Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović i Lajčak u Briselu: Ubrzana EU integracija garant bezbjednosti i prosperiteta regiona

''Lajčak je istakao da Unija cijeni očiglednu posvećenost Crne Gore sprovođenju zajedničke vanjske politike, dodavši da je potrebno donijeti odluku o implementaciji restriktivnih mjera u što kraćem roku''

„Ubrzana integracija“ ne znači traženje prečica već očekivanje da EU prema zaslugama cijeni rezultate Crne Gore u tom procesu , kazao je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović sastavši se sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom na marginama ministarskog sastanka NATO-a u Briselu.

“Ministar Radulović ponovio je spremnost Crne Gore, kao kredibilne saveznice i najnaprednije države kandidata za članstvo u EU, da nastavi sa dosljednim praćenjem Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU, uključujući i pridruživanje svim restriktivnim mjerama Unije prema Rusiji”, , saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pored toga, kako je naglasio ministar Radulović, jasno je da napredak prema ostvarenju glavnog spoljnopolitičkog cilja mora podrazumijevati i proboj u oblasti vladavine prava, te borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Lajčak je istakao da Unija cijeni očiglednu posvećenost Crne Gore sprovođenju zajedničke vanjske politike, dodavši da je potrebno donijeti odluku o implementaciji restriktivnih mjera u što kraćem roku”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Ukrajini, šef diplomatije Radulović istakao je značaj ubrzane EU integracije Zapadnog Balkana kao garanta bezbjednosti i prosperiteta regiona, ali i čitave Evrope.

“U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili da je stabilizacija domaćih političkih prilika kroz dijalog svih političkih aktera od velike važnosti u cilju realizacije reformi, što bi našu zemlju vodilo ka bržoj integraciji i članstvu u Uniji”, zaključuje se u saopštenju MVP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve