Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Pusić: U koaliciji ”Evopa sad” i ”Evropa nikad” Crna Gora ne može ići naprijed

Ističe da u toj koaliciji Evropa sad (PES) i Evropa nikad (ZBCG) ne vidi kako Crna Gora može ići naprijed, te kako Andrija Mandić može podržati taj put

U Crnoj Gori ne vidim novoizabranu Vladu već samo premijera kojeg je zasjenio predsjednik Skupštine, čovjek koji je osuđen na pet godina zatvora za pokušaj državnog udara, kazala je nekadašnja ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, u emisiji “Hej, Sloveni” Gradske RTV.

Ističe da u toj koaliciji Evropa sad (PES) i Evropa nikad (ZBCG) ne vidi kako Crna Gora može ići naprijed, te kako Andrija Mandić može podržati taj put.

“O tom čovjeku nemamo što raspravljati o tome da li će pomoći da Crna Gora uđe u EU i ostvari svoje ciljeve, jer je on jednostavno protiv tih ciljeva. Jedan dio partija, kao što je koalicija DF a sada ZBCG, su eksplicitno protiv ulaska Crne Gore u EU i, po mogućnosti za izlazak iz NATO-a, odnosno za direktno nazadovanje Crne Gore”, istakla je Pusić.

To je, kako dodaje, vječiti problem sa jednom političkom opcijom koja je protiv postojanja Crne Gore kao nezavisne države.

“Projekti negiranja crnogorske suverenosti poprimili su različite forme. Nekim prevarama, ili nečim što je izgledalo kao prevara, sadašnji predsjednik Vlade Milojko Spajić, koji je govorio da ne želi u koaliciju sa Andijom Mandićem i društvom, na kraju je doveden pre svršen čin i ušao je u koaliciju. Ne vidim kako bi takva koalicija mogla okrenuti trend nazadovanja Crne Gore na putu prema Evropi, već naprotiv”, smatra Pusić.

Naglašava da je veliki dio javnosti, ali i njihovih glasača, mislio da Pokret Evropa sad zaista želi evropski put Crne Gore.

Imamović: Sve više smo zabrinuti za dobrosusjedske odnose BiH i Crne Gore

Od 30. avgusta 2020. godine u BiH raste sve veće nepovjerenje prema ove tri crnogorske vlade, ocijenio je pisac i bivši savjetnik člana bošnjačkog člana predsjedništva BiH Haris Imamović.

Ono što je, kako navodi, iz perspektive BiH interesantno, jeste da su sadašnji predsjednik Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić, prije nego što su, kako kaže, postali značajne figure, bili u posjeti BiH.

“Tad su se sastali, ne sa predstavnicima državnh institucija, nego sa Miloradom Dodikom. Na stolu ispred njih su se nalazile zastavice Republike Srpske i Crne Gore, a razgovor je sve vrijeme vođen o odnosima Republike Srpske i Crne Gore, izdižući time Republiku Srpsku u rang države. Prvi koji je ushićeno čestitao pobjedu Milatovića na predsjedničkim izborima bio je upravo Milorad Dodik”, podsjeća Imamović.

Takođe, ocjenjuje da je Dodikova izjava o otcjepljenju u direktnoj vezi sa izborom nove Vlade u Crnoj Gori.

“On je podijelio viziju nove države koju bi činile Srbija, Crna Gora i Republika Srpska. Smatram da su nova Vlada Crne Gore, i PES kao njen nosilac, pripadnici istog političkog vidokruga kojem pripada i Dodik, a da su Mandić i ostatak partija koje čine ovu Vladu, shvatili isto ono što i Vučić odavno, da ukoliko budu govorili otvoreno o svojim namjerama neće nikada doći na vlast, jer neće nikada postati prihvatljivi zapadnim partnerima. Zato su smislili tu lijepu priču, Evropa sad, sve lijepo, a zapravo suština nije što će pričati već što će raditi”, upozorava Imamović.

Naglašava da su ove dosadašnje vlade već napravile ogromnu promjenu i stavile Crnu Goru pod veći stepen zavisnosti od Beograda.

“Za vrijeme vlade prije 2020. nama je bio izuzetno važan put kojim je Crna Gora išla. Bio je to primjer uspjeha u evroatlanskim integracijama i primjer izuzetno dobrih susjedskih odnosa sa BiH. Sada postajemo sve više i više zabrinuti”, zaključuje Imamović.

Kaluđerović: U Crnoj Gori na sceni imamo puzajuću podgoričku Skupštinu

Crna Gora je postala zemlja čuda, ocijenio je nekadašnji ambasador Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović.

44. Vladu Crne Gore bi, kako ističe, mogli nazvati 43. Vlada+.

“U nju su sada ušli neki elemnti koji formalno, na takav način, nijesu bili prisutni u prethodnoj vlasti, a danas su se rasporedili. O gospodinu Mandiću nema potrebe ništa reći, jer je on već sve o sebi ispričao za ovih 20 godina. Sporazum u kome je sve ono dobro što je uradila vlada DPS-a, potpisuje čovjek čiji su programski ciljevi sve suprotno od toga i zbilja mu je postavljeno pravo pitanje: o kom gospodinu Mandiću danas govorimo?!”, istakao je Kaluđerović.

Ubijeđen je, naglašava, da se radi o istom čovjeku.

“On se u suštini nije promijenio ni za jot, ali je došao na funkciju predsjednika Skupštine. U ovu Vladu ne vjerujem, ne samo zbog toga što su biografije pojedinih ministara prazne, već što je veza gospodina Mandića sa Srbijom jasna, on voli predsjednika Vučića više nego bilo kog funkcionera, i došao je sa jasnim ciljem da pripremi i posloži još kockica za nešto što se može desiti u nekoj pristojnoj budućnosti”, objašnjava Kaluđerović.

Naznaka da bi se tako nešto moglo desti, kako dodaje, ima.

“Vrijednosti koje zastupaju Mandić i njegovi su potpuno suprotni vrijednotima koje žele suverenisti, i tu ne može biti kohezije. Ova vlada je dijapazon onoga što je već dva puta bilo poraženo u istoriji Crne Gore, i mi sada imamo razne varijante SNP-a u Crnoj Gori, koji je uvijek bio temeljno protiv odvajanja Crne Gore, EU i NATO-a”, upozorava Kaluđerović.

Ono što oni propagiraju jednostavno ne uliva povjerenje, i mi danas na sceni imamo puzajuću podgoričku Skupštinu, a na spoljnom planu puzajuči Versaj, zaključuje Kaluđerović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve