Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Regresija u borbi za ravnopravnost polova: Rekordan broj potpredsjednika, samo četiri žene, nijedna nije potpredsjednica

Kako su ukazali, stanje u ovoj oblasti nikad nije bilo zadovoljavajuće, jer su žene na najvišim nivoima izvršne vlasti bile podzastupljene, a dodatno su dobijale resorse koji se percipiraju kao manje značajni

Centar za građansko obrazovanje CGO izražava zabrinutost zbog činjenice da sastav 44. Vlade Crne Gore donosi najmanju zastupljenost žena do sada – tek četiri žene ili 17.39 odsto, od kojih nijedna nije potpredsjednica, iako ćemo imati istorijski rekord u broju potpredsjednika.

“To je regresija u borbi za ravnopravnost polova i politička prava žena u Crnoj Gori”, ukazuje CGO.

Kako su ukazali, stanje u ovoj oblasti nikad nije bilo zadovoljavajuće, jer su žene na najvišim nivoima izvršne vlasti bile podzastupljene, a dodatno su dobijale resorse koji se percipiraju kao manje značajni.

U procentualnom dijelu, nijedna od tri posljednje Vlade nije imala ni približno polovinu žena u sastavu (41. Vlada Duška Markovića – četiri  žene tj. 19 odsto, 42. Vlada Zdravka Krivokapića – četiri žene tj. 28.5 odsto i 43. Vlada Dritana Abazovića – četiri tj. 19 odsto).

Vlada Milojka Spajića će imati predsjednika, četiri potpredsjednika i 18 ministara.

Spajićev pokret Evropa sad imaće, osim mjesta premijera 10 ministara, među kojima vanjskih poslova, evropskih poslova, pravde, finansija, zdravlja, energetike, urbanizma, saobraćaja, prosvjete, socijalnog staranja.

Demokrate će, uz dva potpredsjednička mjesta, dobiti i četiri ministarstva – unutrašnjih poslova, odbrane, turizma i ekologije, kulturu i medije.

Prosrpska Socijalistička narodna partija će zadržati dva resora poljoprivrede i šumarstva kao i sporta i mladih koje trenutno pokriva u vladi Dritana Abazovića.

I albanske partije zadržaće dva ministarstva kojima rukovode u sadašnjoj Vladi, ljudskih i manjinskih prava i javne uprave. Dobiće i potpredsjednika Vlade.

Proruske stranke koje su činile Demokratski front u startu neće biti dio Vlade. Prema sporazumu koji su potpisali sa mandatarom i ostalim partijama one će u Vladu ući naknadno, do kraja naredne godine. Tada će dobiti jedno potpredsjedničko i četiri ministarska mjesta- saobraćaj, prosvjetu, turizam i urbanizam.

Do preuzimanja tih ministarstava, DF će u njima imati državne sekretare.

Van Vlade ostale su procrnogorske- Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija, nacionalne partije Bošnjaka i Hrvata kao i pokret URA Dritana Abazovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve