Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Ustav nudi rješenja za krizu, ukoliko to političari žele

Prema njegovim riječima, tih 49 poslanika pripadaju strankama koje su proevropski orjentisane i podržavaju aktivnosti u NATO-u i to prepoznaju kao prednost Crne Gore

Ustav daje ozbiljne, jasne i precizne mehanizme za izlazak iz krize u kojoj se crnogorsko društvo nalazi, ali pod pretpostavkom da ih onaj koji produkuje krizu želi koristiti. Za izlazak iz krize neophodan je glas 49 poslanika u parlamentu, a ta većina ne mora biti saglasna oko prošlosti, ali mora oko crnogorske budućnosti, ocijenio je predsjednik udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV.

“Duboko vjerujem da u parlamentu postoji minimum 49 poslanika koji prepoznaju taj značaj, samo je pitanje da li će partikularni interesi partijskih subjekata biti jači u odnosu na ovaj integrativni elemenat koji je od kapitalnog značaja za sve građane”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, tih 49 poslanika pripadaju strankama koje su proevropski orjentisane i podržavaju aktivnosti u NATO-u i to prepoznaju kao prednost Crne Gore.

“To su političke stranke kojima je nešto širi koalicioni kapacitet i koje su autohtone u političkom djelovanju, odnosno koje bez obzira na prirodu svoje politike u bilo kom od aspekata nijesu stranke sa svojim, uslovno rečeno, centralama van države. Mislim da se u ovom trenutku čak i obrisi tih stranaka jasno i precizno identifikuju”, ističe Radulović.

Akteri koji su prouzrokovali krizu, ističe, u ovom trenutku ne daju najjasnija rješenja.

“Obim crnogorske političke i institucionalne krize je moguće riješiti kroz definisane ustavne mehanizme. Postoji blokada najznačajnijih institucija i imamo čak i nepotpunu Vladu, jer od 12 ministara nedostaje jedan. Imali smo situaciju da je parlament bio u blokadi zbog opstrukcije, jer čak i predstavnici parlamentarne većine nijesu učestvovali u njegovom radu”, dodaje Radulović.

Sa ovom Vladom smo, smatra Radulović, u pat poziciji i stagnaciji. Dodaje da je, zbog aktuelne administracije, Crna Gora vraćena u red sa Srbijom kada su u pitanju EU integracije, što je, ističe loše za Crnu Goru, ali dobro za Srbiju.

“Politika je svedena na marketing bez sistemskih rješenja i zato smo više od godinu u nekoj pat poziciji i institucionalnoj blokadi. EU je evidentirala stagnaciju naših evroatlantskih integracija. Građani Crne Gore su svjesni da imaju jako male plate, sa percepcijom da će biti enormno visoke, a da niko ne zna šta će biti izvori za ostvarivanje takvih prihoda. Realni sektor nažalost rapidno propada, a čak strani investitori koji su egzistirali u Crnoj Gori polako se povlače iz jedne relativno nesigurne zajednice”, poručio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve