Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Presker: Slovenija će pratiti situaciju u CG, bilo bi idealno da ispunite privremena mjerila u ključnim poglavljima

Politika proširenja je naš prioritet i naročito ovdje imamo u vidu Zapadni Balkan, rekao je Presker na sastanku sa Krivokapićem

Premijer Zdravko Krivokapić susreo se danas sa ambasadorom R.Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Gregorom Preskerom.

Krivokapić je iskazao zadovoljstvo što nakon uspješne nedavne radne posjete Ljubljani i posjete slovenačke parlamentarne delegacije Crnoj Gori, ima priliku da se sretne i sa ambasadorom članice EU, koja je upravo, po drugi put, preuzela predsjedavanje Savjetom EU.

Premijer je naglasio da je to potvrda da Crna Gora i Republika Slovenija imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u svim oblastima, uz zajedničku evropsku perspektivu i posvećenost evroatlantskom sistemu vrijednosti.

Kako je saopšteno iz premijerovog kabineta, Krivokapić je izrazio nadu da će se na planiranih 18 skupova u toku slovenačkog predsjedavanja, u više navrata, na visokom nivou razmatrati pitanje pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Krivokapić je pozdravio zvanični stav Slovenije da evropska budućnost Zapadnog Balkana i nastavak procesa proširenja moraju postati strateški interes Unije.

“Vladavina prava je za ovu Vladu izazov. Sva poglavlja su ciljno orijentisana, a za nas bi bilo najznačajnije tokom vašeg predsjedavanja da privremena mjerila prevedemo u završna mjerila, naravno, uz vašu pomoć. Ukoliko bi taj rezultat ostvarili, napravili bi izuzetan iskorak”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je poručio da vladavina prava čini sigurnim kako sve strane investitore, tako i sve građane Crne Gore ka kojima je Vlada sasvim okrenuta.

Ambasador R.Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker rekao je da će Slovenija i ubuduće pratiti situaciju u Crnoj Gori, te da je spremna da organizuje brojne diplomatske susrete. Ambasador Presker upoznao je premijera Krivokapića sa slovenačkom strategijom predsjedavanja Savjetom koja se temelji na jačanju otpornosti EU, Konferenciji o budućnosti Evrope, promociji evropskog načina života i vladavini prava, kao i na politici proširenja.

“Politika proširenja je naš prioritet i naročito ovdje imamo u vidu Zapadni Balkan. Mislimo da je upravo pravi trenutak. Bilo bi idealno da Crna Gora ispuni privremena mjerila u ključnim poglavljima. Pokušaćemo da vam pružimo punu podršku. Najbitnije je osnažiti vladavinu prava jer je njen uticaj vrlo značajan i na ekonomiju. Takođe je bitno da Crna Gora pokaže da može da ostvari unutrašnju političku stabilnost”, poručio je Presker.

Ambasador je prenio poziv premijera Slovenije Janeza Janše upućen premijeru Krivokapiću za učešće na Bledskom Strateškom Forumu 1 i 2. septembra u okviru panela “Budućnost Evrope – proširenje”. Premijer Krivokapić je sa zadovoljstvom prihvatio ovaj poziv.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve