Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Ključevi proširenja su u Podgorici, ne u Briselu

Naglašava da u narednom periodu dodatni akcenat treba staviti na ispunjavanje reformi u Poglavlju 23 i da su nulta stopa na korupciju i borba protiv organizovanog kriminala jedan od glavnih prioriteta Vlade

Prva politička Međuvladina konferencija EU sa Crnom Gorom daće dodatan podsticaj EU integracijama Crne Gore, kaže za TVCG ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Naglašava da u narednom periodu dodatni akcenat treba staviti na ispunjavanje reformi u Poglavlju 23 i da su nulta stopa na korupciju i borba protiv organizovanog kriminala jedan od glavnih prioriteta Vlade.

Članstvo u EU je prva i posljednja riječ kada je u pitanju vanjska politika Crne Gore i pitanje koje prevazilazi politiku jedne vlade, partije ili koalicije, kaže za Javni servis ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Stoga smatra da je jučerašnja Međuvladina konferencija Crne Gore i EU veliki uspjeh.

“Smatram da bi od sada stvari mogle da budu znatno brže što se tiče pristupanja, svakako da smo na međuvladinoj konferenciji hirurški precizno definisali koje su to stvari i oblasti u kojima Crna Gora treba da napreduje, ali jasno su definisane i stvari u kojima je Crna Gora već prepoznata kao članica i u kojima se već ponaša kao članica EU. Ovdje konkretno mislim na vanjsku i bezbjednosnu politiku, gdje se Crna Gora ponaša kao članica EU sa 100 odsto usklađenosti sa tim politikama”, poručio je Radulović.

No i pored diplomatskih napora da se postigne taj spoljnopolitički cilj, neophodno je prvenstveno završiti reforme kod kuće.

“Ova Vlada smatra da su ključevi proširenja ne u Briselu, nego u Podgorici. U tom smislu ćemo bezuslovno nastaviti da radimo na oba fronta, spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu”, poručio je šef diplomatije.

Naredni korak je ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava.

“EK je naglasila da mi u Poglavlju 24 radimo solidan posao, dok u 23 treba dodatno raditi, a jedan od glavnih prioriteta ove Vlade je nulta tolerancija na korupciju, i borba sa organizovanim kriminalom. Ja vjerujem da ćemo i u narednom periodu, ne tako daleko, dobiti izvještaj o privremenim mjerilima i dobiti završna mjerila kako bismo zatvarali poglavlja”, poručio je Radulović.

A pored EU i NATO, prioritet crnogorske diplomatije je i dobra regionalna saradnja. Tokom posjete Briselu ministar Radulović predsjedavao je sastanku ministara Centralno-evropske inicijative, kojom naša zemlja predsjedava drugu godinu za redom. Sastanak je bio prilika za poziv na zajedništvo i solidarnost u borbi protiv koronavirusa.

“Rekao bih da imamo jako dobre brojke i da smo na dobrom putu da prevaziđemo pandemiju. Međutim stav Crne Gore je vrlo jasan, niko nije siguran dok svi nijesmo sigurni”, poručio je Radulović.

Radulović je najavio i da će Crna Gora učestvovati u konferenciji o budućnosti Evrope, gdje će zajedno sa zemljama članicama, ali i ostalim državama van 27-očlanog saveza učestvovati u kreiranju zajedničke perspektive Evrope.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve