Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Opozicija se sada osjeća ugroženom od novih progresivnih snaga

Kazao je da je dobro da su SAD, kao glavni strateški partner, ponovo prisutne u regionu, te da Eskobar prenosi poruke mira

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da su poruke zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijela Eskobara na liniji onoga što Vlada Crne Gore već neko vrijeme radi, a to je prozapadni kurs. Prema njegovim riječima, crnogorska opozicija se sada osjeća ugroženom od novih progresivnih snaga.

“Vjerujem da porukama koje je prenio potpuno eliminišemo tvrdnje nekih partija da ova Vlada ne prati evroatlantski kurs i da nije pouzdan saveznik”, rekao je Radulović, gostujući u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Kazao je da je dobro da su SAD, kao glavni strateški partner, ponovo prisutne u regionu, te da Eskobar prenosi poruke mira.

Radulović je rekao da je neubučajeno da Kabinet predsjednika reaguje na saopštenje Ambasade SAD-a o posjeti Eskobara sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem riječima da ono ne odražava suštinu tog susreta.

“Prvo je neubiučajeno da imamo dva saopštenja koja bi trebalo da budu usklađena. Na kraju imamo treće saopštenje šefa Kabineta predsjednika države koji je rekao da saopštenje Ambasade SAD-a ne održava suštinu sastanka Eskobara i Đukanovića. On je rekao da su Eskobar i Đukanović razgovarali sat vremena, mene interesuje na koje teme su razgovarali. Javna saopštenja Ambasade prolazi nekoliko stepena verifikacije i sve ono što je objavljeno moralo je biti odobreno”, rekao je Raulović.

Prema njegovim riječima, sve što destabilizuje region, osim korupcije i kriminala, neće imati toleranciju američke administracije.

“Treba da saslušamo međunarodne partnere i njihove bojazni”

Na pitanje kako bi međunarodna zajednica reagovala na izmjene sastava Vlade, Radulović je rekao da bi trebalo da saslušamo međunarodne partnere i njihove bojazni.

“Crna Gora je nezavisna država, drugo ona bira sama svoju vlast na izborima. Crna Gora ima pravo da sama uređuje svoju kuću i da bira ko će biti u njoj. Međutim, kakva će saradnja biti sa onima koji su pozvani u našu kuću, trebalo bi da saslušamo međunarodne partnere i njihove bojazni”, dodao je Radulović.

On je dodao da je tokom svih susreta u Vašingtonu izražena podrška novim progresivnim snagama koji žele da čuvaju spoljnopolitički kurs Crne Gore.

“Ne gubimo međunarodni ugled i obraz, ako slušamo što govore međunarodni partneri”, naglasio je Radulović.

Na pitanje da li bismo mogli izgubiti taj ugled ako u Vladu uđu oni koji negiraju genocid u Srebrenici islave ratnog zločinca Ratka Mladića, Radulović je rekao da smatra da bi svaka demokratski izabrana Vlada u Crnoj Gori bila međunarodno priznata.

Ministar navodi da bi saradnja sa Vladom koja ne dijeli evropske vrijednosti, ili koja ima oprezan stav prema evropskoj agendi, bila znatno niža.

Radulović je rekao da je bila izjava moderatora, a ne Eskobara da postoji realna zabrinutost da je opasno dijeliti sve informacije s Vladom Crne Gore

“To je bio dignuti volej od strane moderatora. Eskobar je rekao da postoji realna zabrinutost jer su u tom trenutku postojali pregovori o rekonstrukciji Vlade jer je u tom trenutku bilo priče o ulasku DF-a u Vladu. Mislim da je to više bio savjet, nego upozorenje”, dodao je Radulović.

“Đukanović zloupotrijebio diplomatski pasoš”

Radulović smatra da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zloupotrijebio diplomatski pasoša u slučaju Pandora papiri iako je, kako kaže, u tom periodu imao pravo na njega.

“Nisam bio upoznat da je iskoristio diplomatski pasoš u svojim poslovnim vezama 2011. i 2012. godine dok nisu izašli detalji Pandora papira. Član 8 Zakona o putnim ispravama govori da diplomatski pasoš ima pravo nosilac države funkcije radi vršenja državnog posla. ne znam koji je to državni posao otvaranje trasta. Mislim da je diplomatski pasoš zloupotrijebljen. Ako mi neko utvrdi da je otvaranje trasta državni posao, onda ja povlačim riječ”, naglasio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
12.11.2021-06:04 06:04

Progresivne snage hahaha: Andrija Mandić, Milan Knežević, Jole Vučurević, Budimir Aleksić, Nevenka Ćirović, Joanikije, Branko Radulović sa širom i užim familijom, Demokrate sa sestrama, tetkama i kumovima, URA sa direktorima i diplomama iz Leposavića, i da dalje ne nabrajam jer su sve slične ili čak i istovjetne ove ,,progresivne” snage…Miniistre za jednokratnu upotrebu već ste upotrebljeni i čeka vas korpa za otpatke….