Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Rakočević: Ako bude popisa svi treba da izađemo, ako se ne ispune svi uslovi svi u bojkot

Na pitanje što je potrebno da se desi ili da se ne desi do nedjelje pa da opozicija kaže: idemo u bojkot ili sad je sve OK i idemo u popis, Rakočević je odgovorio da je to zapravo specifikacija softvera koji će omogućiti građanima da izvrše kontrolu unosa podataka

Popis će početi 3. decembra ukoliko se ispuni posljednji uslov, a to je specifikacija softverskog rješenja, rekao je u “Drugačijoj radio vezi’’ poslanik DPS i kopredsjednik Odbora za praćenje popisa Nikola Rakočević.

Na pitanje što je potrebno da se desi ili da se ne desi do nedjelje pa da opozicija kaže: idemo u bojkot ili sad je sve OK i idemo u popis, Rakočević je odgovorio da je to zapravo specifikacija softvera koji će omogućiti građanima da izvrše kontrolu unosa podataka. Precizirao je da u popisu “učestvuju” dva softvera.

– Jedan je onaj u kome se pohranjuju podaci sa terena, a drugi služi za provjeru. Kada je riječ o prvom, on je identičan onom koji je korišćen 2011. godine i tu nema nikakvih problema, što smo i provjerili. Do juče, međutim, nije bila gotova specifikacija za drugi softver. Potom je premijer Spajić pokazao političku zrelost i odgodio popis, uprkos ljutnji koalicionih partnera. Ja vjerujem da će do 3. decembra biti gotova specifikacija za taj softver, čime će ključni i istovremeno posljednji zahtjev biti ispunjen. Tada možemo da krenemo u popis – rekao je Rakočević.

Poslanik DPS je na pitanje da li vjeruje da su u stanju da u tehničkom smislu kontrolišu proces popisa odgovorio: “Apsolutno da”.

Spajić odlaganjem popisa priznao da je Abazović spremao prevaru

Govoreći o konfuziji kod jednog dijela javnosti, nakon prvobitno široko podržane ideje bojkota, Rakočević je podsjetio da njihov poziv nije bio za bojkot po svaku cijenu.

– Mi smo za tzv. ‘Dritanov’ popis, koji bi počeo 1. novembra, tražili da se taj proces stopira, zato što smo bili sasvim sigurni da se sprema popisna prevara. To je potvrdilo i Spajićevo odlaganje popisa i prihvatanje naših uslova, kojih nije bilo malo. On je tim potezom eksplicitno priznao da je Abazović htio da pokrade popis – kazao je Rakočević.

On je podsjetio da Spajić do juče nije bio ispunio sve uslove opozicije, i samim tim popis nije ni počeo 30. novembra.

– Počeće 3. decembra ako se uslovi ispune, a ja vjerujem da će tako biti. Razumijem konfuziju, ali naš poziv u bojkot valjda nije bio da po svaku cijenu treba bojkotovati popis, jer bi tada bili na krivom tragu. Naša ideja je bila bojkot dok ne dobijemo garancije da će on biti fer i transparentan – objašnjava Rakočević.

Ukoliko se i desi neka zloupotreba, popis možemo zaustaviti

Na konstataciju da konfuzija međutim i dalje postoji, kao i opasnost od parcijalnog bojkota, što bi bila nagora varijanta, Rakočević odgovara da je “sasvim siguran da među građanima ima dovoljno svijesti da se zaštiti vitalni državni i nacionalni interes”.

– A to je da se popis dogodi. U pravu ste da ima konfuzije, ali imamo plan da intenzivnom komunikacijom objasnimo da su se stekli uslovi da proces bude transparentan, te da neće biti zloupotreba. A ukoliko se i desi neka zloupotreba, popis možemo zaustaviti. I to smo dogovorili sa Spajićem – naglasio je Rakočević.

Napomenuo je da ako bude popisa, “onda treba svi da izađemo, a ako se ne ispune uslovi svi da idemo u bojkot”.

– Ali mislim da od toga nema ništa, jer mi smo preuzeli palicu nad procesom u smislu kontrole. Treba da vjerujemo jedni drugima i da shvatimo da na ovom popisu imamo jači monitoring nego što je opozicija imala 2011. godine – kazao je Rakočević.

“Agenata BIA-e bilo i 2011. godine, ali nijesu mogli pristupiti podacima”

Na konstataciju da najmanje tri i po godine traje kampanja iz Srbije i njene crkve, te da se posljedice te kampanje moraju osjetiti na rezultatu popisa i da je to jak razlog za bojkot, Rakočević kaže da je uvjeren da je ta kampanja ipak ograničenog dometa, jer su se izborili za mehanizme kontrole.

– Uticaj SPC i Srbije, pa čak i agentura BIE postajao je i 2011. godine, ali im je tada bio zabranjen pristup podacima i mogućnost manipulacije, jer je država kontrolisala proces sa tadašnjom opozicijom. I sada je sasvim izvjesno da podacima neće moći da manipulišu, dok će kampanje vjerovatno biti i dalje, ali vjerujem da ona ima ograničeni domet. Takođe smatram da bi taj uticaj bio veći kada se završe izbori u Srbiji, tako da ne bi dobili ništa odgađanjem popisa za proljeće – ocijenio je Rakočević.

“Država neće biti prevarena, ako ostanemo kompaktni i ne ulazimo u parcijalne kampanje”
Brojna istraživanja tokom prethodne decenije konstantno su pokazivala rast broja nacionalnih Crnogoraca, pojedina i preko 50 odsto, dok broj govornika crnogorskog jezika po tim istraživanjima odavno i uveliko prevazilazi broj govornika srspkog. U posljednje tri godine taj procenat je manji, ali ne značajno.

Na opasku da su ti rezultati sigurno poznati i onima koji insistiraju da se popis održi i najavljuju povećanje broja srba i govornika srpskog jezika i pitanje: Da li je razlog žurbe onih koji insistiraju na popisu po svaku cijenu, njihova sigurnost da će dobiti rezultate koji su projektovani, odnosno da imaju način da realizuju popisnu prevaru, Rakočević odgovara da je bojazan na mjestu, ali vjeruje da se njima žuri jer smatraju da je došlo do promjena u odnosu na nacionalnu ili jezičku pripadnost.

– Mislim, međutim, da je to još jedna u nizu njihovih loših procjena. Ja vjerujem da će popis, ukoliko cijeli proces bude pošten, pokazati rezultate iz tih istraživanja javnog mnenja – naveo je Rakočević.

Na primjedbu da će, “ako ipak bude drugačije, krivac biti DPS”, Rakočević poručuje da u stranci nemaju bojazan od toga.

– Nemamo nikakav strah. DPS vuče svoj kontinuitet unazad 20 i kusur godina, da je imala bilo kakvog straha u ključnim trenucima, ne bi bilo ni ni Beogradskog sporazuma i kasnije referenduma. Zbog toga treba da vjerujemo jedni drugima, budemo kompaktni i zajednički pristupimo popisu. Uloga opozicije je da ne bude država prevarena i ona sigurno neće biti prevarena, ukoliko mi u građanskom biću Crne Gore, koje broji više od 70 odsto, ostanemo kompaktni i ne ulazimo u parcijalne kampanje. U tom slučaju ne možemo biti prevareni – poručio je Rakočević.

“Spajić odgovor na miješanje Beograda dao odgađanjem popisa”

U emisiji je bilo riječi i o tome da li je bilo mjesta da premijer Spajić eksplicitno osudi uticaj Srbije i SPC na popis.

– Kada je u pitanju odnos Spajića prema uticaju Beograda, podsjećam da je on u koaliciji sa ekspoziturom SNS, odnosno koalicijom “Za budućnost Crne Gore’ i on, u ovom trenutku, ne želi da ulazi u tu vrstu konfrontacije. A odgovor na pitanje da li smatra neukusnim miješanje Beograda, mislim da je dao odgađanjem popisa. Da li bi trebalo da to eksplicitno saopošti, mislim da da, ali vjerujem da to nije realno očekivati u ovom trenutku. Kada je riječ o djelovanju SPC, podsjećam da je njegova ministarka to uradila, ali mislim da Spajić ne bi ulazio u tu konfrontaciju, što je zabrinjavajuće. U kontekstu popisa potrebno je ipak istaći širinu koju je pokazao – naveo je Rakočević.

“Poslije popisa nastaviti dijalog u cilju formiranja građanske vlasti”

Rakočević smatra da je potrebno ukazati na pozitivnu ulogu Spajića, “kako bi i njemu pomogli da bude dio rješenja”.

– Ali i da mi budemo dio rješenja, da bi građanske i evropske snage izbjegle političku izolaciju, da bi ostvarile ono što je društveni i nacionalni interes, a to je da Crna Gora nakon popisa bude građanska i evropska država u punom smislu te riječi. I da nakon tog procesa nastavimo dijalog u pravcu, da tako kažem, rehabilitacije crnogorske političke scene. I smjenjivanja ovakve vlasti i formiranja jedne stabilne građanske vlasti koja će državu brže učlaniti u Evropsku uniju – poručio je Rakočević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
30.11.2023-16:07 16:07

Gospodine Rakočeviću, pa stvarno nemojte tako! Zar Vi saista sa svojim kolegama iz DPS mislite dA su Crnogorci i Crnogorke, politički nepismeni, nepametni, nezainteresovani za svoju sudbinu? POKUŠAVATE DA KLASIČNU PREVARU PES-A, NAMIJENJENU UNIŠTENJU CRNOGORACA I CRNOGORKI PRIKAŽETE KAO VAŠ I KRIPTO PREMIJERA OGROMNI USPJEH ZA DOBROBIT CRNOGORACA I CRNOGORKI! SA PES-OM SU CRNOGORCI ODAVNO NA JASNO-POKVARENO I ZLOSLUTNO. SA DPS-OM JE TO TAKOĐE SADA! OČIGLEDNO! NESPOSOBNI I ZLONAMJERNI! ADIO RAKOČEVIĆU DPS! OPREM DOBRO RAKOČEVIĆU DPS!