Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Raščanin Radičević: Država se mora snažnije zalagati za nultu toleranciju na nasilje

Kampanja 16 dana koja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava počela je 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama predsjednice Foruma žena SD Ivane Raščanin Radičević

Kampanja 16 dana koja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava počela je 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama predsjednice Foruma žena SD Ivane Raščanin Radičević.

“25. novembara u Bogoti 1981.g. žene su govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Danas čini mi se i dalje govorimo o svim ovim stvarima kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta, ali uprkos svim pomacima koje smo napravili na polju ljudskih prava, trenutno se cio svijet suočava sa velikim izazovima u cilju poštovanja istih”, istakla je Raščanin Radičević.

Prema njegovim riječima, uticaj tradicionionalnih vrijednosti kroz prizmu patrijahalnih shvatanja odnosa u crnogorskom društvu i poimanja šta je ’’prihvatljivo’’ za žensku i mušku djecu, a šta nije, često dovodi do toga da je nasilje nad ženama prihvatljivo kao model ponašanja.

“Posljedice takvog dizbalansa odnosa moći su devastirajuće i za pojedinca i za društvo. Na nasilje nerijetko ćutimo i žmurimo, a institucije često izostaju da pruže najadekvatniju pomoć i podršku ženama koje nasilje trpe godinama. Iako su u prethodnom periodu uradjene odredjene aktivnosti po pitanju fenomena nasilja nad ženama u Crnoj Gori, sve je to još uvijek nedovoljno,obzirom da nam sva istraživanja pokazuju da su žene u Crnoj Gori i dalje nedevoljno ohrabrene da isto prijave,ali i nedovoljno zaštićene, kada načine taj prvi, ni malo lak korak”, kazala je ona.

Potpisivanjem i ratifikovanjem Instabulske konvencije Crna Gora se obavezalada će ispuniti određene proporuke, ali prema izvještajima Grevia i dalje se suočavamo sa različitim izazovima, od nedovoljne i nepotpune zakonske i institucionalne zaštite do neadekvatne mreže psiho-socijalne podrške.

“Svakako da smo daleko od ,,nulte tolerancije“ na nasilje, ali uz adekvatnu i efikasnu reakciju nadležnih insitucija, uz volju donosioca odluka i promjenu vrijednosnog sistema možemo doći do napredka. Uloga svih je značajna, a ponajviše onih koji nose sa sobom odgovornost i donose odluke. Jako je važno da oni koji su vladajuća većina nepodržavaju i ne podstiču te tradicionalne uloge žene i prave dodatni jaz u rodnim ulogama, čime je disbalans moći sve izraženiji. Jačanje desnice u ovom dijelu može da bude podstrekač za dodatni vid ugrožavanja ženskih prava i sloboda. Što svakako vodi ka ugrožavanju demokratije jednog društva”, zaključila je Raščanin Radičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve