Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD uvele sankcije Miodragu Daki Davidoviću i Branislavu Mićunoviću

Sankcije protiv dva pojedinca i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana koji su, kako se navodi u saopštenju, povezani sa ruskim malignim uticajem i korupcijom koja to omogućava

Američki Stejt department uveo je u četvrtak sankcije protiv dva pojedinca i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana koji su, kako se navodi u saopštenju, povezani sa ruskim malignim uticajem i korupcijom koja to omogućava, prenosi Glas Amerike.

Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Miodragu Daki Davidoviću koji je “decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru”.

Sankcionisan je i Branislav Brano Mićunović koji je, kako stoji u saopštenju, decenijama bio “jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije”.

– Najpoznatiji je po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore – stoji u saopštenju.

Stejt Department je sankcionisao i Nenada Popovića, bivšeg ministra bez portfelja u Vladi Srbije, kao i kompanije koje se povezuju sa njim.

– Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio – navodi se u saopštenju.

Popović je, inače, nekadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Bivši je potpredsjednik Demokratske stranke Srbije.

Sankcije su uvedene i srpskom političaru Mišu Vaciću zbog “učešća u nelegitimnom referendumu o ankesiji, koji je organizovao Kremlj, na ukrajinskoj teritoriji pod ruskom okupacijom u septembru 20222. godine.

Sekretarijat za finansije je istovremeno uveo sankcije protiv osam pojedinaca i šest entiteta u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji koji su, kako se ističe, direktno omogućavali ruski uticaj “ili njihove korumpirane aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
16.11.2023-18:14 18:14

Ako se znaju imena ,saopstite, da bih znali ko narusava Crnu Goru, kome nije mjesto u njoj!