Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Presker: CG ima kapacitet da sama rješava političke probleme

Ambasador Presker je pozvao predsjednika Đukanovića na susret sa ambasadorima zemalja EU narednog mjeseca, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u posjetu ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregora Preskera, i zahvalio mu na inicijativi za susret i održavanje kontinuiteta čestih formalnih i neformalnih susreta između Crne Gore i Slovenije na visokom i najvišem nivou, što je uvijek dobra prilika za razmjenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa – a to je najčešće pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

– U tom kontekstu je bio i susret sa predsjednikom Pahorom na marginama Pariskog mirovnog foruma i nedavno održani Samit na Brdu kod Kranja, koji je potvrdio da je tema proširenja i članstva ZB u EU živa, uprkos zastojima u tom procesu – kazao je predsjednik.

On je kazao da je takva pozicija inspiracija za Crnu Goru da pojača napore u pravcu oživljavanja dinamike evropskog procesa na unutrašnjem planu, emancipacije i povratka naših društava u evropsku porodicu, što bi trebalo da bude prioritet svake vlade.

Ambasador Presker je uz zahvalnost za prijem, ukazao na veoma aktivan odnos Slovenije tokom predsjedavanja EU u odnosu na integraciju ZB, što je potvrđeno i kroz česte susrete sa predsjednikom, jer je važno da direktno čuju šta se dešava u Crnoj Gori i regionu.

On je potvrdio ocjenu o pozitivnom odnosu evropskih institucija prema politici proširenja, navodeći da ja ta politika jaka, kao i njena fokusiranost na Zapadni Balkan.

Na toj liniji podsjetio je da proces proširenja doprinosi približavanju regiona standardima Evrope i da je važno da Crna Gora povrati političku stabilnost, što bi bio jasan signal za EU da Crna Gora ima kapacitet da sama rješava političke probleme i tako ostvaruje jasnu perspektivu za dalji put ka EU.

Ambasador Presker je pozvao predsjednika Đukanovića na susret sa ambasadorima zemalja EU narednog mjeseca, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve