Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Rovčanin: Rekonstrukcija moguća u aprilu; Anđušić: Vladu čeka slično kao i prethodne dvije

Iz DPS-a smatraju da se radi o iznuđenoj političkoj rekonstrukciji Vlade, koja uz česte trzavice kako kažu ''ne obećava puno i čeka je scenario sličan kao sa prethode dvije vlade''

Zaključeni Sporazum o formiranju vlasti predviđa potpredsjedničko, odnosno ministarska mjesta za koaliciju  Za budućnost Crne Gore. Mi smo privrženi Sporazumu i dogovoru svih kolega i mi ćemo poštovati dogovoreno, ali premijer Milojko Spajić je ovlašćen da predloži rekonstrukciju, datum kada će se realizovati, te da li će biti fazna ili kompletna, kazao je u razgovoru za Gradski portal poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin. Kako navodi, nijesu imali direktne formalne i tematske razgovore na konkretnu temu i zaključke po tom pitanju.  Iz DPS-a na drugoj strani smatraju da se radi o iznuđenoj političkoj rekonstrukciji Vlade, koja uz česte trzavice kako kažu “ne obećava puno i čeka je scenario sličan kao sa prethode dvije vlade”.

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore najavljeno je prije nove godine da će ranije nego što je sporazumom predviđeno doći do rekonstrukcije Vlade i da će oni imati veće učešće u vlasti.

“Smatramo da je Vlada Crne Gore stabilna i da će biti i u narednom periodu ukoliko se svi konstituenti pridržavaju dogovorenog, odnosno koalicionog Sporazuma. U aprilu je moguće ukoliko to predloži premijer. Demokratska Crna Gora je od svog osnivanja i u cjelokupnom dosadašnjem djelovanju ostala privržena datoj riječi i dogovorima. Podsjećam da je parlamentarna većina koja je formirala 44. Vladu Crne Gore zaključila koalicioni Sporazum o vršenju vlasti sa jasno definisanim principima i raspodjelama resora”, rekao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima u Sporazumu jasno stoji da se obavezuje predsjednik Vlade da predloži, a potpisnici sporazuma da podrže rekonstrukciju Vlade najkasnije do usvajanja Budzeta za 2025.

“U javnosti prethodih dana provejava ideja o ranijoj, zatim faznoj rekonstrukciji, kao i rekonstrukciji krajem godine, ali shodno Sporazumu premijer diktira tempo, odnosno predlaže rekonstrukciju pa i trenutak kada će se desiti u definisanim rokovima. Za Demokrate je prihvatljiv svaki model koji je u okvirima Sporazuma”, istakao je Rovčanin za Gradski portal.

Upitan da prokomentariše predlog potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja da Bošnjačka stranka rekonstrukcijom uđe u Vladu, odgovorio je da u ovom momentu govori samo o krovnom dokumentu na osnovu koga je formirana 44. Vlada Crne Gore.

“Dakle, Vladu shodno Sporazumu čine isključivo potpisnici ovog akta koji proizvodi prava, obaveze i odgovornosti isključivo prema subjektima koji su ga potpisali, ali ne i u odnosu na političke subjekte izvan Sporazuma”, kazao je Rovčanin.

Anđušić: Iznuđena politička rekonstrukcija

Sama politička heterogenost Vlade, dodatno poremećena sa ovako iznuđenom rekonstrukcijom i čestim trzavicama među njenim konstituentima zaista ne obećava puno i siguran sam da je čeka sličan scenario kao kod prethodne dvije, ocijenio je za Gradski portal poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić.

“Prije svega, rekao bih da je inicijalni dogovor, kroz sporazum, koji podrazumijeva iznuđenu, političku rekonstrukciju nakon samo godinu dana od formiranja nove Vlade, u najmanju ruku neracionalan potez. Tim prije jer smo, podsjetiću, nakon što su u parlamentu pale dvije Vlade usljed političke nestabilnosti imali vanredne parlamentarne izbore koji su trebali našem društvu da donesu političku stabilnost i Vladu u punom mandatu, koja bi trebala stabilno da funkcioniše i napokon obezbijedi kontinuitet u radu”, istakao je Anđušoć.

Sama,dodaje on, politička heterogenost Vlade, dodatno poremećena sa ovako iznuđenom rekonstrukcijom i čestim trzavicama među njenim konstituentima zaista ne obećava puno i siguran sam da je čeka sličan scenario kao kod prethodne dvije.

Smatra da je više nego evidentan svakodnevni pritisak bivšeg DF-a da kroz kroz rekonstrukciju Vlade, što prije i u punom kapacitetu, kroz učeće na svim nivoima u izvršnoj vlasti realizuje ono što su njihovi politički i partijski ciljevi.

“Tu prije svega mislim na ono što su njihove ideološke zamisli, sa kojim se upravlja iz određenih formalnih i neformalnih centara moći van Crne Gore kao i intezivno partijsko zapošljavanje. Otud i sva ta žurba da se rekonstrukcija obavi i prije roka predviđenog sporazumom. Ukoliko se to zaista i desi, to će biti značajan pokazatelj izostanka autoriteta PES-a kao ključnog konstituenta, a i premijera lično, u dijelu donošenja odluka kao i toga ko dominantno upravlja procesima u ovoj Vladi”, napominje on.

ANđušoć naglašada da ostaje da se vidi da li će eventualno još neko od političkih subjekata koji sada ne čine Vladu biti njen dio kroz rekonstrukciju, posebno kroz potencijalnu saradnju recimo BS-a i bivšeg DF-a.

“Siguran sam da, ovako heterogena u svakom smislu, uslovljena ranom rekonstrukcijom i čestim konfliktima, ovakva Vlada ne može doprinijeti očekivanom razvoju države i prekidu stagnacije na svim poljima koje imamo u posljednje 3 godine. Posebno kada na sve to dodamo, rekao bih, nikad delikatniju socio-ekonomsku situaciju i nikad lošiji životni standard građana”, pručio je Anđušić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve