Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

PZP: Potrebno da ekologija bude jedna od centralnih tema i glavna orijentacija javnih politika

Prema njenim riječima, vrijednosti globalnog ekološkog pokreta moraju biti implementirane u svim segmentima odgovornog i savjesnog društvenog i političkog djelovanja

Svjetski dan zaštite životne sredine, 05. jun, predstavlja opomenu, ali i poziv svima da pomognemo zemlji da se oporavi, podstaknemo skladan odnos pojedinca i prirode i konačno vrednujemo ekologiju kao brigu za našu budućnosti, kazala je kandidatkinja za poslanicu sa liste “Prvo Crna Gora” (PzP), Nikolina Marović.

Kako je kazala, ekološka kriza naše planete, koja sa sobom povlači nesagledive posljedice i po prirodu, ali i budućnost čovječanstva, sve je češća tema brojnih kampanja, pokreta, akcija i politika širom svijeta.

“Industrijalizacijom se čovjek nepovratno udaljio od prirode, a time i od najvećeg izvora zdravlja i harmonije, ljepote i mira, dugoročno dovodeći svoj opstanak u pitanje. Ali i opstanak nje same. Zato je zaštita životne sredine imperativ današnjice. Ne samo kao protesni, medijski, obrazovni, deklarativni vid skretanja pažnje na granicu na koju smo došli i od koje, uskoro, ako nešto ne učinimo, nećemo moći dalje, već kao djelo – koje ćemo učiniti na dobrobit prirode, koje će nam ona nesebično uzvratiti ljepotom, jedinstvom, svojim duhom i snagom”, ističe Marović.

Više nego ikada, poručuje ona, potrebno je da ekologija bude jedna od centralnih tema i glavna orijentacija javnih politika, “izraz njihovih zrelosti, savjesti i smjelosti da prepoznaju, prihvate i adekvatno reaguju na ono što je glavni izazov savremene civilizacije i svakog društva, pojedinačno”.

“Upravo zato je PZP, ne samo u svom programu, u kojem ekologija zauzima posebno mjesto, inicirala značajne ekološke akcije, kako bi svojim primjerom pokazao najprije ekološku osviješćenost, a potom i strateške ciljeve unapređenja i zaštite životne sredine”, naglasila je Marović.

Prema njenim riječima, vrijednosti globalnog ekološkog pokreta moraju biti implementirane u svim segmentima odgovornog i savjesnog društvenog i političkog djelovanja.

“Zato smo predstavili jednu originalnu i korisnu akciju pod sloganom: Posadimo drvo kao spas, bilborde ostavimo iza nas, kojom smo izrazili jedan od svojih najvažnijih zadataka i ciljeva, i umjesto skupih bilborda za puku političku promociju, izabrali da svoju političku zrelost pokažemo kroz korisnu akciju sađenja drveća širom gradova Crne Gore”, dodala je ona.

Ukazuje da je PzP tokom kampanje u svim gradovima posadila drveće, a juče je Baru, “vrijdenim radom Mreže mladih PZP-a, poklonjen „park maslina“, simboličnih osam, jer se PZP nalazi na osmom mjestu na glasačkom listiću”.

“Uskoro će se organizovati velika akcija i u Podgorici gdje će mladi PZP još jednom svojim primjerom pokazati kako treba poštovati prirodu i raditi za spas zemlje. I naša završna konvencija imati ekološku poruku i cvetni tepih, a saksije sa cvijećem će nakon konvencije biti poklonjene Muzičkom centru da oplemene eksterijer oko te institucije. Vrijeme je za promjene svijesti političke snage i volje u pravcu razvijanja Crne Gore kao ekološke države i prosperitetnijeg i zelenijeg društva u kojem se priroda neće tretirati kao dekor, niti kao izvor za eksploataciju i bespoštedno uništavanje, već kao ljepota, snaga, zdravlje, naša budućnost i najvažnija vrijednost”, zaključila je Marović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve