Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Pulević: Srbi hoće da vladaju čizmom, a to se nije primilo u Crnoj Gori

Pulević, međutim, upozorava da da ogromna destruktivna energija koja se ispoljila u formi litija, koje su, kako kaže,  bile eufemizam za četništvo, ne može jednostavno da se demontira

Srbija ne umije da upravlja Crnom Gorom čak i kad joj se sve namjesti kao što joj se namjestilo 30. avgusta, kazao je u našoj emisiji Drugačija radio veza akademik Vukić Pulević govoreći na temu: Šta je ostalo od Crne Gore nakon 20 mjeseci?

– Ako uzmemo za primjer civilizovanu zemlju kao što je Češka, koja je imala za projekat da asimiluje Moravce, ona je to uspjela kulturološki, preko Praga, i na razne druge načine, a Srbi vladaju čizmom i to se nije primilo u Crnoj Gori! Poslije 1918. pokušala je to ubistvima, iritacijama, nametanjem policijskog režima i to je tada rodilo opoziciju, ukljkučujući i komuniste, koji su predvodili antifašistički opor u Drugom svjetskom ratu. Taj velikosrpsk blok koji je vladao Crnom Gorom (nakon 1918.) u admnistrativnom smilslu, on  se jako osuo za vrijeme Drugog svejtskog rata, a pošto nije do kraja izumro nakon njega, počeo je polako da se reaktivira”.

Pulević, međutim, upozorava da da ogromna destruktivna energija koja se ispoljila u formi litija, koje su, kako kaže,  bile eufemizam za četništvo, ne može jednostavno da se demontira.

– Jedna faza toga demontiranja je pad Vlade Zdravka Krivokapića koja je bila apsolutno četnička”, naglašava Pulević.

Belveder pokušavaju da krominalizuju od velike nevolje

Povodom 9. maja, Dana Evrope, na Belvederu će biti obilježena dešavanja od 4. i 5. septenbra prošle godine, za koja Pulević kaže da su bila jedan od ključnih momenata rušenja Krivokapićeve vlade, ali i velikosrpskih planova sa Crnom Gorom.. Zato kaže da mu imponuje što će epicentar antifašističkog slavlja biti Belveder.

Govoreći o pokušaju da se Belveder kriminalizuje, kompromituje i predstavi u svijetlu potpuno suprotnom od onoga što je suštinski bio i komentarišući šanse da to uspije, Pulević kaže da oni koji to pokušavaju, čine to “od velike nevolje”.

O nedavnom događaju ispred Cetinjskog manastira kada su djeca pjevala velikosrpske pjesme, Pulević kaže da su “spremili Sarajevske svatove” na užasno morbidan način dovođenjem djece sa popovima na Cetinje ne bi li se napravio kakav ekces.

– A nije se napravio što je od ogromnog značaja. Na Belvederu je 1936. poginulo pet šest ljudi, a sada se prodemokratski, građanski, crnogorski procesi i demonstracije odvijaju civilizovano bez krvavih događaja, što njih takođe nervira”.

Destruktivna energija u litijama nije manja od napada na Ukrajinu

Govoreći o litijama, Pulević kaže da su one besprijekorno planirane i realizovane, čak tvrdi da su “najsuptilnija organizacija koja je pravljenja u obavještajnom evropskom životu”.

– To je projekat za udžbenike, iako je sav falš, ali je Crna Gora bila u takvom stanju da je taj falš mogao da se primi.”

Akademik Pulević smatra da je izbor Zdravka Krivokapića i vlade kakvu je donedavno predvodio bio ključni za propast projekta litija, odnosno onoga što je u pozadini, a stvarno je bio cilj – pakovanja Crne Gore u srpski svet.

– Amfilohije je napravio veliku grešku sa ovom Vladom, to je amaterski odradio. Da se može dignuti, uši bi im iščupao zbog onoga što su napravili. A pravili su grešku za greškom. Onolika snaga litija, a vladiku Joanikija sa neba spuštaju helikopterima, e iz toga se vidi da litije nijesu urodile plodom”.

Pulević ističe da destruktivna energija u litijama nije manja od one iz napada na Ukrajinu.

– Ja se nadam da će u radikalnim događajima u Evropi, Srbija ili makar njen jedan dio, da se okrene prema Zapadu i da će makar u jednom procentu morati da oslabi njen uticaj na Crnu Goru”.

Ako išta znaju u DPS-u neka prime normalnog i saznajnog čovjeka da vodi Zavod za udžbenike i školstvo

Gost DRV ističe da je četničkoj Vladi bilo bitno da obrazovni sistem drži pod svoje.

Komentarišući budućeg ministra prosvjete, sadašnjeg profsora ruskog, Mija Vojinovića i njegovu izjavu da ‘Ako je napravio jednog rusofila, on je srećan’, Pulević kaže da se nada da će se i on “razrusiti”. Nešto drugo, međutim, smatra važnijim, da DPS i ostale suverenističke stranke “po dubini” zaposle prave ljude. U obrazovanju, na sljedećim mjestima:

– Ako išta znaju u DPS-u neka prime normalnog i saznajnog čovjeka da vodi Zavod za udžbenike i Zavod za školstvo. To je stručno mjesto i to bi bilo od velikog značaja”.

Zaključuje da Crna Gora treba da održi medije koji šire znanje i koji dovode ljude koji tumače pravilne puteve i pravce.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
28.04.2022-16:17 16:17

Znači , gospdine Puleviću, akademiče CANU, da je Srbija izvodila asimilaciju Crnogoraca, kulturno ka Češka asimilaciju Moravaca, onda bi u tome glatko uspjela. Ali su se Srbi zajebali, pa su svojstveno svojoj prirodi to probali “čizmom”, I sad su i Srbi i Crnogorci na neriješeno, pa idemo ponovo. Vi ste gospodine Puleviću,Srbima pokazali način kako. su Crnogorce mogli asimilovat, na bombone i pesme, na naturanje pisma i jezika, na potiranje istorije i samosvijesti, tj kulturno i šareno, ka Evopljani Afrikance. Nikad, gospodine Puleviću neće Srbi asimilovati Crnogorke i Crnogorce, ni milom ni silom. Crnogorska ljepota, samosvjesntost i dobrota duše ne… Pročitaj više »

Radovan
28.04.2022-20:46 20:46
Reply to  BZekovic

Pola rodbine mu živi u Beogradu u kome se školovao. Nije jedini za koji važi: Hrani kuče da te ujede.

Mi u
29.04.2022-12:57 12:57
Reply to  Radovan

Grijesis gospodine. Sva rodbina i on od kaf znamo za sebe zivimo i radimo u Crnoj Gori…

Malo se bolje raspitaj o gospodinu i njegovoj familiji, pa onda pisi…

Srdacan pozdrav.

Radovan
28.04.2022-20:42 20:42

Još jedan od stručnjaka koji se besplatno školovao u Beogradu i čija familija živi u istom. Neće nikako u Sarajevo, Tiranu i Zagreb, već samo u Beograd, na Dorćol i Vračar ! :)