Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Temeljni ugovor – platforma za asimilaciju i uništenje crnogorskog naroda

Novom vlašću može biti zadovoljna samo SPC, poručuje Radulović

Nakon godinu dana nove vlasti samo SPC može biti zadovoljna postignutim rezultatima: dobila je, po svojoj volji, izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, upisala je na svoje ime crnogorsku sakralnu i kulturnu baštinu, stvorila uslove za nove graditeljske i poslovne poduhvate, i što je posebno važno – postavila svog povjerljivog čovjeka na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog, ocijenio predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

“Veoma brzo beogradska Patrijaršija likvidirala je nasljeđe pokojnog Amfilohija Radovića, ukinula Episkopski savjet, i potpuno raspršila naivno vjerovanje dijela građana u mogućnost – makar i tobožnje – autonomije srpske crkve u Crnoj Gori. Potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Vladom konačno će definisati platformu za asimilaciju i uništenje crnogorskog naroda i njegove kulture, a Crnu Goru pretvoriti u banalni, provincijalni privjesak „srpskog sveta“”, saopštio je on.

Prema njegovim riječima ustoličenje Joanikija Mićovića na mjesto mitropolita, koje je predviđeno za 4. septembar na Cetinju, uz prisustvo srpskog patrijarha Porfirija, nije ništa drugo do simboličko potvrđivanje pobjede koju smatraju da su izvojevali nad Crnom Gorom, njenom nezavisnošću, antifašističkim, sekularnim i građanskim nasljeđem.

“I sasvim je prirodno da im bude veoma stalo da se taj čin poniženja obavi na Cetinju, zbog značenja koji Cetinjski manastir ima u crnogorskoj državotvornoj istoriji i kulturi. Matica crnogorska najoštrije osuđuje najavljeni „trijumf“ Srpske pravoslavne crkve na Cetinju, smatrajući da time samo potvrđuje svoju okupatorsku poziciju u Crnoj Gori, produbljuje postojeće podjele, a našu političku zajednicu dovodi u oblast ozbiljne ugroženosti. Smatramo da će ovaj arogantni čin SPC dobiti adekvatan politički i demokratski odgovor pravdoljubive i patriotske javnosti u našoj zemlji, građana koji brinu o nacionalnom identitetu i opstanku Crnogoraca i Crne Gore, onih ljudi koji se ne mire niti navikavaju na potčinjenost i pravno nasilje”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Radulović: Temeljni ugovor – platforma za asimilaciju i uništenje crnogorskog naroda – CG Vijesti
10.08.2021-12:25 12:25

[…] Aktuelno […]