Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora pokazala dosljednost, ubrzati proces evropske integracije po zaslugama

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, učesnici sastanka pohvalili su to što se naša država usaglasila sa restriktivnim mjerama, te naglasili proaktivnu ulogu MVP u tom kontekstu, ali i ohrabrili nacionalne vlasti da preduzmu aktivnosti u cilju sprovođenja sankcija u okviru domaćeg pravnog sistema

Danom početka napada Ruske Federacije na Ukrajinu svijet kakav smo poznavali do 24. februara promijenio se, a u tom novom kontekstu politička neutralnost prestala je da postoji, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku ambasadora država članica Evropske unije, u organizaciji Delegacije EU u Podgorici.

Pozicija Crne Gore u ovom teškom trenutku za cijeli svijet, kako je istakao, ostaje ista – evropska integracija nema alternativu, a ​snažan signal spoljnopolitičkog opredjeljenja jeste jasna i nedvosmislena podrška stavovima EU, odnosno potpuno usaglašavanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, učesnici sastanka pohvalili su to što se naša država usaglasila sa restriktivnim mjerama, te naglasili proaktivnu ulogu MVP u tom kontekstu, ali i ohrabrili nacionalne vlasti da preduzmu aktivnosti u cilju sprovođenja sankcija u okviru domaćeg pravnog sistema.

Radulović je kazao da smo svjesni da je usaglašavanje sa restriktivnim mjerama i sprovođenje sankcija od ključnog značaja i za oblast vladavine prava, jer pokazuju spremnost države i instuitucija da sprovode proceduru do kraja, od usaglašavanja preko praćenja tokova novca do konfiskacije sredstava i ostalih predviđenih aktivnosti.

Govoreći o stavu da region ne kalkuliše vrijednostima te da upravo zbog njih pripada evropskoj porodici naroda, Radulović je kazao da su Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija kao kandidati za članstvo u EU i članice NATO-a pokazale dosljedno spoljnopolitičko opredjeljenje, zbog čega ​su se i našle na listi neprijateljskih država Ruske Federacije.

U tom kontekstu, on je istakao da je sada neophodno da članice EU pokažu političku hrabrost i snažno zajedništvo sa zemljama koje nepokolebljivo stoje iza evropskih vrijednosti koje žele njihovi građani, što je ideja sadržana u inicijativi crnogorske strane.

“Ubrzanje procesa po zaslugama veoma nam je potrebno u ovom trenutku, jer je važno realno sagledati činjenično stanje s obzirom na to da se u ratnim uslovima veoma brzo i lako iskristalisalo koje zemlje dijele iste vrijednosti i koje su nedvosmisleno stale na stranu saveznika, kao i na one koje se kolebaju pokušavajući i dalje da sjede na dvije stolice”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Podsjetio je da je Crna Gora jedina zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, te da je spremna da nosi teret pokretača procesa pristupanja i dalje, naravno, uz jasan stav da je napredak prema zaslugama od suštinske važnosti bez obzira na sve okolnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve