Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Pribilović: Hoće li sjutra na izborima u Srbiji glasati crnogorski poslanici i ministri

''Podsjetimo da više poslanika i onih koji su bili kandidati za poslanike na prethodnim parlamentarnim izborima u našoj državi, protivno Ustavu i zakonu, imaju dvojno državljanstvo i Crne Gore i Srbije, i upisani su u biračke spiskove susjedne zemlje''

Nakon što su čelni ljudi pojedinih partija kojima je susjedna država bliža od svoje, javno podržali određene predsjedničke kandidate i izborne liste za nedjeljne izbore u Srbiji, postavlja se pitanje da li će i njihovi pojedini poslanici kao i odlazeći ministri koji imaju dvojno državljanstvo iskoristiti svoje biračko pravo u Srbiji na sjutrašnjim izborima, ili će možda glasati u Crnoj Gori na mjestima na kojima biračke listiće sjutra ubacuju srpski državljani, poručila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Suzana Pribilović.

“Podsjetimo da više poslanika i onih koji su bili kandidati za poslanike na prethodnim parlamentarnim izborima u našoj državi, protivno Ustavu i zakonu, imaju dvojno državljanstvo i Crne Gore i Srbije, i upisani su u biračke spiskove susjedne zemlje. Milun ZogovićSimonida KordićVladimir DobričaninMilo BožovićRade RanitovićVladimir PavićevićMijomir Pejović, samo su neki od njih”, podsjetila je poslanica.

Foto: DPS

U srpskom biračkom spisku, pojašnjava Pribilović,  izdvaja se i ime ministra Milojka Spajića koji je, prema ranijim novinskim navodima, kako kaže, “crnogorsko državljanstvo stekao rođenjem a srpsko prijemom 25. januara 2009. godine, dok je u aprilu prošle godine imao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, čime je grubo kršio Ustav i pravni poredak države Crne Gore”.

“Nedjeljni izbori će za ministra Aleksandra Stijovića, koji takođe ima dvojno državljanstvo, predstavljati pravi izazov jer postoji bojazan da se nakon Senegala i Bugarske o trošku građana ponovo uputio na neke nove turističke destinacije, pa time se dovodi u pitanje da li će sjutra obaviti svoju građansku dužnost koju duguje Srbiji”, dodala je ona.

“Javnosti radi ukazujemo da Zakon o crnogorskom državljanstvu ne omogućava dvojno državljanstvo, a u članu 24 decidno se navodi da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, sa izuzetkom onih koji su drugo državljanstvo stekli prije juna 2006. godine”, istakla je Pribilović.

Napominje da Crna Gora predstavlja “usputnu stanicu” za pojedine funkcionere.

“Osim što brojni politički prvaci i na ovaj način brutalno krše važeće crnogorske propise, oni time pokazuju da imaju i rezervnu državu, a da im je Crna Gora samo usputna stanica na njihovom putu ličnog prosperiteta i urnisanja naše države”, zaključila je Pribilović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve