Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Da li tužioci mogu gostovati u TV duelima odlučuju tužilačke organizacije, a ne premijer

Radulović ocjenjuje neprimjerenim što su državni tužioci najavili TV duel, a da prije toga institucije nijesu utvrdile ko je kriv

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ne treba da se bavi time ko od predstavnika pravosuđa smije, a ko ne smije gostovati u TV duelima, kaže za Gradsku RTV advokat Veselin Radulović, dodajući da je to posao tužilačkih organizacija.

Sa druge strane, Radulović ocjenjuje neprimjerenim što su državni tužioci najavili TV duel, a da prije toga institucije nijesu utvrdile ko je kriv.

“Dignititet institucija mora biti sačuvan. Oni nisu političari da idu da se hvataju za vrat i pričaju ko je kriv. Ako neko ima problema proceduralno mogu jedan drugog da prijave, da iskoriste tu mogućnost kao svi ostali građani. Pozivam vrhovnu državnu tužiteljku da zabrani takve aktivnosti ubuduće i da kažnjava ako neko izađe iz onoga što je etika”, kazao je prije dva dana premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, komentarišući učešće tužioca Nikole Boričića i rukovoditeljke VDT-a Lepe Medenice u TV duelu.

Njegov stav naišao je na kritiku predsjednika Odbora Milana Kneževića.

“Zašto da ne bude TV duela gospodine Abazoviću, ako ne rade institucije, neka bude TV duela, da vidimo ko je zloupotrebljavao službeni položaj. Ne može niko nikome da zabrani. Da smo o etici razmišljali prije, ne bismo došli do ovoga”, rekao je Knežević odgovarajući Abazoviću.

Da izvršna vlast ne smije uticati na sudsku saglasan je i advokat Veselin Radulović.

“Ja moram reći prvo da je premijer u prethodnih godinu i po do dvije, pravio i grublje faule kada je riječ o izjavama usmjerenim prema pravosuđu, konkretno prema tužilaštvu. I ova izjava nije primjerena poziciji premijera i mislim da premijer ne treba time da se bavi, već tužilačka organizacija, a prvenstveno tužilački savjet”, istakao je Radulović.

Ko od tužilaca smije gostovati u TV emisijama, a ko ne, isključivo treba da utvrdi Tužilački savjet, a ne političari, naglašava Radulović.

“Očekujem da se Tužilački savjet bavi time kako je došlo do toga da državni tužioci najavljuju tv duele i da pitanja koja bi trebalo da se rasprave u institucijama, prethodno raspravljaju pred TV kamerama. Legitimno je interesovanje medija i novinara da o takvim pitanjima izvještavaju, ali mora se to pitanje riješiti u institucijama sistema”, dodao je Radulović.

Državni tužioci ne bi smjeli pred kamerama da raspravljaju ko je kriv jer to, pored ostalog, utiče i na ometanje istrage, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve