Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Sačuvali Krstovića zarad navodnog dogovora na državnom nivou

Na sjednici se ponovo nijesu pojavili podnosioci inicijative

Smjena predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića nije se desila ni danas, jer se na sjednici ponovo nijesu pojavili podnosioci inicijative, odbornici koalicije “Za budućnost Zete”.

Oni su uslišili poziv lidera Demokratske narodne partije (SNP) i Nove srpske demokratije (NSD) Milana Kneževića i Andrije Mandića koji su tražili da se danas ne glasa za smjenu Krstovića kako bi dali doprinos “koji može biti presudan u formiranju nove vlade”.

Kako je navedeno, na ovaj način koalicija ZBCG još jednom pokazuje “svoju širokogrudost i spremnost da sa koalicionim partnerima od 30. avgusta nađe zajednički dogovor koji bi bio u interesu građana Zete i Crne Gore”.

Novica Pejović iz Demokratske Crne Gore, koji je predsjedavao sjednicom, konstatovao je da opet nema kvoruma za sjednicu, pa je po Poslovniku SO zakazao novu za 27. jul u 11 sati.

”Pozivam kolege iz vladajuće većine da dođu na sjednicu, da odblokiramo parlament i radimo za dobrobit Zećana i Zete”, rekao je Pejović.

Sjednici, čija je tema bila smjena Krstovića, prisustvovali su odbornici Demokrata i Demokratske partije socijalista (DPS).

Tenzije među lokalnim odborima Koalicije ZBCG i Demokrata u Zeti uslijedile su sredinom maja kada je Krstović odbio da u roku predviđenim Poslovnikom zakaže sjednicu SO na kojoj bi se razmatrala inicijativa kojom je ta koalicija tražila donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

Odbornici ZBCG su potom inicirali smjenu Krstovića sa čela SO optužujući ga da nije postupio u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine. Tu inicijativu je 19. juna razmatrao lokalni Odbor za izbor i imenovanja na sjednici koju su obilježile međusobne optužbe partija koje čine vlast na lokalnom nivou. Krstović je Koaliciju ZBCG koja, sa svojih 16 odbornika i odbornikom SNP-a, ima većinu neophodnu za njegovo razrješenje, tada optužio da su njegovu smjenu inicirali u dogovoru sa Demokratskom partijom socijalista, dok su iz ZBCG, sa druge strane, tvrdili kako razrješenje predsjednika SO zapravo opstruiraju Demokrate u dosluhu sa DPS-om.

Odbornici ZBCG su u saopštenju, kojim su najavili nedolazak na prethodnu sjednicu SO Zeta, kazali da tim demonstriraju spremnost da nastave koalicionu saradnju sa Demokratama, ali uz jasan stav da Krstović više ne može biti na čelu lokalnog parlamenta i da ta partija treba da predloži drugog kandidata za tu funkciju.

”Nijesmo ga smijenili na prethodnoj sjednici, odlučili smo da pružimo ruku saradnje i rekli im da predlože nekog drugog. Jer, ako smijenimo Krstovića, nema ko da vodi sjednicu i ne možemo da dođemo do druge tačke – otpriznavanja Kosova”, kazao je ranije lider Demokratske Crne Gore Milan Knežević.

Međutim, u Demokratskoj Crnoj Gori su jasno poručili da neće biti predložen novi kandidat za predsjednika lokalnog parlamenta, te da su samim tim prestali razlozi za bojkot sjednica od strane bivšeg DF-a iako takav razlog, ocjenjuju, nije nikada ni postojao.

Vlast u Zeti su formirali, nakon lokalnih izbora u oktobru prošle godine, Koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i Socijalistička narodna partija. Od ukupno 32 odbornička mjesta, koliko broji parlament u Zeti, Koaliciji ZBCG je pripalo pola, odnosno njih 16. Preostalih 16 mjesta u lokalnom parlamentu dijele Demokratska partija socijalista sa osam odbornika, Demokrate šest i Socijalistička narodna partija kojoj je pripalo jedno odborničko mjesto. Doskorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve