Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora Crkvi Srbije pogodna za podizanje tenzija

Militantna vjerska organizacija, poput SPC, koja širi podjele i nesporazume, tačno zna gdje može da podiže tenzije, a gdje ne, rekao je Radulović

Crkva Srbije u Crnoj Gori nastavlja sa politikom koju je vodila prethodnih trideset godina, bez obzira na personalne promjene na njenom čelu, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović za Gradski radio.

Radulović kaže da djelovanje patrijarha Porfirija prati dugo i naglašava da ga njegovo ponašanje ne iznenađuje.

“Militantna vjerska organizacija, poput SPC, koja širi podjele i nesporazume, tačno zna gdje može da podiže tenzije, a gdje ne. U Crnoj Gori su naišli na pogodno tlo da šire vjersku netoleranciju i nesklad. To rade dugi niz godina”, kategoričan je Radulović.

Nakon smrti mitropolita Amfilohija i promjena na vrhu Crkve Srbije, kako navodi, u Crnoj Gori svima je postalo jasno da ono za šta se Radović zalagao 30 godina, počinje da se urušava.

Episkopski savjet, za koji se Amfilohije izborio, dodaje, ukinut je odlukom Sinoda SPC.

“Mitropolit Amfilohije utemeljio je SPC u Crnoj Gori kao eklesiju militans, ratničku crkvu. Uz patrijarha je označavan kao ključna ličnost SPC. Ipak, od nastojanja da izbori potpunu autokefalnost za tu crkvu u Crnoj Gori, nije ostalo ništa”, smatra Radulović.

Komentarišući to što su Amfilohijevi saradnici premješteni na druge pozicije, Radulović podsjeća da mu je najbliži bio upravo nasljednik na mjestu mitropolita – Joanikije.

“Joanikije Mićović je, uz podršku ili na zahtjev vrha SPC i zvaničnog Beograda, skrajnuo nižerangirani kadar. Nagle odluke o razrješenju nekolicine sljedbenika mitropolita Amfilohija podsjećaju na frakcijske borbe unutar firme, u
kojima “pobjednik likvidira poraženu stranu”, navodi Radulović i dodaje da tome ne treba pridavati značaj.

Najviši predstavnici crkve su, kako zaključuje, prvo političari i djeluju u skadu sa svojim interesima i profitom, pa im je i retorika usklađena sa tim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve