Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović- Urban: Odnose CG i Češke osnažiti kroz intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske saradnje

Sagovornici su ocijenili da bi odlične i prijateljske odnose Crne Gore i Češke trebalo osnažiti kroz jačanje ekonomske saradnje i intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Češke Karelom Urbanom, saopšteno je iz tog ministarstva.

Sagovornici su ocijenili da bi odlične i prijateljske odnose Crne Gore i Češke trebalo osnažiti kroz jačanje ekonomske saradnje i intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou.

Ministar Radulović je kazao da Crna Gora cijeni kontinuiranu podršku Češke u procesu evropske integracije, pri čemu je istakao ekspertsku pomoć i uspješnu saradnju u oblastima pravde i unutrašnjih poslova. Na toj liniji, naglasio je da je Crna Gora posvećena sprovođenju reformi i ubrzanju pregovora sa Unijom. Istakao je i važnu ulogu Češke kroz rad Višegradske četvorke i Fonda za Zapadni Balkan, koji predstavljaju značajan mehanizam za podršku evropskih aspiracija zemalja regiona.

On je kazao da će, osim pristupanja EU, jedan od temelja vanjske politike biti dobrosusjedska saradnja i ekonomska diplomatija. U tom kontekstu, naglasio je važnost jačanja saradnje u oblastima turizma, energetike i saobraćaja.

Ambasador Urban je kazao da će Češka nastaviti snažno da podržava politiku proširenja EU, ističući da Zapadni Balkan geografski i kulturološki pripada Evropi.

Ocijenio je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, sa fokusom na privlačenje čeških investicija. U tom kontekstu, dogovoreno je da dvije države identifikuju dodatne potencijale za investiranje, posebno kroz organizaciju biznis foruma.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o regionalnim inicijativama i mehanizmima, važnim za podsticanje saradnje i pregovaračkog procesa sa EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve