Srijeda, 6 Jula, 2022
Rubrika:

Radović: Proceduru sam sproveo po zakonu

Predsjednik SO Budva oglasio se saopštenjem povodom mišljenja Ministarstva javne uprave po kojem je bio dužan da sazove i održi sjednicu Skupštine, te omogući raspravu i izvrši glasanje kako bi Skupština donijela Odluku povodom podnesenog predloga za razrješenje predsjednika Opštine Marka Carevića

Predsjednik SO Budva, Krsto Radović oglasio se saopštenjem povodom mišljenja Ministarstva javne uprave po kojem je bio dužan da sazove i održi sjednicu Skupštine, te omogući raspravu i izvrši glasanje kako bi Skupština donijela Odluku povodom podnesenog predloga za razrješenje predsjednika Opštine Marka Carevića. On je istakao da obezbijedio sprovođenje skupštinske procedure prema Poslovniku i po zakonu.

Krsto Radović

On navodi da je saglasno članu 40 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi i članu 76 stav 1 Statuta opštine Budva predsjednik Skupštine, sjednicu skupštine, po podnesenom Predlogu za razrješenje sazvao u roku od 15 dana od dana podnošenja Predloga, i datum njenog održavanja odredio u roku kraćem od 15 dana od dana sazivanja.

Kaže da je na samoj sjednici, obezbijedio sprovođenje skupštinske procedure predviđene članom 77 Statuta opštine Budva i odgovarajućim odredbama Poslovnika Skupštine opštine Budva.

Dodaje da je utvrđeno postojanje kvoruma, usvojen predloženi dnevni red, otvorena rasprava, omogućeno predstavniku predlagača da obrazloži predlog, omogućeno predsjedniku opštine da se izjasni o predlogu i navedenim razlozima za njegovo razrješenje, pribavljeni su izvještaji radnih tijela skupštine, nakon čega je, kako kaže Radović, i opočela rasprava od strane odbornika.

“Kako rasprava po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika opštine dana 30.05.2020. godine do 24 časa nije bila završena, saglasno članu 77 stav 4 Statuta opštine Budva nije se moglo pristupiti glasanju po podnesenom Predlogu,” naveo je on u saopštenju.

Radović kaže da navodi Ministarstva da je predsjednik Skupštine opštine bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku od zakonom propisanog roka, da procijeni koliko će trajati diskusija odbornika i koliko će biti zainteresovanih diskutanata, ne proizilaze niti iz jedne odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, niti iz propisa Opštine Budva.

“Ni malo slučajno, Ministarstvo javne uprave javnosti nije saopštilo, šta se dešava, koje su posljedice ako se rasprava o podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika opštine ne završi do isteka tridesetog dana od dana podnošenja Predloga, iz kojeg razloga se ne može pristupiti glasanju po podnesenom Predlogu za razrješenje. Izbjegli su da saopšte javnosti da prekoračenje roka od trideset dana od dana podnošenja Predloga ne prati bilo kakva sankcija predviđena Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Budva”, navodi on u reagovanju.

Odluka po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika opštine, donesena nakon prekoračenja navedenog roka, samo zbog prekoračenja roka, ne može se smatrati nezakonitom, saopštio je Radović.

Zbog istog, u pitanju je Zakonom i Statutom utvrđeni rok, čije prekoračenje ne utiče na zakonitost donesene odluke, kaže on.

Radović dodaje da Predlog za razrješenje predsjednika opštine o kojem nije odlučeno u roku od 30 dana, i dalje je na pravnoj snazi, i rasprava se sprovodi i odluka donosi u daljoj proceduri propisanoj Poslovnikom o radu Skupštine opštine Budva.

“Međutim, odbornici podnosioci Predloga za razrješenje predsjednika opštine su u 24 časa dana 30.05.2020. godine, napustili sjednicu Skupštine, nakon čega je utvrđeno da ne postoji kvorum za dalji rad i odlučivanje, zbog čega je došlo do prekida sjednice i saglasno članu 62 Poslovnika o radu Skupštine opštine Budva određen nastavak sjednice za dan 29. jun 2020. godine,” navodi se u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo javne uprave, kaže Radović, nije saopštilo javnosti ni da je u mjesecu junu 2019. godine, na predlog grupe poslanika DPS-a predvođenih poslanikom Željkom Aprcovićem, Skupština Crne Gore donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi kojim su, između ostalog dopunjene odredbe člana 40 stav 6 tog zakona i propisano da sjednica skupštine opštine mora biti završena najkasnije u roku od 3 mjeseca od dana sazivanja.

“Inače ne tako davno, 23.03.2020. godine Ministarstvo javne uprave, obavijestilo je Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada da odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da o Predlogu za razrješenje predsjednika opštine Skupština odlučuje u roku od 30 dana od dana podnošenja Predloga, nijesu obavezivale Skupštinu Glavnog grada da u dnevni red sjednice uvrsti u skladu sa Zakonom i Statutom Glavnog grada podneseni Predlog za razrješenje gradonačelnika Glavnog grada,” naveo je Radović u saopštenju dostavljenom medijima.

“Dakle, iz svega navedenog konstatujemo da mišljenje članice GO DPS, a nekadašnjeg službenika u Sekretarijatu za privredu i finansije Opštine Budva u vrijeme najveće pohare i pljačke ove opštine, te bliske saradnice u kabinetu predsjednika Opštine Budva iz redova DPS Budva, nas zanima koliko lanjski snijeg. Sigurni smo da je, gospođu Pribilović, zaboljelo to što smo nokautirali DPS u Budvi i to baš onda kada je ona obavljala funkciju potpredsjednice Opštine Budva. Sadašnja ministarka, a nekadašnja saradnica realizatora mafijaško-kriminalnog plana u Opštini Budva je očigledno postala čuvar testamenta Svetozara Marovića u kom je zapisano: „hoću da opet budem prvi, jer ako sam drugi onda sam daleko od Budve, a još dalje od miliona. Dragi prijatelji ostalo je još milionskih poslova koji nas čekaju. Na vama je da me vratite iz Beograda, a na meni da vas nagradim kao u dobra stara vremena“, piše u saopšenju Demokata.

On dodaje da se to koliko je Pribilović privržena dobru građana Budve, najbolje vidi u tome što, kako kaže, kao žiteljka tog grada je, u svojstvu člana Vlade Crne Gore, prema riječima Radovića, glasala da se iz kapitalnog budžeta Crne Gore za razvoj Budve opredijeli 0 (nula) eura.

“I na kraju, sigurnu budite da u Budvi nećete gledati scene kao u Nikšiću kada ste državni praznik slavili flašama, pesnicama i opštim vandalizmom. Mi smo civilizovani ljudi koji su vas pobijedili olovkom i političko-pravnim umijećem, odnosno vama nepoznatim metodama. Vi ste navikli na nasilje, na otimanje i na uzurpiranje, ali, u Budvi o tome možete samo da sanjate. Mi praznike i pobjede nad DPS-om, slavimo dostojanstveno i civilizovano”, zaključio je Radović u saopštenju.

Najnovije

Dečić protiv favorita u Evropi: Velikan iz Bjelorusije, čast nam je protiv njih

Drugi put zaredom Dečić igra u Evropi. I ovog puta, godinu dana kasnije, klub iz Tuzi nastupa u 1. kolu kvalifikacija za UEFA Ligu konferencija....

Glumac Branko Cvejić hospitalizovan, ljekari mu se bore za život

Legendarni glumac Branko Cvejić trenutno se nalazi u bolnici i ljekari mu se bore za život. Glumcu je, kako prenose mediji, pozlilo prije sedam dana...

HRA: Ugovor Crne Gore i SPC uskladiti sa pozitivnim pravom i građanskim karakterom države

Potrebno je da se tekst ugovora dodatno uskladi sa pozitivnim pravom, posebno u pogledu eksteritorijalnog statusa objekata vjerske zajednice, treba ga precizirati i terminološki...

Podgorica: Uhapšen državljanin Turske, vođa organizovane kriminalne grupe

U Podgorici je u toku policijska akcija u kojoj je uhapšeno više turskih državljana, saopšteno je CdM-u nezvanično iz policije. Iz Uprave policije saopšteno...

Korać: Temeljni ugovor je mnogo ispolitizovan, problem riješiti dogovorom a ne kompromisom

Temeljni ugovor je mnogo ispolitizovan, moramo se pozabaviti razgovorom, da vidimo koja su sporna pitanja i da ih riješimo na način da nisu suprotna...

Najčitanije

Povezano

Dukaj: Moja fotografija na kojoj se vidi i albanske zastava NE potiče iz Ministarstva javne uprave

Ministar javne uprave Maraš Dukaj pojasnio je danas da je fotografija koju je juče objavio na Twitteru i na kojoj se vidi albanska zastava nastala u...

Dukaj: Uvođenje elektronskog dokumenta u svakodnevni život jedan od prioriteta Ministarstva javne uprave

Jedan od prioriteta u politikama Ministarstva javne uprave već od danas biće uvođenje elektronskog dokumenta u svakodnevni život, kazao je ministar javne uprave Marash Dukaj. “Jedan...

Demokrate: Pojedine članice Odbora povjerilaca u Budvi ne žele da rade po zakonu

Demokrate tvrde da pojedine članice Odbora povjerilaca u Budvi ne žele da rade po zakonu, ta da su nakon današnje, kako kažu,  skandalozne sjednice...

Opština Budva predstavljena na sajmu evropskih projekata

Na Sajmu EU projekata koji je održan danas u Podgorici predstavila i Opština Budva. Sajam je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve