Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Pusić: Idu teški dani za Crnu Goru, upitna samostalnost i put u EU, to je plus za Vučića

Mislim da sad nastupaju teški dani za Crnu Goru. Ovo je rezultat koji je jako po volji i Rusije i Vučićem režimu u Srbiji. Rezultat koji ozbiljno dovodi u pitanje i samostalnost i suverenost Crne Gore, a svakako dovodi u pitanje evropski put, komentarisala je Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomatije, pobjedu Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori

Mislim da sad nastupaju teški dani za Crnu Goru. Ovo je rezultat koji je jako po volji i Rusije i Vučićem režimu u Srbiji. Rezultat koji ozbiljno dovodi u pitanje i samostalnost i suverenost Crne Gore, a svakako dovodi u pitanje evropski put, komentarisala je Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomatije, pobjedu Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

“Evropski put je, po mom mišljenju, odložen do daljnjega, bez obzira na to što društvo priča. Jer, s obzirom na to ko mu je podrška i s kim se dogovara novoizabrani predsjednik, vidi se da je to vrlo daleko, rekla bih 180 stepeni daleko od evropske orijentacije” dodaje Pusić.

Prema njenom mišljenju, na dosadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića na ovim izborima trebalo je gledati ne kao na neku budućnost, nego samo kao na svojevrsni štit od rusko-srpskog uticaja u ovom trenutku istorije.

Da je zajamčena evropska budućnost Crne Gore, pojavila bi se proevropska građanska orijentacija i nova politika mlađe generacije, ali ako nema ni samostalnosti i suverenosti, onda za Crnu Goru i njen evropski put zapravo nema ničega. A to, smatra Pusić, nije dovoljno shvaćeno ni u Evropskoj uniji ni u SAD-u. Rusija je, dodaje, odlično razumjela o čemu je riječ, ali EU i Amerika baš i nisu.

“Ja se jako bojim za Crnu Goru i njenu sudbinu. Od evropskog puta nema ništa. Zemlja će biti potpuno vezana za Srbiju. A možda još i malo radikalnije, s obzirom na geopolitičke interese Rusije na toj tački. Jedinoj tački na Jadranskom moru koja nije stabilna”, zaključuje Vesna Pusić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve