Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović – Palmer: SAD privržena vanjskopolitičkim aspiracijama Crne Gore

Radulović naglasio da evropska integracija ostaje u vrhu naših prioriteta

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države njeguju bilateralne odnose koje karakteriše visok stepen političkog dijaloga, te sadržajna saradnja na svim nivoima, osnažena kroz strateško partnerstvo u okviru NATO alijanse, ocijenjeno je danas na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove Metjuom Palmerom, održanom u online formatu.

Radulović je upoznao sagovornika sa našim primarnim vanjskopolitičkim pravcima, posvećenim evropskoj integraciji, članstvu u NATO alijansi i razvoju dobrosusjedskih odnosa, saopšteno je iz Ministarstva.

– On se osvrnuo na značaj bilateralne saradnje, posebno akcentujući američku podršku u pogledu crnogorskog članstva u NATO-u, kao i u sveukupnoj demokratizaciji našeg društva, dodaje se u saopštenju.

Radulović naglasio da evropska integracija ostaje u vrhu naših prioriteta, pri čemu smo izuzetno zahvalni podršci koju, na toj liniji, dobijamo od SAD-a, i da očekuje da će se takav trend nastaviti i ubuduće. Istakao da će primarne aktivnosti u cilju ubrzanja i dinamizacije pregovaračkog procesa sa EU biti usmjerene na poglavlja 23 i 24.

– Politika dobrosusjedstva ostaje u vrhu naših prioriteta, stoga planiramo da primijenimo tzv. „nultu doktrinu“, koja podrazumijeva razvijanje odnosa koji se temelje na razumijevanju, dijalogu i otklanjanju svih potencijalnih nesuglasica, poručio je šef crnogorske diplomatije.

Palmer je čestitao Raduloviću na imenovanju, izražavajući uvjerenje u njegov uspješan mandat.

Kako je istakao, SAD tradicionalno ostaju posvećene partnerstvu i prijateljstvu sa Crnom Gorom. Apostrofirao da će Crna Gora, kao kredibilan saveznik u NATO alijansi i uspješan kandidat za članstvo u EU, uvijek imati podršku SAD u svim oblastima od značaja za njen vanjskopolitički put.

Palmer je posebno pozdravio razvoj dobrosusjedskih odnosa, podsjetivši da je Zapadni Balkan od velikog značaja za SAD, te ohrabrio sagovornika da Crna Gora nastavi da bude promoter stabilnosti upravo kroz otvorenu i intenzivnu komunikaciju sa susjedima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve