Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Pućurica: Podrška mladima najbolja investicija u budućnost

''Nova Vlada Crne Gore mora nadvladati uskopolitičke interese koji su opteretili društvo u protekle tri godine i mora biti u koraku sa mjerama koje realizuje Opština Bijelo Polje, jer je ključan momenat za odgovoran odnos prema problemu teškog položaja mladih u Crnoj Gori''

U vrijeme nestabilnih finansijskih prilika, stanje opšte nestabilnosti negativno se odražava na status osjetljivih kategorija društva: studenata i penzionera. Za crnogorske prilike, ekonomskim manipulacijama stvoren je osjećaj finansijske nesigurnosti kod svih građana, a devalvacija novca dodatno produbljuje ekonomsku krizu – poručio je potpredsjednik Savjeta mladih DPS i odbornik u Skupštini opštine Bijelo Polje Asmir Pućurica.

On je podvukao da je podrška mladima najveća investicija u budućnost.

”Odgovorna politika prema izazovnim ekonomskim momentima odnosi se analizom i konkretnim mjerama. U slučaju bjelopoljske lokalne samouprave, posvećeno se radi na stvaranju povoljnog ambijenta za sigurnu perspektivu mladih ljudi. Razumije se, nivo lokalne samouprave bez državne podrške ne može osigurati bezbrižnu budućnost. Kapaciteti opštinske kase dozvolili su niz skromnih mjera za podršku mladim osobama. Za učenike osnovnih i srednjih škola sa ruralnog područja obezbijeđena su sredstva za subvenciju dijela troškova prevoza do škole, čime je učinjen značajan korak u olakšanju složene socijalne situacije u bjelopoljskoj opštini”, naveo je Pućurica.

U cilju podsticaja mladih na sticanje zvanja visoke stručne spreme, kako je istakao, lokalna samouprava je 2023. godine podržala 218 studenata, sa stipendijama u iznosu od 300 eura, za studente osnovnih studija.

Studenti master studija, kako je dodao, stipendirani su iznosima od 400 eura, dok je za studente doktorskih studija iz budžeta izdvojeno po 1000 eura.

”Veći niz godina unazad, kroz finansijsku podršku budućim mladim preduzetnicima, pruža se potpora mladim ljudima za započinjanje sopstvenog biznisa kroz bespovratne finansijske grantove. Takvim programom, dugotrajno se rješava pitanje zaposlenosti za aplikanta, a kroz praćenje realizacije samog predmeta aplikacije obezbjeđuje se transparentnost i održivost. Kao dodatni vid podrške, lokalna samouprava je kroz definisanje biznis zona, oslobodila dijela komunalija lice koje u biznis zoni započne biznis i time stvorila biznis ambijent koji je opštini dao status sredine sa povoljnim uslovima za nova ulaganja”, istakao je on.

Poručio je da odgovoran odnos lokalne samouprave, kreiran kroz niz mjera i gestova podrške, znači samo dio obaveza koje javna uprava ima prema svojim građanima. Neophodna karika u podršci podvlači da mora biti država, koja dodatno može poboljšati položaj mladih.

”Prvu takvu priliku propustile su dvije protekle Vlade, ne nastavivši projekte na Bjelasici i Đalovića pećini, koji su bili odlična prilika mladim ljudima za realizaciju svojih biznis ideja. Procjena je da je propuštena šansa za više stotina novih radnih mjesta, a znatna šteta je učinjena mladim ljudima koji su, računavši na skoriju realizaciju navedenih projekata, ušli u proces zaduženja za realizaciju biznisa koji se u ovom momentu još uvijek ne mogu realizovati. Nova Vlada Crne Gore mora nadvladati uskopolitičke interese koji su opteretili društvo u protekle tri godine i mora biti u koraku sa mjerama koje realizuje Opština Bijelo Polje, jer je ključan momenat za odgovoran odnos prema problemu teškog položaja mladih u Crnoj Gori”, zaključio je Pućurica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve