Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Odnose sa Kinom dodatno unaprijediti kroz ekonomsku i kulturnu saradnju

Đin je istakao da odnose dvije države odlikuje visok stepen političkog povjerenja i međusobnog uvažavanja

Prijateljski odnosi Crne Gore i NR Kine potvrđeni su tokom prvog talasa pandemije COVID-19, prilikom repatrijacije njihovih državljana, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa kineskim abasadorom Liu Đinom.

Tom prilikom, Radulović je poručio da Crna Gora izuzetno cijeni napore i pomoć Vlade NR Kine tokom ovog osjetljivog i izazovnog perioda, nastalog uslijed globalne pandemije.

”Dvije države ostvaruju sadržajnu i svestranu saradnju, koja se može dodatno unaprijediti kroz dalje dinamiziranje ekonomske i kulturne diplomatije. U tom pogledu, kineska inicijativa za unapređenje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (Mehanizam 17+1) veoma je značajna za intenziviranje daljih aktivnosti na ekonomskom planu. To je, kako je istakao, odlična platforma za realizaciju projekata i investicija, kao i za aktivniji nastup Crne Gore na kineskom tržištu”, kazao je Radulović.

Kako je podjestio, Crna Gora je aktivni učesnik Mehanizma 17+1, zbog čega će se aktivnosti u okviru ovog mehanizma, kako je istakao, intenzivirati tokom sljedeće godine, u skladu sa prilikama koje nameće trenutna pandemija.

Ambasador Đin je zahvalio na prijemu te poželio ministru Raduloviću uspjeh na novoj funkciji. On je istakao da odnose dvije države odlikuje visok stepen političkog povjerenja
i međusobnog uvažavanja, ocijenivši da navedeno predstavlja preduslov za dobre i prijateljske bilateralne odnose.

”Ambasador Đin se saglasio sa ministrovim stavom da bilateralnu saradnju treba dodatno snažiti kroz razvijanje veza na ekonomskom nivou, te u tom smislu istakao značaj adekvatnog poslovnog i političkog ambijenta za privlačenje stranih investitora. Pored ekonomske i kulturne diplomatije, ambasador je izrazio uvjerenje da dvije države imaju veliki potencijal i za razvoj saradnje u turizmu, kao i u oblasti poljoprivrede i izvoza poljoprivrednih proizvoda u Kinu”, saopšteno je nakon sastanka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve