Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Prinudna uprava u Podgorici od strane Vlade je sporna i nije u skladu sa zakonom

Najave Radunovića da će, ako se do 20. januara ne izaberu sudije Ustavnog suda, sazvati novu sjednicu sa tačkom izmjene i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, komentariše pravnik Veselin Radulović

Poslanici Demokratskog fronta nijesu podržali amandmane na Predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, već su bili uzdržani.

Slaven Radunović je na sjednici Odbora zatražio da se amandmani povuku kako je kazao, „u svjetlu novih činjenica“ i odluke Ustavnog odbora da se raspiše novi konkurs za sudije Ustavnog suda.

U slučaju, kako je dodao, da se ne izaberu sudije 20. januara, mogu sazvati vanrednu sjednicu Skupštinu sa tačkom izmjene i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Nepodržavanje amandmana komentarisao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

„Sada je u redu sačekati konstituisanje Ustavnog suda? Sada, nakon dva mjeseca prljave kampanje protiv uprave Glavnog grada (koja sve vrijeme tvrdi isto, pokušavajući da održi redovno stanje u gradu) i mene lično, u kojoj su učestvovali svi naši politički konkurenti, ispada da smo bili u pravu. Ili je, pak, DF postao “uzurpator”, poručio je Vuković.

Najave Radunovića da će, ako se do 20. januara ne izaberu sudije Ustavnog suda, sazvati novu sjednicu sa tačkom izmjene i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, komentariše pravnik Veselin Radulović.

Za Antenu M kaže da izmjene zakona predstavljaju nastavak loše prakse koja traje više o godinu i koja predstavlja zloupotrebu zakonodavnih ovlašćenja.

“To se dešava onda kada se pokušavaju ostvariti određeni politički interesi, tako što će donijeti zakon koji će ostvariti trenutni politički cilj. Rezultat izbora u Podgorici ne osporava niko, ali postoji pravni problem jer konačne rezultate tih izbora nije moguće proglasiti sve dok ne postoje konačne odluke Ustavnog suda po žalbama koje su podnešene. Izlazak iz te situacije nije dobro tražiti na ovaj način, kako to radi trenutna parlamentarna većina, i to je nastavak loše prakse. Nešto slično su radili za izmjenama Zakona o predsjedniku, nešto slično se radilo i prošle godine sa Zakonom o tužilaštvu. To nije dobro i to, po mom mišljenju, predstavlja zloupotrebu zakonskih ovlašćenja”, poručuje Radulović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da odmah treba sprovesti upravni nadzor u vezi sa situacijom kad je posrijedi formiranje vlasti u Glavnom gradu. Kako je rekao, nadzor i zakonske mogućnosti pokazaće da li će uvesti prinudnu upravu.

“Prinudna uprava po zakonu može da se uvede kada lokalna samouprava dugo ne vrši svoje dužnosti. Nisam siguran da je to moguće utvrditi na ovaj način, sa upravnom inspekcijom, i postavlja se pitanje da li će to biti u skladu sa zakonom”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve