Neprihvatljivo je da Crna Gora bude na začelju liste zemalja regiona po broju žena u parlamentu, i ta se praksa mora mijenjati, saopštila je danas odbornica Građanskog pokreta URA u Podgorici Marija Radulović.

Foto: Marija Radulović

Ona kaže da se to mora ostvariti prije svega aktivnijim učešćem i uključivanjem žena u političke procese ali i zakonskim rješenjima koje bi obavezale partije da više mjesta na listama rezervišu za žene.

“Osam godina otkako su uvedene kvote u zakonska rješenja za manje zastupljeni pol, proces nije završen i crnogorsko društvo i dalje mora ojačavati “žensku stranu politike”. Ako ni zbog čega drugog, onda iz razloga što više od polovine biračkog tijela u Crnoj Gori čine žene”, navodi Radulović.

Kaže i da Ustav Crne Gore govori o jednakosti između polova i da je konačno vrijeme da crnogorsko društvo u još većoj mjeri sazrijeva u tom pravcu.

“Žene su i u našoj tradiciji označavane kao stub i najbolji čuvar zajednice pa ne treba biti skeptičan prema idejama da sve češće gledamo žene u poslaničkim klupama i na mjestima odlučivanja, pa čak i na onim najbitnijim funkcijama u društvu”, navodi Radulović.

Ona napominje i da je Građanski pokret URA potpuno okrenuta ravnopravnom odnosu među polovima i kako ističe “ohrabruje žene u Crnoj Gori da se aktivno uključuju u političke procese i društvena zbivanja”..

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments