Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

RS odvlači pažnju od Srbije, koja ima planove za podjelu i aneksiju Bosne, Kosova i Crne Gore

RS takođe odvlači pažnju od same Srbije, koja ima još dalekosežnije planove za regionalni poremećaj, dominaciju, podjelu i aneksiju Bosne, Kosova i Crne Gore. A pošto ima lojalnu državu klijenta na Balkanu, Moskva može da tvrdi da ima koristi od širenja saveza u Evropi i može da produži svoj prodor na Balkan

Piše: Januš Bugajski (The Geopost)

„Dan državnosti“ Republike Srpske 9. januar nije samo afirmacija separatizma Bosne i Hercegovine, već i demonstracija ulaska srpske države klijenta u „ruski svet“. Politika lidera RS Milorada Dodika podriva evropsku bezbjednost dozvoljavajući Moskvi da zadrži lojalnu ispostavu na zapadnom Balkanu i promoviše regionalni imperijalizam Srbije.

Moskva kontroliše nekoliko kvazi država u bivšem Sovjetskom Savezu, koje je stekla prvenstveno ratom i etničkim protjerivanjem. To uključuje Pridnjestrovlje u Moldaviji, Abhaziju i Južnu Osetiju u Gruziji, kao i Krim i djelove četiri druge oblasti u Ukrajini. Lokalni lideri ovih entiteta ili pokušavaju da uspostave nezavisne države uz pomoć Moskve, kao u slučaju Pridnjestrovlja, Južne Osetije i Abhazije, ili je Moskva izabrala lokalne lidere za otjcepljenje i aneksiju od strane Rusije, kao u slučaju četiri ukrajinske regije. RS slijedi prvi obrazac, sa lokalnim liderima koji imaju koristi od ruske pomoći kako bi osporavali postojanje Bosne i Hercegovine i izolovali se od pritiska Brisela i Vašingtona.

Ruski uticaj u RS eksponencijalno je porastao posljednjih godina, uz Dodikove česte odlaske u Moskvu i lične sastanke sa Putinom, uz brojne posjete ruskih političkih i bezbjednosnih zvaničnika Banjaluci. RS je otvorila predstavništvo u Moskvi kako bi istakla da vodi alternativnu spoljnu politiku državnoj vlasti u Sarajevu. Dodik otvoreno podržava rusku invaziju na Ukrajinu i podržava održavanje lažnih referenduma na teritorijama pod ruskom okupacijom. A 2023. godine Dodik je Putinu dodijelio najvišu medalju časti za „patriotsku brigu i ljubav“ prema RS.

Dodik je nastojao da proširi trgovinu sa Rusijom i predstavio je Moskvu kao ključnu ekonomsku podršku, čak i dok RS ostaje zavisna od EU u pogledu svog ekonomskog opstanka. Banja Luka je prožeta korupcijom i isprepletena sa ruskim poslovnim i bezbjednosnim mrežama. Ona dobija ruski gas preko Srbije i Bugarske, ali plaća nižu cijenu za svoju lojalnost Moskvi. SAD zadržavaju sankcije Dodiku zbog njegove korupcije i prijetnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne.

Paradiranjem naoružanih trupa kroz Banjaluku na “dan državnosti”, Dodik svjesno prkosi EU i SAD. Godišnje parade podržava Kremlj, koji pomaže u naoružavanju učesnika i šalje svoju motociklističku bandu Noćni vukovi, gotovo crtanu imitaciju američkih motociklističkih bandi, da maršira uz srpske nacionaliste. Srpski plaćenici su takođe regrutovani u RS za rat Rusije protiv Ukrajine.

RS ima nekoliko ciljeva za Moskvu na Balkanu, slično drugim nepriznatim entitetima u Evropi. To narušava stabilnost i podriva zapadnu politiku. Ona blokira ključne reforme potrebne za pristupanje Bosne NATO-u i EU. To omogućava ruskim zvaničnicima da podstiču secesiju. Moskva takođe dovodi u pitanje presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju protiv zvaničnika bosanskih Srba optuženih za ratne zločine i nastoji da prekine nadzor nad zemljom od strane Kancelarije visokog predstavnika. Zauzvrat, Vlada RS blokira Sarajevo da se pridruži zapadnoj spoljnoj politici, kao što su sankcije Rusiji i rezolucije Generalne skupštine UN.

RS takođe odvlači pažnju od same Srbije, koja ima još dalekosežnije planove za regionalni poremećaj, dominaciju, podjelu i aneksiju Bosne, Kosova i Crne Gore. A pošto ima lojalnu državu klijenta na Balkanu, Moskva može da tvrdi da ima koristi od širenja saveza u Evropi i može da produži svoj prodor na Balkan. Zalaganjem za secesiju, RS takođe dovodi u pitanje podršku Zapada nezavisnosti Kosova. Ali iako srpsko rukovodstvo tvrdi da je Zapad licemjeran u priznavanju Kosova, a RS ne, razlike između ova dva slučaja ne mogu biti veće.

Dok je Kosovo oslobođeno da bi se spriječio genocid nad albanskom većinom, RS je stvorena genocidom nad bošnjačkom većinom. Prije Miloševićevog puča, Kosovo je imalo savezni status, administrativne granice i sopstvenu vladu u okviru federalne Jugoslavije. RS nikada nije bila administrativna jedinica sa fiksnim granicama ili regionalna vlada. Do toga je došlo samo kao rezultat pokolja i protjerivanja muslimanskih Bošnjaka, koji su prije rata 1990-ih bili većina širom istočne Bosne. RS, naime, podsjeća na stvaranje ruskih jedinica u Donbasu, Zaporožju i Hersonu kroz masovna ubistva i protjerivanje Ukrajinaca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
xxy
19.01.2024-08:03 08:03

Interesentno ovo tumacenje po dvostrukim arsinima, Albanski separatisti na KiM brutalnim metodama i terorizmom krecu u separtizma od 1980/tih a ranije pa do 1990-tih brutalno pa opet 2004 i 2008 itd. Poslije rata i bombardovanja po Rezoluciji UN 1244 KiM je dio Srbije uz odredjenu Autonomiju. I ovaj kaze Srbija ide u aneksiju Kosova a kosovski Albanci nisu sepsratisti, ma da covjek ne povjeruje . Pa kaze Srbi idu u podjelu BiH, pa podjeljena je ratom koji je krenuo jednostranim separtizmom Muslimana i Hrvata a Dejtonskim sporazumom 1995 sastavljena od dva identiteta i to ravnopravna ne da jedan edintitet FBiH… Pročitaj više »

yyx
19.01.2024-16:21 16:21
Reply to  xxy

Srbi kada govore o istoriji uglavnom sve lazu. I ne samo o istoriji.Prvo, kada je Srbija 1878 godine priznata kao drzava, Kosovo nije bilo dio te Srbije. Prije toga 500 godina Srbija nije ni postojala, a prije toga ni pojam Srbi nije posojao. Dakle prica o vjekovnoj srpskoj kolijevci je najobicnija laz. Kosovo je pripojeno poslije I rata i podijeljen albanski narod u dvije drzave. Sa Kosova su Srbi bjezali i za vrijeme Titove Jugoslavije i prodavali Albancima kuce i imanja za debele pare. I patrijaarh i sva crkvena svita su pobjegli u Beograd. Hohstapleri Karici su uzeli paare za… Pročitaj više »

LoMi
19.01.2024-13:38 13:38

Intelektualac ko moja pokojna komšinica…..