30 odsto aktivnog stanovništva zapošljeno u javnoj upravi i prima platu iz državnog budžeta. To znači da je budžet dosta opterećen, a standard OECD (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) zemalja se kreće oko 21 odsto. Sa druge strane, imamo lošu socijalnu situaciju, nedovoljno razvijeno privatno tržište, koje bi bilo alternativa zaposlenima iz javne uprave. Mi smo inicirali aktivnosti u tom pravcu, kako bismo izmjestili određeni broj službenika iz javnog u privatni sektor, podstakli ih na privatni biznis i time olakšali državnom budžetu, a sa druge strane podstakli razvoj biznisa i novo zapošljavanje“, zaključio je Šahmanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve