Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Preporuke za konsultovanje javnosti u pripremi narednih programa rada Vlade

Svi dostavljeni predlozi i sugestije su proslijeđeni nadležnim resornim ministarstvima

Generalni sekretarijat Vlade je po prvi put objavio poziv za konsultovanje javnosti u pripremi Godišnjeg programa rada Vlade za 2021. godinu.

Poziv je objavljen 22. februara 2021, a zainteresovanoj javnosti je bilo omogućeno da u periodu do 1. marta dostavi svoje predloge i sugestije u obrascu koji se mogao poslatim putem pošte ili e-mail-a. Pored toga, po prvi put je omogućeno da se predlozi i sugestije mogu dostaviti u online formatu, popunjavanjem online upitnika koji je sadržao ista pitanja kao i obrazac.

Svi dostavljeni predlozi i sugestije su proslijeđeni nadležnim resornim ministarstvima.

Nacrtom Godišnjeg programa rada Vlade za 2021. će biti predviđen značajan broj obaveza u strateškom i normativnom okviru koje jednim dijelom obuhvataju dostavljene predloge i sugestije.

Sve informacije dobijene procesom javnih konsultacija predstavljaće koristan input u pripremi finalne verzije Programa rada Vlade za 2021.

“Ujedno, ovaj proces će biti polazna osnova za razvijanje modela za uključivanje javnosti u pripremu programa rada Vlade na srednjoročnom i godišnjem nivou, uz nastojanje da se obezbjedi puna transparentnost i podstakne saradnja sa zainteresovanim stranama”, navode iz Vlade.

Potrebno je, navode, sistemski i kroz jasne procedure predvidjeti način uključivanja zainteresovane javnosti u procese pripreme programa rada Vlade kako bi se omogućilo pravovremeno informisanje i razmatranje dostavljenih predloga i sugestija i podstakla dalja diskusija o ključnim prioritetima i pravcima razvoja javnih politika.

Imajući u vidu novonastale okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i prelazak na online alate, potrebno je razmisliti o dizajniranju adekvatnog sistema koji bi omogućio evidentiranje svih predloga i sugestija i istovremeno slanje svim nadležnim organima.

Preporučuje se definisanje jedinstvanog obrasca kako bi svi predlozi i sugestije bili ujednačeni i kako bi se mogli razmatrati za buduće cikluse planiranja politika.

“Uz to bi bilo korisno sačiniti i kratko uputstvo o popunjavanju obrasca za sve koji žele da dostave predloge i sugestije”, saopšteno je iz Vlad

Buduće procese konsultovanja zainteresovane javnosti bi trebalo učiniti što vidljivijim kako bi se uključilo što više relevantnih subjekata (npr. akademska zajednica, lokalne samouprave, nezaposleni/-e koji su ovom prilikom imali manje dostavljenih predloga i sugestija).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve