Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Rakočević: To što nijesmo trenutno u Strazburu simbolična je poruka Evropske unije

Do sada se nikada nije desilo da iz političkih razloga sjednica POSP-a bude otkazana, napominje, ali se nije ni desilo do unazad dvije godine da vlasti u Crnoj Gori ne poštuju preporuke ne samo Venecijanske komisije, već i Evropske

Danas sam sa kolegama iz parlamenta, koji su takođe članovi Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u EU trebao biti u Strazburu, ali nijesmo tamo i to je, čini mi se simbolična poruka Evropske unije, ocijenio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Bitno je samo, dodaje, precizno pročitati saopštenje gospodina Bilčika koji je kazao ‘Usvojili ste neustavni Zakon o predsjedniku, uprkos jasnim preporukama Venecijanske komisije koje je savjetodavno tijelo Savjeta Evrope i koje tijesno sarađuje sa EU. Najzad, to je autoritet koji Crna Gora treba da slijedi za članstvo u EU. Nijeste to poštovali, sada ste na pragu međunarodne izolacije’.

“Nedobronamjeran je svako ko bi se tome radovao. Vrlo smo zabrinuti, a posebno mi iz opozicije, koji smo najzad u važnoj i zaista predanoj generaciji obnovili nezavisnost, okrenuli je prema evropskom kolosjeku, učlanili u NATO, otvorili sva pregovaračka poglavlja i učinili je zaista, kako kažu u Briselu, liderom u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu”, istakao je Rakočević.

Danas je, takođe prema ocjenama visokih zvaničnika iz Brisela, naglašava, Crna Gora od lidera u integracijama postala lider u stvaranju problema.

“Zbog toga se oglušila aktuelna parlamentarna većina u preporuke Evropske komisije. Dešava se ono što smo upozoravali određene kolege. Mislili su da su ti pozivi upozorenja tek politički manevar, ali tada smo im kazali da će uvesti Crnu Goru u međunarodnu političku izolaciju. Tada će biti veoma teško da se vratimo na evropski kolosjek”, pojašnjava Rakočević.

Do sada se nikada nije desilo da iz političkih razloga sjednica POSP-a bude otkazana, napominje, ali se nije ni desilo do unazad dvije godine da vlasti u Crnoj Gori ne poštuju preporuke ne samo Venecijanske komisije, već i Evropske.

“Od 2016. do 2020. godine smo puno akata osvojili u crnogorskom parlamentu. Međutim, za neke nam je trebalo i više od pola godine, jer je Vlada uvijek čekala zeleno svijetlo od Evropske komisije, da bi usaglasili naše zakonodavstvo sa tekovinom EU”, podsjeća Rakočević, te dodaje da smo zbog takve prakse bili poštovani u EU i EK.

“Sada, kada se trenutna parlamentarna većina oglušuje o ono što su preporuke najznačajnijih autoriteta u rezvijenoj Evropi, imamo otkazivanje POSP-a, kao čestitku za ono što su uradili i time Crnu Goru skrenuli sa tog puta”, naglašava Rakočević.

Kaže da nije gledao postupke predsjednice parlament Danijele Đurović, ukoliko predsjednik ne potpiše Zakon koji je ponovo izglasan, da ga može poslati službenom listu, ne bi ni sam vjerovao.

“Očigledno smo došli u fazu da DF na ceduljici ispisuje odluke i daje ih predsjednici, koja tada usvaja ono što se ne nalazi u proceduri, niti je moguće usvojiti na samoj sjednici. Ta odluka je trebala da prođe proceduru, kao i svaki akt koji se usvaja u crnogorskom parlamentu. Međutim, Đurović, znajući da gazi i Ustav i Zakon i državu na taj način, ona se tobože sjetila kako bi bilo dobro da to ne odluči ona, već da prethodno da parlamentu na usvajanje, na način da se prvo parlament odredi da se to može staviti na glasanje, pa kad su odlučili, onda je ona odlučila da je stavi”, pojasnio je poslanik DPS-a.

Smatra da na taj način nije sa sebe sklonila odgovornost.

“Nekoliko puta je Đurović ušla u krivično pravnu odgovornost. Nama je u DPS-u, a i ostalima u opoziciji žao zbog toga. Nekoliko puta smo je upozoravali da ne ulazi u krivično pravnu odgovornost, ali je i ovog puta uradila isto”, napomenuo je Rakočević.

Sve se može uraditi, kada imate priliku, međutim, kako je poručio, sjutra se neminovno morate suočiti sa posljedicama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve