Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Raščanin Radičević: Ne dozvoliti povećanje cijena vrtića bez adekvatnog i transparentnog proračuna troškova

Program liste ''Zajedno'' predvidio uvećanje izdvajanja za materijalno obezbjeđenje za 50 odsto, besplatnu užinu za sve učenike osnovnih škola i besplatan prevoz za djecu iz porodica sa lošim socio-ekonomskim statusom, kao i subvencioniranje svih troškova vrtića i do 100 odsto za djecu u riziku

Vlast najavljuje poskupljenje cijene vrtića za 25 odsto bez objavljenih proračuna o utoršku tih sredstava, kao i stvarnih troškova boravka djece, što se ne smije dozvoliti, kako se sredstva ne bi trošila nenamjenski. Pritom, sve ovo za njih ne podrazumjeva jačanje prostornih i kadrovskih kapaciteta, poručila je danas predsjednica Foruma žena SD i kandidatkinja sa liste “Zajedno” Ivana Raščanin Radičević.

Kako je navela, potrebno je olakšati obaveze roditelja oko brige i staranja o djeci, a ne otežavati, zbog čega je, po njenim riječima, program liste “Zajedno” predvidio uvećanje izdvajanja za materijalno obezbjeđenje za 50 odsto, besplatnu užinu za sve učenike osnovnih škola i besplatan prevoz za djecu iz porodica sa lošim socio-ekonomskim statusom, kao i subvencioniranje svih troškova vrtića i do 100 odsto za djecu u riziku.

Govoreći o ženama, Raščanin-Radičević je istakla da danas žene u Crnoj Gori često paralelno sa poslom vode brigu o domaćinstvu i članovima porodice i za razliku od muškaraca provode i do pet sati u neplaćenom radu, pa je zato, smatra ona, “pravi izazov uspostaviti balans između privatnog i poslovnog života”.

“Žene nemaju jednake šanse, prepreka je mnogo. Mi planiramo Fond za razvoj ženskog preduzetništva, posebne kreditne linije i poslovne inkubatore za žene. Takođe, nema potrebe da privatni život trpi zbog poslovnog i obratno, ako država ponudi dobre servise podrske, i to je jedan od naših prvih koraka. Uostalom, upravo su Socijaldemokrate već izradile inicijativu za balans privatnog i poslovnog života”, zaključila je Raščanin Radičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve