Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Radomir Novaković Cakan: Barani od Vlade očekuju uslove za bolju turističku sezonu

Pred nama je dilema: da li ćemo umrijeti od gladi ili korone? Mislim da je svejedno, kaže Novaković

Kao čovjek koji je više puta ukazivao na probleme u crnogorskoj ekonomiji, moram da se osvrnem na odgovor Ministarstva finansija i socijalnog staranja i pružim punu podršku predsjednicima opština sa primorja, saopštio je predsjednik Biram Crnu Goru, Radomir Novaković Cakan.

“Prethodnih nedelja privrednici se susreću sa ogromnim problemima u poslovanju zbog potpunog zatvaranja pojedinih opština. Čak i ono malo što se do sada moglo zaraditi kako bi se preživjelo, sada je postalo nemoguće, jer su uslužne djelatnosti, ali i mala i srednja preduzeća koja su okosnica naše privrede, novim epidemiološkim mjerama Vlade-zatvoreni”, rekao je Cakan.
Prema njegovim riječima, na zahtjev predsjednika primorskih opština, Vlada je ostala nijema i neće biti subvencija za 100 odsto zarada kod zatvorenih djelatnosti.

“Pred nama je dilema: da li ćemo umrijeti od gladi ili korone? Mislim da je svejedno. Vlada Crne Gore mora hitno donijeti mjere kojima će ublažiti strmoglavi pad ekonomije i turizma i krenuti sa pripremama za novu ljetnju sezonu”, navodi predsjednik Biram Crnu Goru.

Kako ističe, još jednu propalu godinu sebi ne mogu dozvoliti.

Zbog toga Cakan, u ime Biram Crnu Goru predlaže:

  • da se naprave sporazumi sa potencijalnim zemljama iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći broj turista, kako bi agencije i putnici bili sigurni da će moći ući u Crnu Goru i da neće biti otkaza;
  • da se već sada propišu uslovi za dolazak turista;
  • da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu ovogodišnje turističke sezone;
  • da se privremeno ukinu dozvole za izdavanje smještaja koje prošle godine nisu ni korišćene.

“Situacija je jasna. Moramo gledati u budućnost ako želimo izlazak iz ove krize. Moramo stvarati okruženje za funkcionisanje ekonomije u Crnoj Gori jer, kao što rekoh ranije, ukoliko ne razmišljamo o budućnosti, pored pandemije korone imaćemo i pandemiju gladi”,  zaključuje Novaković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve