Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radovanić – Aliu: Crna Gora i Sjeverna Makedonija saveznici i partneri, regionu mjesto u EU

''Sagovornici su se saglasili da dvije države njeguju odlične odnose i sadržajnu saradnju, uz potencijal za dodatno unapređenje u brojnim oblastima, poput sajber bezbjednosti i digitalizacije''

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Mileta Radovanić susreo se sa ministrom za informaciono društvo i administraciju Republike Sjeverne Makedonije Azirom Aliuom, tokom boravka u Džordž Maršal centru, u Garmiš – Partenkirhenu, u SR Njemačkoj.

“Sagovornici su se saglasili da dvije države njeguju odlične odnose i sadržajnu saradnju, uz potencijal za dodatno unapređenje u brojnim oblastima, poput sajber bezbjednosti i digitalizacije”, saopšteno je iz MVP-a.

U tom kontekstu, kako se navodi, ocijenjeno je da će Crna Gora biti u prilici da, kroz rad Regionalnog centra za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta, čije je sjedište u Podgorici, dalje unapređuje saradnju sa Sjevernom Makedonijom i drugim susjedima, kroz razmjenu znanja i primjera dobre prakse.

“Generalni sekretar Radovanić je podsjetio da dvije prijateljske države odlično sarađuju i u okvirima NATO alijanse, kao i da dijele najvažniji vanjskopolitički prioritet – članstvo u Evropskoj uniji”, dodaje se u saopštenju.

Istakao je da Crna Gora stoji čvrsto na liniji svoje vanjskopolitičke orjentacije, te da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja u samom vrhu prioriteta.

“Kako je naglasio, „region Zapadnog Balkana pripada evropskoj porodici – i politički i ideološki, te ćemo, kao država koja je najviše odmakla u pregovoračkom procesu, nastaviti da prenosimo znanja i iskustva drugim zemljama kandidatima u regionu“”, navode iz MVP-a.

Tokom sastanka je bilo riječi i o daljim aktivnostima u cilju intenziviranja međudržavne saradnje i komunikacije, u oblastima od obostranog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve