Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Ukoliko normalna Crna Gora želi da preživi, DPS i DF da politički oslabe ili se reformišu

Prema njegovom mišljenju, 2024. je realna godina da Crna Gora završi svoj dio posla za ulazak u Evropsku uniju (EU)

Ukoliko normalna, zdrava i emancipovana Crna Gora želi da preživi, onda i Demokratska partija socijalista i Demokratski front treba da se politički oslabe ili da se reformišu. Niti je DPS crnogorski, niti su politike DF-a prosrpske. Naš nacionalni identitet ne bi trebao da određuje političke i spoljnopolitičke svjetonazore. Nažalost, dva ovako jaka pola su 30 godina, u različitim oblicima, držala Crnu Goru zarobljenom. Dok god je Crna Gora rob neke vrste populizma, imaćemo naše ili njihove, patriote ili izdajnike, one koji vole i one koji ne vole Crnu Goru, ocijenio je u intervjuu za Dan ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dodajući da u ovom trenutku ne vidi da su se DF i DPS reformisali, kao i da nije siguran ni u slabljenje njihove političke moći.

Prema njegovom mišljenju, 2024. je realna godina da Crna Gora završi svoj dio posla za ulazak u Evropsku uniju (EU).

“Istraživanja pokazuju da članstvo Crne Gore u EU podržava skoro 75 odsto građana. Pregovori zahtijevaju dva aktera, Evropsku uniju i Crnu Goru. Evropska unija je u poslednjih osam godina prošla brojne krize – migrantsku, ekonomsku, kovid pandemiju. Što se tiče Crne Gore, ući ćemo u EU kada budemo ispunili sve kriterijume koje sprovodimo. Ne zbog toga što to Brisel kaže, već stoga što reforme treba da sprovodimo zbog naših građana. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se očekuje u svakom zdravom društvu. Mi smo prihvatili novu metodologiju, a vjerujem da kada napravimo proboj u poglavljima 23 i 24, što bi, po mojim procjenama, trebalo da se desi do kraja francuskog predsjedavanja, znači u maju, mi ćemo biti spremni da zatvaramo klastere, što znači više poglavlja odjednom. Prema našoj internoj procjeni, mi smo spremni da zatvorimo najmanje petšest poglavlja, ali čekamo da dobijemo prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24. Kada jednom probijemo led, vjerujem da će sve da ide mnogo brže. Tako da je 2024. godina realna godina da mi završimo svoj dio posla”, smatra Radulović.

Na konstataciju da mu neki poslanici spočitavaju da ministarstvo na čijem je čelu nije napravilo potrebni diskontinuitet od prethodne vlasti, te da mu zamjeraju produžavanje sankcija Rusiji., Radulović kaže da je “ova vlada izglasana na evroatlantskoj platformi”.

“Tri lidera su se srela i potpisala sporazum da neće biti promjene spoljne politike. Što se tiče sankcija Rusiji, sankcije nisu nametnute ruskom narodu, već za 180 lica zbog toga što ugrožavaju integritet i suverenitet Ukrajine. Ukoliko ne budemo nastavili da pratimo politiku EU, to će biti suprotno sporazumu, a moglo bi biti i poruka evropskim partnerima da Crna Gora želi neki drugi spoljnopolitički kurs. Onaj dogovor po kojem ja radim glasi da nema promjene spoljnopolitičkog kursa. Pogrešno je posmatrati članstvo u Evropskoj uniji kao čedo DPS-a. S obzirom na to da 75 odsto građana podržava ulazak Crne Gore u EU, to je podrška koja prevazilazi podršku bilo kojem čovjeku, partiji, koaliciji. Zarad fakticiteta stvari, to je društvena platforma koja ima veću podršku nego što zajedno imaju najveća partija opozicije i najveća partija parlamentarne većine. Ne možemo govoriti da je EU produkt jedne partije, jednog čovjeka, već je to platforma koju žele naši građani”, kaže Radulović.

Smatra da odnosi Crne Gore i Srbije moraju biti postavljeni na zdrave osnove, ističući da to zadnjih 30 godina nije bio slučaj.

“Društveno-socijalni procesi u Crnoj Gori koji traju zadnjih 140 godina ne mogu biti vraćeni u rikverc bez društveno-političkih lomova, koje niko ne želi. Odnosi dviju država moraju biti izgrađeni na modernim osnovama. Vrlo često se govori o tome da je jezička, kulturna, bilo koja druga povezanost Srbije i Crne Gore, sui generis, to jeste jedinstven slučaj u svijetu. Mi jesmo dvije zemlje koje su tako blisko povezane, ali nismo jedinstvene. Svakako, i da nema istorijske i kulturne povezanosti, radio bih na poboljšanju odnosa. U drugoj nedjelji sam pozvao gospodina Selakovića da mu kažem da sam stupio na dužnost i da sam spreman za političko resetovanje i na saradnju. Međutim, za tango je uvijek potrebno dvoje. Nadam se da će političke partije i vladajuće strukture u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, shvatiti da su dobri odnosi nužnost, ne samo zbog toga što to Brisel zahtijeva od nas, već zato što to naše dvije države i zaslužuju”, naveo je Radulović.

Božović ne doprinosi konstruktivnijim odnosima

Na pitanje kako komentariše to što da se Vladimir Božović još predstavlja kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, Radulović ističe da Božović ne doprinosi konstruktivnijim odnosima između Srbije i Crne Gore

“Božović je proglašen personom non grata sedam dana prije nego što je ova vlada izglasana. Nažalost, čini mi se da gospodin Božović u ovom trenutku svojim predstavljanjem ne doprinosi konstruktivnijim odnosima između Srbije i Crne Gore. Siguran sam da bi Srbija iz palete sjajnih diplomata koje ima mogla da odabere novog ambasadora. Kako god se gospodin Božović predstavljao, meni je žao, ali on može da bude ambasador samo ukoliko ga prihvati država prijema. Vjerujem da je tema oko bivšeg ambasadora Božovića tema pase, jer je Srbija rekla svoj stav, a Crna Gora svoj”, zaključio je Radulović.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kotor
03.01.2022-18:24 18:24

Ovaj počeo svaki dan nešto da pametuje, transfer blama…

Husein
03.01.2022-18:34 18:34

Bog vas ubijo ka sto vas je !! Da su pametni DF -DPS -KOALICIJU NAPRAVE I SLOME VAS VI  koji unistise URA-DEMOKRATE -CG da vas poceraju na smetliste i u FABRIKE NA  CISCENJE!

Marija
04.01.2022-10:04 10:04

Nista ne moze g.ine Radulovicu da vas abolira od uputstva nasim ambasadama ,da predstave g.ina Djukanovica u svijetu,kao glavnog aktera dogadjaja na Cetinju.To je sramno.Ko god da je predsjednik,velika greska u diplomatiji je optuzivati predsjednika drzave za bilo sto pred stranim drzavama.