Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Nije moguće rekonstruisati vladu Dritana Abazovića

Advokat Radulović navodi da bi Lekić bio neustavan premijer, jer mu je mandat povjeren na osnovu neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku

Nema zakonskog utemeljenja za rekonstrukciju Vlade Dritana Abazovića kojoj je izglasano nepovjerenje prije više od šest mjeseci, kaže za Gradsku televiziju advokat Veselin Radulović.

Advokat Radulović navodi da bi Lekić bio neustavan premijer, jer mu je mandat povjeren na osnovu neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku.

“Očekujem da Ustavni sud bude odgovoran tako što će taj predmet uzeti u prioritetno razmatranje upravo zbog isticanja rokova koji su njime propisani. Bilo bi korisno da Ustavni sud što prije donese odluku kako ne bismo stvorili dodatne probleme primjenom tog neustavnog akta u praksi“, kaže Veselin Radulović.

U međuvremenu, spekuliše se o rekonstrukciji Abazovićeve vlade, što su nedavno nagovijestili ministri Aleksandar Damjanović i Vladimir Joković.
“Kad čujem takve inicijative to mi liči kada, npr. nadležni organ donese odluku o rušenju nelegalno sagrađenog objekta, a onda vlasnik tog objekta podnosi zahtjev za rekonstrukciju tog objekta. Može se naći paralela sa time. Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, koja je u tehničkom mandatu, po mom mišljenju, ne bi mogla da se rekonstruiše pravno”, smatra Radulović.

Advokat Radulović navodi da predsjednik države 19. marta ne može raspustiti Skupštinu, jer bi postupio po neustavnim izmjenama Zakona o predsjedniku. Ipak, poslanici u svakom trenutku mogu podnijeti inicijativu za smjenu parlamenta i stvoriti mogućnost za vanredne parlamentarne izbore.

“Poslanici uvijek imaju tu mogućnost. Oni su to mogli i trebalo je da urade puno ranije. Čini se da je jako sporan i legitimitet Skupštine, o Vladi da i ne govorim. Vladi je izglasano nepovjerenje, ali prema onome kako stoje stvari, sada ako uporedimo rezultate lokalnih izbora možemo da zaključimo, veoma osnovano, da vlada koja trenutno vlada nema ni deset odsto podrške među biračima“, kaže Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve