Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić: Ozbiljno smo shvatili situaciju prosvjetara, od septembra im garantujemo 15 odsto povišice

''Nejasno mi je zbog čega sada idu u štrajk, jer time samo gube djeca. U srijedu ću da pojasnim sve što nije jasno. Rekao sam da neće biti povećanja zarada kako se to radilo u prošlosti jer je to urušilo sistem. Od septembra možemo da garantujemo 15 odsto neto zarade i to im garantuje da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni'', istakao je Spajić 

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, komentarišući štrajk prosvjetnih radnika, kazao je da ima veliku empatiju prema nastavnicima koji, kako kaže, drže jedan čitav sistem.

”Već sam se dva puta sreo sa sindikatima prosvjetara. Ozbiljno smo shvatili njihovu situaciju. Imam veliku empatiju prema prosvjetnim radnicima. Svjesni smo odgovornosti koje oni imaju i upravo zato želimo da promijenimo zakon”, istakao je Spajić nakon današnjeg sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom.

Rekao je ”da neće biti povećanja zarada kako se to radilo u prošlosti jer je to urušilo sistem”.

“Možemo da 100 posto garantujemo uvećanje od 15 odsto neto zarade od 1. septembra ove godine. Mislim da je to jako razumno, da negdje garantuje svima da će ne samo biti ispunjeni njihovi zahtjevi od 10 odsto, nego i povećani. Zato je meni malo nejasno zašto bi neko sad protestovao i išao u štrajk, jer time gube samo djeca”, kazao je Spajić.

U srijedu će, najavljuje, pojasniti sve što nije jasno, i poziva prosvjetne radnike da razgovaraju sa Vladom.

“Nema potrebe za štrajkom. Mi pod pritiskom nećemo promijeniti odluke. Imamo jako finu ponudu i mislim da možemo da se nađemo oko toga“, poručuje Spajić.

Ulazak Bošnjačke stranke u Vladu

Odgovarajući na pitanje o eventualnom ulasku Bošjačke stranke u Vladu nakon rekonstrukcije odgovorio je da ne zna zbog čega bi iko bio protiv inkluzije.

”Bošnjačka stranka je najveći reprezent Bošnjaka u Crnoj Gori i vidim ih kao partnere i nekog ko je uključen u sve poluge odlučivanja”, istakao je Spajić.

Dodaje da se ne interesuje za pojedinačna rješenja.

”Jako je bitno da napravimo sistem, a ne da se bavimo socijalističkim i sovjetskim metodama. Moramo imati sve bezbjednosne institucije profesionalizovane da bi smo bili kredibilan NATO partner”, naveo je Spajić.

O'Brajen je naveo da je crnogorska Vlada iznijela nekoliko ciljeva.

”Mi pozdravljamo te ciljeve i svaki korak koji ide u pravcu inkluzije. Sve što je suprotno tome kontradiktorno je ciljevima Vlade. Vjerujemo da će Vlada slijediti ciljeve. Ohrabreni smo onim što smo vidjeli u prvih sto dana”, istakao je on.

Bezbjednosni sektor

Odgovarajući na pitanje novinara o njegovoj izjavi da ga bezbjednosni sektor ne zanima istakao je da nije dobro interpretirano to što je kazao.

Istakao je da ga i te kako zainteresovan za taj segment, ali da ne želi da se miješa i da utiče na to.

”Bezbjednosni sektor treba da bude nezavisan. Nije tačno da me ne zanima. To su mediji pogrešno interpretirali. Ja sam htio da kažem da ne želim da se miješam u personalna rješenja u bezbjednosnom sektoru. Inače me on i te kako zanima”, naglasio je  Spajić.

Govoreći o postavljanju ambasadora, Spajić je kazao da će ambasadori vrlo brzo biti postavljeni.

”Predložićemo kvalitetna rješenja i imaćemo konsultacije sa predsjednikom države što ranije nije bio slučaj”, rekao je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
19.02.2024-18:15 18:15

Tebe Spajicu NISTA NIJE JASNO,te o fakultetu za Crnogorski jezik i knjizevnost,te za zastavu druge drzave u CG institucijama,te ovo te ono,te ti si jedna Svetosavska olos posrbice prevarantu i nesoju.Mene kao gradjanina Crne Gore zabolje ona rabota za tebe i sve oko tebe.

Tara
19.02.2024-20:57 20:57
Reply to  cetinje

On malo pomalo CG..unistava..to ne smijemo dozvoliti!

Tara
19.02.2024-20:56 20:56

Moja tetka je dobila 2 €vise Penzije..imala je 97€sad ima 99 i nesto feniga…Bolje bi bilo da zavezes tvoj cetnicki bezobrazni jezik..