Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ruska vojska – tigar od papira

Kakva je ''supersila'' Rusija i kakvi su ti 'čuveni' sistemi S-400, kada joj se sopstvena teritorija napada već više puta i to ne baš najsavremenijim naoružanjem? Je li se možda nekad neko 'ušunjao' vojnim avionom ili helikopterom pa napao teritoriju SAD? Ikada u istoriji? Ovo je pitanje za velikosrpske stručnjake koji traže razloge za slavlje u svom zamišljenom porazu Amerike i vozneseniju Putinove Rusije.

Za aktuelno.me

Piše: Mirna Nikčević

Iz informacija stranih medija možemo izvući ovakva i slična izvještavanja o sukobu u Ukrajini:

“Bitka za Kijev bila je odlučujuća bitka u ukrajinskom ratu koji je Rusija pokrenula invazijom 24. februara 2022. Ruski napad na Kijev bio je katastrofalan vojni neuspjeh, ubjedljiva pobjeda Ukrajine. Bitka je završena 31. marta potpunim povlačenjem.” (“The Battle of Kyiv was decisive battle in Ukraine War that Russia launced invading on Feb 24, 2022. Russian assault on Kyiv was catastrophic military failure, overwhelming victory for Ukraine. Battle ended 31 March with total retreat.”)

“Ovo je prosto nevjerovatno — ruske trupe su ostavile gomilu vatrenog oružja, vozila, leševa, dokumenata iza svojih leđa dok su bježale iz Kijevske oblasti.” (“This is just unbelievable — Russian troops have left scores of firearms, vehicles, dead bodies, documents behind their backs as they were escaping the Kyiv region.”)

Međutim, slušajući i gledajući Dnevnik RTCG, koji svojom navijačkom objektivnošću neodoljivo podsjeća na “informativne” programe Milomira Marića (bez Nenada Čanka), reklo bi se da naša i sudbina svijeta zavisi od Vladimira Vladimiroviča Putina. Nemoguće je oteti se utisku koliko se neznavenost uposlenika Javnoga servisa prikriva tobošnjim objektivnim izvještavanjem. Podrazumijevajuće i apsolutno, Crnogorci i Crnogorke duboko saosjećaju sa žrtvama agresije tog bolesnog i ružnog stvora, naročito zato što i sebe percipiramo kao žrtve sličnog, teritorijalno bližeg maloumlja i velikodržavlja.

Posvećenost “istini” medija u Crnoj Gori pri izvještavanju o agresiji na Ukrajinu?

Dovoljno je primijetiti (a oči bode) naziv priloga u centralnom Dnevniku i najave izvješća koja glasi “Rat u Ukrajini”. Da li se iđe na svijetu, osim u nesretnoj Srbiji, ovo naziva ratom?! Nije niko ni sa kim u Ukrajini zaratio! Ta je zemlja bila u miru i ispostaviće se nesrećom po nju, na dobrom putu. Trebalo je taj put dići u vazduh, pa je “Bratska” Rusija, kršeći  sve međunarodne uzuse i pravo, uz  propagandu laži i straha, vojskom ulećela u suverenu teritoriju suverene države sa namjerom da je potpuno spali i uništi. Zato bi trebalo, za početak, da gorepomenuti ignoranti i šlihteri aktuelne vlasti promijene naziv pomenutog priloga u “Agresija Rusije na Ukrajinu”. Da počnu od elementarne činjenice. Ipak, ništa neobično za Javni servis nakon “oslobodilačkih reformi” u istom. Al’ je neznanje al’ je kukavičluk, ne fali ni jednog ni drugog.

Još jedan fenomen se izrodio iz ove teške ukrajinske skazke, a zahvaljujući UŽIVO prenosima uništavanja civilnih objekata, snimaka očajnih majki sa djecom u naručju, kolona i kolona izbjeglica. Nikako da se ovi silni profesionalci pozabave stanjem na terenu! Nije potrebno biti vojni analitičar i ekspert da bi se znala istina. A istina je da su Ukrajinci (zanavijek im slava!) u potpunosti urnisali rusku vojsku, tj ono što je sada ostalo od nje. Mi znamo kome ta istina NE ide na ruku. Ne ide na produženu medijsku ruku hronično inferiornih vlastodržaca u Crnoj Gori. Uzalud ljubav prema ’’pravoslavnoj ruskoj braći’’, simpatije za junake genocidnih borbenih jedinica Republike Šumske, mora im se reći: Propast, poraz, poniženje, zločin, pakao, masakri, silovanja, mučenja – pa Ruskij, ako im je lakše! To je ruska vojna “sila”, to su “antifašisti”, to su “oslobodioci”!

Situacija na frontu nakon 40 dana agresije

Već je evo više od 40 dana agresije na Ukrajinu, a možemo samo potvrditi da je ruska invazija dožvjela totalni, sada već i vojni fijasko. Primarni cilj bio je potpuna okupacija Ukrajine, tj. obaranje i likvidacija legalno izabranog rukovodstva zemlje, predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovih najbližih saradnika. U javnosti se pojavio spisak od 25 osoba najbližih saradnika predsjednika Zelenskog koje je trebalo likvidirati, uključujući više poslanika Vrhovne Rade (parlamenta Ukrajine), gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, savjetnika predsjednika Mihaila Podoljaka, premijera Denisa Šmihala itd. To će ipak ostati snovi Vladimira Putina i KGB-ovskog ‘trust’-a mozgova.

Tijela mrtvih ruskih padobranaca – Hostomel okolina Kijeva

Kolika je bahatost i samouvjerenost planera bila vidjelo se i po tome što su kod mnogih poginulih padobranaca pronađene  i paradne uniforme. Paradna uniforma se nosi kada ste sigurni da ćete imati svečani defile u narednih par dana! Dakle, željeli su Rusi da defilluju po Majdanu i time nagovijeste dolazak ruskog svijeta u Ukrajinu i brisanje njenog imena sa lica zemlje!

Ruski gubici su ogromni što je sada nedvosmisleno potvrđeno. Pojedine jedinice su praktično potpuno uništene i onesposobljene. A jedinica je onesposobljena kada joj se iz stroja izbaci (poginuli, ranjeni, zarobljeni) preko 50 odsto ljudstva!

Gubici vojne opreme obije strane mogu se pratiti putem nezavisnog sajta www.oryx.com, a na osnovu fotografije, mjesta, vremena i serijskog broja opreme, pa se na osnovu ovakvih podataka mogu praviti analize stanja na terenu. Naravno, stvarni gubici su puno veći od onog što je na sajtu prikazano jer se mnogim mjestima zbog borbi ne može prići. Sajt klasifikuje izgubljenu vojnu opremu u 4 kategorije: uništena,  oštećena, napuštena (bez prisustva vojnika) i zarobljena (oprema zaplijenjena, vojnici zarobljeni)! Prema trenutnom stanju ukupni gubici su: Rusija: 2.449, Ukrajina: 684! Među ovom opremom su i 425 tenkova od oko 2.100 koliko ih je Rusija imala na početku agresije, dakle preko 20 odsto od ukupnog broja.

Činjenica da je npr. Ukrajina ukupno izgubila 88 tenkova, a zarobila 161 ruski tenk, praktično govori da Ukrajina sada ima 73 tenka više nego na početku agresije. Toliko za radovanje putinoljubcima! Takođe, fantazije da su Rusi uništili ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo su komične, jer su ukrajinski helikopteri dva puta u tri dana izvršili napad najprije na skladište oružja, a potom i veliki rezervoar nafte u Belgorodu na teritoriji Ruske Federacije.  Kolike su razmjere štete vidi se, između ostalog, i po tome što je vatra gorela puna 24 sata, a i po tome što su ruske vlasti u toj oblasti uvele ograničenje snabdijevanja gorivom na 15 litara po vozilu.

Kijev i ostali porazi

Ruske trupe koje su od početka agresije bile stacionirane sjeverozapadno od Kijeva, na svega 23 km od centra, u rejonima Buče, Vorzela i Hostomela potpuno su se povukle iz tih mjesta u Bjelorusiju, a 1. aprila su ukrajinske snage ušle u ova mjesta. Sa suprotne, tj. sjeveroistočne strane ruske snage su bile kod sela Velika Dimerka u rejonu Brovarija, oko 35 km od centra Kijeva, te su mjesec dana pokušavali prodrijeti u glavni grad ili ga manevrima ka jugu opkoliti. Uz to, ubacivanjem velikog broja sabotera u sam grad Kijev Rusi su pokušali izazvati paniku. Policijski čas u Kijevu prvenstveno je imao svrhu da se eliminišu i love ruski saboteri! Interesantno je da su mnogi zarobljeni saboteri bili odjeveni u mantije, a neki izvori tvrde da su neki od njih uistinu bili  popovi!

Nema ruskih snaga u blizini Kijeva

Ruska vojska se potpuno povukla iz cijele šire zone Kijeva! Đe se to ikada pobjednička vojska povlači?

Kakva je “supersila” Rusija i kakvi su ti ‘čuveni’ sistemi S-400, kada joj se sopstvena teritorija napada već više puta i to ne baš najsavremenijim naoružanjem? Je li se možda nekad neko ‘ušunjao’ vojnim avionom ili helikopterom pa napao teritoriju SAD? Ikada u istoriji? Ovo je pitanje za velikosrpske stručnjake koji traže razloge za slavlje u svom zamišljenom porazu Amerike i vozneseniju Putinove Rusije.

“Objektivni” mediji ne izvještavaju crnogorsku javnost o stvarnom stanju na frontu, o neumoljivim brojkama, o porazima ruske vojske

Ruski portal blizak Kremlju ‘Komsomolskaya Pravda’  20. marta je objavio vijest da je u Ukrajini poginuo 9. 861 ruski vojnik, a da je ranjeno 16.153. Obzirom da u Rusiji važe stroga pravila cenzure te da se zbog ovakvih vijesti krivično odgovara (da li bi i crnogorski odgovarali ako bi objavili istinu?!), informacija je povučena sa portala, a kasnije je uredništvo objavilo da je portal ‘hakovan’!  Vijest je naime stajala na njihovom sajtu od 00:09 (dakle 9 minuta poslije ponoći) pa sve do 21:56 narednog dana, dakle skoro 24 sata! Problem sa hakovanjem se ispravi najdalje za par sati, ali ne može trajati cijeli dan. Jasno je da su pravi podaci procureli.  Odmah zatim, poslije 5 dana (25. marta) ruska armija je izašla sa zvaničnim podacima da je 1.351 poginulih i 3.825 ranjenih. E ovdje se zapravo krije trik! Ne iznosi se broj nestalih! A nestali su oni čija tijela nijesu pronađena! Broj poginulih Rusi računaju tako što sabiraju samo broj identifikovanih i transportovanih tijela.

Istovremeno, tzv. ‘Donjecka Narodna Republika’ zvanično je prijavila 767 poginulih i 3.559 ranjenih! Tzv. ‘Luganska Narodna Republika’ nije  zvanično objavila svoje gubitke. Očigledno je da su ruski gubici uvijeni u oblandu, tj. da se pokušavaju sakriti. Kad uzmemo u obzir ove brojke, postavlja se logično pitanje- kako to da ruska vojska sa 200.000 vojnika angažovanih u invaziji ima tek nešto malo veće gubitke od tzv. ‘Donjecke Narodne Republike’ koja raspolaže sa samo 20.000 vojnika?!

Prema zvaničnim ukrajinskim podacima od 12. marta poginulo je oko 1.300 ukrajinskih vojnika, dok američki izvori pominju cifru od 2.000 – 4.000. Broj uništene vojne opreme korespondira sa ovim podacima. Takođe prema podacima UN poginulo je 1.276 civila do sada, a ranjeno 1.981, dok ukrajinski podaci govore o 6.378 poginulih civila (broj uključuje i Mariopol)!

Stanje na frontu, Kijev bezbjedan

Pravi ruski gubici su preko 10.000 poginulih vojnika, a to je cijela jedna divizija, što se sve više i dokazuje, a broj ranjenih je obično 2 – 3 puta veći od broja mrtvih što je 20.000 – 30.000! Dakle, od početnih 200.000  angažovanih u invaziji, iz stroja je izbačeno oko 15 – 20%, što jasno dokazuje uništena vojna oprema za koju postoje jasni dokazi koje niko ne može negirati! Poređenja radi, za 12 godina rata u Iraku SAD su ukupno izgubile 4.500, a za 20 godina rata u Avganistanu oko 2.500, pa znači da je ruska vojska u Ukrajini, po svoj prilici izgubila duplo više vojnika od američke vojske u 32 godine rata u Iraku i Avganistanu ukupno!

Šta očekivati od vojske koja se poražena povlači osim zločine i masakre!

Sudeći po pokazanoj ‘snazi’ ruske vojske u dosadašnjem toku invazije, djeluje potpuno nevjerovatno koliko se srpski mediji upinju predstaviti Ruse koji ‘gaze’ Evropu i ulaze u Varšavu, Prag ili Bukurešt, a već se evo skoro 6 sedmica muče sa Harkovom (30 km od ruske granice), Sumijem (takođe 30 km), ili Mariopoljem (ni 15 km od prethodne linije fronta)!

Zbog svega navedenog, jedino što je Putinu preostalo je da sanjari o masovnim egzekucjama, silovanjima, ubijanjima žena i đece. Pa se vojska u povlačenju pozabavila civilima, jer ratovati ne može. Junački, nema što! Ukrajinci su pokazali kako se bori za svoju zemlju i niko ih u tome ne može savladati! Tzv. “specijalna ruska vojna operacija” potpuno je propala, pa treba “očistiti” sve što se nađe na putu ka porazu.

Svjedoci smo izjava koje prenosi ruska državna agencija RIA Novosti đe je izvjesni Timofej Sergejcev iznio ruski plan za Ukrajinu. Ovo je, kako se navodi, plan u slučaju ruske ratne pobjede, a podrazumijeva “uništenje i komadanje ukrajinske države, ukidanje nacije uz masovne progone i egzekucije“.

Ali činjenice i stanje na frontu, kao i ukupni međunarodni konekst ukazuju da će velikoruski san, baš kao i velikosrpski, ostati u okrilju mantijaša i ratnih zločinaca, kojima će ipak presuditi ovozemaljske sile.

Ukrajina je od 2014. (okupacija Krima naravoučenije) jačala svoje nacionalne institucije, policiju, vojsku, sve bezbjednosne službe, pa se ukrajinski identitet ni slučajno nikad nije doveo u pitanje, a patriotizam se uzvisio do beskraja. Šta bi se po tom pitanju moglo reći za Crnu Goru? Za sada, ono što nam je zajedničko sa svijetom jesu sankcije i kazna za Putinove agente i propagandiste. S više sreće narodu nego pameti u vlasti, Crna Gora, budući članica NATO, moraće sprovesti u djelo ono što joj NATO naredi, pa će biti: zbogom IN4S, zbogom Vukšić, zbogom Dritan, zbogom rektor, zbogom ruski ekstremisti što nasrćete na škole i bolnice, zbogom njihovim pomagačima! Pitanje je dana kada će naša lijepa zemlja biti deratizovana od fašisoidne gube koja je spopala.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

19 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dobrila
07.04.2022-07:27 07:27

Samo jedna raketa Bulava nosi 15 nuklearnih glava, a svaka od njih leti prema unapred zadatom cilju. Jedna od tih 15 nuklearnih glava ima snagu od 750KT. Atomska bomba bačena na Hirošimu je imala 15KT. Jedna Bulava može potpuno da uništi teritoriju Teksasa ili Francuske. Hipersonične rakete, kao što je Kinžal,za sada imaju samo Rusi. Ispaljene nuklearne rakete samo iz podmornica, koje su u blizini istočne i zapadne obale USA, mogu bukvalno da unište celu US i da je vrate u kameno doba. Vas kukavce koji ne umete ni čačkalice da napravite i koje pas nema za šta da ujede… Pročitaj više »

dr.B
07.04.2022-08:56 08:56
Reply to  Dobrila

Blago ti ga u pamet. Pretpostavljaš da Amerikanci imaju samo pištolje na vodu. Gledamo svakog dana herojsku borbu ruskih vojnika, ali protiv civila i nejači. Đe ima pucnjave bježe. Ukrajinci ih razvaljuju, a ti pričaš o Kinžalima. Pa kad imaju Bulavu i Kinžal kako kažeš, što ne dobiju rat evo 40 dana?
Još ne osvojiše ni Dombas, a na samoj im je granici.

Zaxon
07.04.2022-09:59 09:59
Reply to  dr.B

To gledaš na tvojim nato medijima. Drugom prilikom o nato bombardovanju civila i nejači po Jugoslaviji, Siriji, Libiji, Avganistanu, Iraku i preko 50 zemalja od kraja WWII. Pobegli su junaci kao što si ti sa CT od malo pendreka i suzavca..Sve veliki junaci i borci, a vojska vam je 0 pa se šlihtate natou da vas “brani”. :)

dr.B
07.04.2022-10:38 10:38
Reply to  Zaxon

Sreća pa su ovi tvoji Srbi dobili svaki rat koi su počeli u bivšoj SFRJ. Dje god su se tukli su izgubili. Pogledaj ti malo i NATO medije pa da vidiš snimke, a ne izvještaje Sputnjika. Pa mi smo ušli u NATO baš zbog toga što nam je vojska slaba, jer imamo malu državu. Epohalnoga li otkrića čusmo od tebe danas.

Ha20
07.04.2022-09:44 09:44
Reply to  Dobrila

Jesi li danas dobila dupli sendvic Belivuckova podrepna musice…………………

nenad.mne
07.04.2022-10:33 10:33
Reply to  Dobrila

Da malo, ali samo malo, razmisliš znala bi da batina ima dva kraja! Kameno doba ne bi bilo, pošto bi se sa ljudima, na ovoj planeti, završilo zauvjek! Žao mi je svakog izgubljenog života, ali se mora znati ko je agresor!!!

Ha20
07.04.2022-14:22 14:22
Reply to  nenad.mne

Postovani gospodine uz duzno postovanje za vas komentar bih rado dodao da nepismene budale kao sto je ona i njoj slicnih ne mozete urazumjeti da bi doslo do totalne apokalipse svijeta kada bi bilo ko upotrebio atomsko oruzje. Razlog je vrlo jednostavan njihov kapacitet mozga je zalosno ogranicen pa samo lupaju glupe komentare iz nuzde da se na neki nacin nametnu radi malo paznje.

CCCCCCCC
07.04.2022-13:27 13:27
Reply to  Dobrila

E Dobrila stručnjače za globalno atomsko naoružanje, to bi ih baš spasilo hahahaha. Za tvoju informaciju, te čuvene rakete sa nuklearnim glavama neće ni postići potrebnu visinu leta…..a biće oborene. Tek tada odmazda prema Rusiji bi bila za njih katastrofalna. Nuklearno oružije ne služi za ratovanje već za ekstremnu prijetnju neprijatelju. Što se tiče kamenog doba, ti i Srbija ste već tamo i znate i tek ćete da saznate kako je tamo. I na kraju HEROJIMA SLAVA – SLAVA UKRAJINI iz Crne Gore !

Bum
07.04.2022-19:15 19:15
Reply to  Dobrila

Nevjerovatno, pises kao da si malo dijete pa se igras rata. Nije valjda da mislis da bi ko god da opali prvu nuklernu raketu ka njemu nebi krenule isto tako. Nebi ni jedna strana mirno gledala kako ih gadju, a onda bi se i US i Rusija vratile u kameno doba. Ali i najvici dio svijeta. I mi. Svidja li ti se taj scenario?

Gradski
07.04.2022-22:09 22:09
Reply to  Dobrila

Dobrila,Rusi su uložili puno znanja da naprave Bulavu,a tvoj tata je za deset sekundi užitka,nažalost napravio budalu!

Draginja
07.04.2022-08:54 08:54

E cujes Mirna vojni komentator,e jadnica jadna puna mrznje ,propalo se .

Zaxon
07.04.2022-10:00 10:00
Reply to  Draginja

Mora da odradi platicu koju dobija. Takvi puni mržnje će prvo uništiti sebe i svoju okolinu. Samo ih treba pustiti i smejati se njihovoj nemoći i inferiornosti.

nenad.mne
07.04.2022-10:34 10:34
Reply to  Draginja

Da li si se to vratila sa privremenog rada u Rusiji?

Kotor
07.04.2022-09:59 09:59

Najljubaznije molim administratora da nastavi sa objavljivanjem komentara globalnih vojnih analitičara poput Dobrile i onog bez struje i da ih ni slučajno ne preskače. Posle ovakvih iscrpnih analiza jasno je kako ide Putinovoj vojsci na terenu jer se da zaključiti da im je sledeći cilj sravniti Zapad i to u par dana kao u Ukrajini.

BZekovic
07.04.2022-10:12 10:12

Sto ce sad radit i kako ce napravit perestrojku Vojvoda od Kolenice, Pipun Mali, Medo Trump, Aleksa fon Jaonkoje i mnogobrojni rusofili iza korpusa Srba u Crnoj Gori? Trazice neka rjesenja vjerovatno. Prvo ce pocet otkopavat oruzje kojim su masakrirali narode susjednih drzava, da bi pokazali moc Srpskog naroda. A vec su poceli pricu kako bi oni strasno unaprijedili ekonomiju i demokratije Crne Gore, samo da nijesu prvo sa Srpwskom okupatorskom crkvom postavili vladu nesposobnog Zdravka Nikad Trijeznog i Dritana von Viola Kramon. U svakom slucaju, ka i Rusi koji gube bitku nastojace da iza svoje dvogodisnje vladavine u CG,… Pročitaj više »

MiR
07.04.2022-10:19 10:19

Mirna baš zna da iznervira ove četnike :)))))

Zaxon
07.04.2022-10:55 10:55
Reply to  MiR

Ahaha, pa zbog nervoze i mržnje je najurena sa posla! Ona je smešna jer širi srbofobiju i rusofobiju. Identitetski problemi su više stvar medicinske struke! :) Ima po Srbiji dobrih lekara koji mogu pomoći.. :)

NATO-OTAN
07.04.2022-21:20 21:20
Reply to  Zaxon

“Ima po Srbiji dobrih lekara koji mogu pomoći.. :)” eto Zaxone nijesu mogli pomoci ni tebi a ni Dobrili, tako da ih ostavljamo vama. Vasi mokri snovi su samo snovi na vasu zalost a na nasu radost.Zao mi je zrtava sa obije strane ali osuditi agresora koji mucki ubija hicem u potiljak siluje, ubija djecu, je moralan cin posebno u 21 vijeku,Zalosno je sto ima onih koji su ostali u srednjem vijeku, koji su pored otvorenih ociju slijepi…. evolucija je lijepa stvar kada ide svojim naprednim tokom a zalosna kada ide retrogradno kao u tvom i dobrilinom slucaju…zalim vas !

Rakovic cetnicko smece
07.04.2022-20:13 20:13

Putin je nacista koji okupira tudju drzavu a oligarsi pokrali ruski narod uzeli im resurse da mogu oni da imaju najvece jahte I budu najbogatiji ljudi a ruski narod jede suvoga leba vecina sirotinja putin smrad ih je pokrao