Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović i Gjelstad: Skandinavski model uzor za dobru regionalnu saradnju

Gjelstad je pozdravio težnje Crne Gore u tom pravcu, istakavši da Norveška i susjedne zemlje duboko vjeruju da je upravo slobodno tržište doprinijelo solidarnosti i blagostanju u tom dijelu Evrope

Odnosi Crne Gore i Norveške dobri su i prijateljski, bazirani na principima otvorenosti i savezništva u okviru NATO-a, dok postoji veliki potencijal za njihovo dalje unapređenje, kao i dinamiziranje političkog dijaloga, rekao je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović, prilikom susreta u Podgorici sa nerezidentnim ambasadorom Norveške u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Đorn Judžin Gjelstadom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je rekao norveškom ambasadoru da je u fokusu tog resora koncept ekonomske diplomatije sa ciljem privlačenja kredibilnih investicija.

“Norveška je u našoj zemlji uradila puno u oblasti telekomunikacija, a vjerujemo da IT sektor nudi mnogo potencijala za povezivanje naše dvije zemlje”, rekao je, ukazavši da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje u oblasti turizma, uključujući zdravstveni.

Radulović je rekao sagovorniku da je epidemiološka situacija značajno bolja, kao i da je Crna Gora, srazmjerno broju stanovnika, u proteklih nekoliko dana vodeća u Evropi po broju vakcinisanih.

Šef crnogorske diplomatije istakao je da se, iako smo geografski udaljeni, ugledamo na skandinavski model saradnje sa susjednim zemljama.

“Pojasnio je da je taj pravac Crnoj Gori izuzetno važan, imajući u vidu da je upravo povezivanje sa bliskim zemljama, naročito u oblasti ekonomije, jedan od strateških prioriteta. U tom kontekstu, kako je kazao, od velike je važnosti činjenica da je Crna Gora dio Berlinskog procesa, kao i Savjeta za regionalnu saradnju, te da angažovanost zemalja Zapadnog Balkana u tim inicijativama predstavlja dobar temelj za dalji napredak i opipljive rezultate za građane”, navode u Ministarstvu-

Gjelstad je pozdravio težnje Crne Gore u tom pravcu, istakavši da Norveška i susjedne zemlje duboko vjeruju da je upravo slobodno tržište doprinijelo solidarnosti i blagostanju u tom dijelu Evrope.

“On je rekao da ga je šefica norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide informisala o prijateljskom i produktivnom razgovoru sa Radulovićem, kao i da njegova zemlja snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore. Na toj liniji, izrazio je spremnost Norveške da pruži ekspertizu kroz razvojne projekte koji korespondiraju sa strateškim prioritetima naše Vlade, u prvom redu ciljevima ekonomskog razvoja i procesom evropske integracije”, dodaju u MVP.

Kako ističu, dvojica diplomata pozdravila su i savezničku saradnju Crne Gore i Norveške u okviru NATO-a, dok je Radulović kao primjer solidarnosti te zemlje naveo vrijednu donaciju medicinske opreme, što, zaključio je, Crna Gora veoma cijeni u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom koronavirusa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve