Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

RSE: Brđanina odbijaju da vrate na posao, uprkos presudi da je nezakonito smijenjen

Knežević je uhapšen u sklopu šire akcije u kojoj je procesuirano 17 lica, većinom policijskih službenka. Nekoliko njih je uhapšeno, dok se za ostalima traga

Uprkos odluci Upravnog suda da je nezakonito smijenjen, doskorašanji šef crnogorske policije Zoran Brđanin neće biti vraćen na tu poziciju, kazao je 6. jula ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

“Vlada će iskoristiti sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju da ospori to rješenje, a za to ima dosta razloga. Nikola Terzić će nastaviti da obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave policije “, rekao je Adžić na sjednici Vlade.

Naime, Vlada je krajem marta smijenila šefa policije Zorana Brđanina nakon što je uhapšen jedan od njegovih najbližih saradnika Dejan Knežević, zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnim strukturama.

Ipak, Upravni sud je 5. jula saopštio da je Brđanin nezakonito smijenjen.

“Razlozi koji su navedeni, koji se odnose na navodni izostanak adekvatnog rukovođenja organom, nastupanje štetnih posljedica po sistem bezbjednosti… ne predstavljaju zakonske razloge za prestanak mandata prije isteka vremena”.

Oni su naveli i da nije ispoštovana zakonom jasno definisana procedura za smjenu šefa policije.

Komentarišući ovu odluku, njegov branilac je rekao da Brđanin “ima i pravo i obavezu da nastavi vršenje dužnosti”

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je, međutim, poručio da “neće dozvoliti da neka odluka utiče na rad MUP-a”.

“Ne mislim da moramo da robujemo zakonima koji su nespretno napisani”.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da Vlada poštuje odluke sudova i da će se odgovorno ponijeti i izjasniti u roku od mjesecdana o toj odluci suda.

Uoči smjene Brđanina u martu Abazović je poručio “neka mene sud i tužilaštvo proganja do beskraja, zato što stajem u odbranu Ustava i zakona”.

Ko je Zoran Brđanin?

Brđanin je na čelo crnogorske policije došao u februaru 2021. godine, u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića.

Tri mjeseca kasnije tvrdio je da kontroliše Upravu policije kao hijerarhijski ustrojen organ.

“Onog trenutka kada na ključna mjesta postavite svoje ljude, saradnike, vi automatski kontrolišete sistem”.

Na mjesto pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala postavio je Dejana Kneževića.

Knežević je uhapšen 22. marta u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju i odavao službene tajne pripadnicima kavačkog klana.

Od Abazovića zahvalnica, od Adžića produženje mandata

Prije nego je smijenjen, na Brđaninov zahtjev produženi su mandati njegovim pomoćnicima, uključujući i Kneževića. Ministar Adžić je odobrio Kneževićevo produženje mandata.

Dejanu Kneževiću je zbog “doprinosa u suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa” prije dvije godine zahvalnicu uručio tadašnji vicepremijer a sadašnji premijer Abazović.

Knežević je uhapšen u sklopu šire akcije u kojoj je procesuirano 17 lica, većinom policijskih službenka. Nekoliko njih je uhapšeno, dok se za ostalima traga.

Prethodno, smjenu Brđanina i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića tražio je bivši premijer Krivokapić zbog neslaganja po pitanju ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju 5. septembra 2021.

Naime, Brđanin i Sekulović su smatrali da ustoličenje na Cetinju nosi visok bezbjednosni rizik i predlagali da se crkvena ceremonija obavi u Hramu SPC u Podgorici.

Neslaganja je bilo i nakon što su izbili sukobi na Cetinju između protivnika ustoličenja i policije. Njih dvojica su se protivili prekomjernoj upotrebi sile protiv demonstranata.

Abazović, koji je tada bio vicepremijer, spriječio je formalizovane Krivokapićevog zahtjeva za ostavkama Brđanina i Sekulovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
08.07.2023-15:05 15:05

Da sam na njegovom mjestu svako jutro bih dolazio na posa, da vidimo ko bi mu smio zabraniti….Ne tako davno oni mali kreštavi uraš iz Momišića je čuda činio što direktor Čistoće nije ispoštovao sudsku presudu i vrnuo onog Hota na posa….licemjeri…